PRIBOJ / GIMNAZIJALKA UBIJENA U PODRUMU ZGRADE, ZLOČINAC NA SLOBODI Zverski usmrćena, odbijena pomoć Francuske, dokazi uništeni

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mi smo sve pokušali. Obraćali smo se ministrima, Narodnoj kancelariji. Bili kod desetine inspektora, od lokalne užičke policije do MUP-a u Beogradu. Primali su nas gore nego da nam je neko ubio mačku. Svi su zloupotrebljavali našu muku kada je to njima išlo u prilog. A propusti istrage su sakrili zločinca!

SDFAWE5R43534

Ovo su reči Milanke Petrović, majke 17-godišnje gimnazijalke iz Priboja Aleksandre (17), koja je ubijena pre skoro 18 godina u podrumu zgrade u kojoj je živela sa roditeljima i bratom. Pred devojkom, odličnom učenicom trećeg razreda gimnazije, bila je budućnost. Samo dan pre nego što joj je svirepi ubica uskratio to, a njenu porodicu zauvek zavio u crno, 25. novembra 2002. godine, Aleksandra je u prepunoj sali Gimnazije na francuskom jeziku recitovala Bodlerove stihove iz zbirke “Cveće zla”. Francuski je govorila isto kao i srpski, a naučila ga je od oca i bake Francuskinje.

Međutim, njeni snovi su prekinuti sledećeg dana kada je ubijena u podrumu dvospratne zgrade u Limskoj 16, gde je stanovala njena porodica. Kobne večeri devojka se oko 19 časova vratila iz škole. Ubrzo je izašla iz stana u otišla u obližnju prodavnicu. Kako se nije vraćala iz radnje, otac Petar je počeo da je traži. Sišao je u podrum i našao je ćerkino telo u lokvi krvi. Zidovi podruma su bili isprskani krvlju. Odmah je pozvao policiju. Obavljen je uviđaj, a obdukcija je pokazala da je nesrećna tinejdžerka usmrćena sa čak 25 udaraca u glavu, ali da nije seksualno zlostavljana. Ubica je uvukao telo tri metra u podrum, skinuo joj čizme. Njene čarape nisu nađene. Roditelji, koji imaju i francusko državljanstvo jer je Petrova majka Francuskinja, obratili su se i ambasadi te države u Beogradu. Tri dana nakon što je nađeno Aleksandrino telo, francuska ambasada ponudila je usluge kriminalističke laboratorije u Lionu, gde je i sedište Interpola.

– Ambasada je ponudila pomoć da od početka učestvuje u istrazi, ali su naši to odbili… Prošlo je tri godine i više kada je policija konačno pristala da pošalje jaknu i ostatke druge odeće. Iz Liona je stigao odgovor – da su tragovi uništeni, da ništa ne može da se otkrije. Ko zna gde je i kako to čuvala užička policija pa je sve uništeno – kaže za “Blic” Aleksandrina majka Milanka.

Ona i suprug su uspeli da uđu u trag Aleksandrinim čizmama koje joj je ubica skinuo, ali im je rečeno da i taj materijal nije adekvatno čuvan.

– Policija je najpre tvrdila da je usmrćena drškom pištolja, a kriminalistički tehničar je u Limu našao cepanicu na kojoj su bile dve dlake, za koje je utvrdio da je njome ubijena. Te noći su desetine ljudi, koji nisu bili službena lica, ulazile u podrum, a policija je kasnije, umesto da obezbeđuje mesto zločina – spavala u kolima – ispričao je Aleksandrin otac Petar posle zločina.

Ko je nasmrt pretukao Aleksandru, nije utvrđeno. Kolale su razne priče. Od toga da je tinejdžerku ubio psihopata, slučajni lopov koji se zatekao u podrumu, do toga da je reč o navodnoj osveti. Pominjalo se da je moguće da je gimnazijalku ubio i neki bivši osuđenik. Međutim, nije bilo nijednog konkretnog dokaza koji bi potkrepio neku od tih priča, ili bolje rečeno, nagađanja.

Već godinama roditeljima se niko ne obraća, pa ne znaju ni da li ima ikakvog pomaka u istrazi. I da li uopšte neko još pokušava da utvrdi ko je ubio njihovu mezimicu.

– Mi smo sve pokušali. A propusti istrage su sakrili zločinca. Sve ukazuje na neznanje i nesposobnost onih koji nisu obezbedili mesto ubistva, na šta je ukazao i istražni sudija. Kasnije istražni organi nisu proveravali sve indicije koje bi dovele do nekog traga. Da li su to radili svesno ili zato što su nesposobni… – napominje majka nesrećne tinejdžerke.

Saradnja sa kolegama u Francuskoj

Skoro sedam godina nakon što je u Priboju ubijena Aleksandra Petrović u Beogradu je usmrćen još jedan francuski državljanin Bris Taton. I dok su u istrazi ubistva maturantkinje iz Priboja naši istražitelji odbijali pomoć kolega iz Francuske, od momenta Tatonove smrti srpska policija je sarađivala sa francuskom. Da li je takav njihov stav bio posledica nekooperativnosti naše policije u istrazi ubistva gimnazijalke i uništenja materijala nađenih na mestu zločina tako da nijedan trag koji bi pomogao u identifikaciji monstruma nije mogao da se izoluje, može se samo naslutiti.

Roditelji sumnjaju:

On se i dalje šeta među nama

– Ne verujemo da je došao neko sa strane i ubio Aleksandru. To je neko odavde. Možda taj zlikovac i dalje slobodno šeta gradom – kažu Pribojčani.

Meštani tog grada u Polimlju prisećaju se da je na sahrani bio ceo grad.

– Danima je vladala panika, strah. Priboj je inače miran grad, i to ubistvo nas je uzdrmalo. Posebno što je usmrćena tinejdžerka, devojka koja je imala kapacitet da osvetla obraz ovog grada – konstatuju meštani Priboja.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker