Zukorlić: Pešter dobija najveći solarni park u Jugoistočnoj Evropi (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Skupština Srbije danas raspravlja o obnovljivim izvorima i o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, kao i izmjene i dopune Zakona o energetici i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Potpredsjednik Skupštine Srbije, narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić kazao da će se na Pešterskoj visoravni graditi najveći solarni park u Jugoistočnoj Evropi.

– Imamo i radosnu vijest. Lično sam bio učesnik tih razgovora. Postignuti su načelni dogovori, određeni koraci u opštinskoj vlasti u Sjenici su postignuti. Tamo ćemo dobiti najveći ekološki solarni park na području Jugoistočne Evrope. Evo kako je moguće kada da kada dobijemo promjenu lokalne vlasti u jednoj maloj, siromašnoj opštini, ali isto tako investitori koji su čekali 30 godina da dobiju domaćina koji će im omogućiti da bez ikakvih uslova koji nisu profesionalni, ljude primiti i olakšati im birokratski, olakšati im profesionalno da mogu pregovarati. Istina, upravo je tu bio onaj sukob oko 800 hektara koji su bespravno bili poklonjeni privatnom tajkunu bez ijednog pravnog osnova.

Sada je opštinska vlast uspjela da zaustavi tu zloupotrebu i omogući investitori da po zakonitim, po standardnima tržišnog privređivanja posluju. Investitori su kupili zemlju, nisu tražili od opštine nikakve poklone, ništa što bi bilo na štetu građana. Ja sam u tim razgovorima posebno insistirao na garancijama i dokazima o mogućim štetnim posljedicama i zaista sam bio uvjeren da taj solarni park neće imati nikakve štetne efekte na taj prostor. Sada tu imamo dva koncepta. Neko je imao ideju da gradi novu termoelektranu kod rudnika Štavalj, što bi bilo profitabilno, ali ne na jednom tako bitnom ekološkom prostoru kao što je Pešterska visoravan. Mislim da ne treba da podliježemo tom banalnom izazovu interesa, hajde da imamo termoelektranu tu gdje je rudnik, tu će biti najjeftinije, uzima ćemo pare, međutim šta je sa trovaljnima, šta je sa ostalim ekološkim rizicima i opasnostima.

Akademik Zukorlić podsjetio na dogovor o rekonstrukciji elektro mreže i izgradnji gasovoda u Sandžaku.

– Meni je drago da smo postigli strateške dogovore sa vladajućom većinom ovdje kada je u pitanju obnova elektro mreže, nisko naponske i visoko naponske, u Sandžaku jer je stanje stvarno očajno. Glavni dovod, kako su mi objasnili, do Novog Pazara je ispod svakog nivoa, a zamislite onda kada se to dalje distribuira prema Tutinu, Sjenici i dalje u kakvom je stanju ta mreža. Da ne govorim o problemima zapuštenosti od elementarnoga održavanja.

Čak se godinama nije ni čistio onaj koridor gdje prolaze dalekovodi od šume, pa bi onda i 10cm snijega spusti granu koja napravi spoj i izazove probleme. Vi ste imali jednu praksu da svakodnevno i kod najmanjeg snijega nestane struja i da je nema po nekoliko dana. To smo već govorili, neću da ponavljam. Već prosto podsjećam da sada ulaskom u ove velike iskorake i reformu ovu zakonodavnu i ono što je orjentacija u pogledu obnovljivosti energije i sve ovo što ćemo ovim zakonima ako Bog da uspješno obaviti i iskoračiti.

Dakle, to ne znači da ćemo zaboraviti ono što su dnevni problemi i ono što je obaveza nadležnih organa, a to je obnova elektro mreže ono sa čime se građani suočavaju. Želio bih da pomenem i ono što je vena ili arterija, a to je gasovod od Kopaonika preko Novoga Pazara, Tutina, Sjenice i dalje kako smo se dogovorili prema Priboju. Dakle, to će već biti ono što nas može delegirati za prostor koji više neće biti ekonomski zapostavljen, na kome će se moći uz autoput i sve druge saobraćajne investicije. Mislim da ćemo konačno moći doći na jednu pozitivnu nulu i postati prostor privlačan za investicije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kazala da će projekat rekonstrukcije elektro mreže trajati tri godine.

– Mi smo ove godine udvostručili investicije u podizanje distributivnog sistema, govorim o niskom naponu, upravo iz razloga što postoje dijelovi Srbije i dan danas, gdje dolazi do prekida napajanja električnom energijom i to zna da potraje. Te stvari u naredne tri godine po planu Distributivnog sistema Srbije sve moraju da se riješe, ne samo u vašem kraju nego i u ostalim dijelovima Srbije. Naša ulaganja u distributivni sektor u narednih pet godina biće negdje između 450-500 miliona eura.

Akademik Zukorlić kazao da će narodni poslani Stranke pravde i pomirenja podržati zakone iz oblasti rudarstva i energetike jer imaju jasne ambicije da Srbija konačno iskorači u modernizaciju energetskog sektora i uhvati korak sa izaozvima vremena i potrebama tržišta.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker