Zukorlić o Sporazumu – Žrtvovali smo lične funkcije kako bi narod dobio više (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), akademik Muamer Zukorlić bio je gost emisije “Pretres” na Sandžak televiziji u kojoj se govorilo Sporazumu o zajedničkom programskom djelovanju i saradnji između Stranke pravde i pomirenja i Srpske napredne stranke.

Akademik Zukorlić kazao da Sporazum predstavlja otvaranje nove stranice i uspostavljanje sasvim drugačijeg odnosa sandžačkih političara. On se osvrnuo na ranije sporazume i odnose bošnjačkih stranaka prema vladajućim strukturama i Sporazuma koji je potpisala Stranka pravde i pomirenja.

– Suštinska razlika je u tome što su svi njihovi sporazumi uglavnom bili fokusirani na interesna pitanja te stranke, odnosno nosioca odgovornosti u toj stranci. Dakle, lične interese pojedinaca ili grupa, još konkretnije položaj, fukncije i interes koji se ostvaruje na taj način. U proteklih 30 godina i SDA i SDP sve od sporazuma što su napravili ili neće tamo naći ništa konkretno što je bilo od interesa Sandžaka, odnosno naroda u Sandžaku. To se nikada nije desilo iako je Ljajić bio 20 godina ministar, a Ugljanin 10 godina ministar, a da ne govorimo o drugim funkcijama i vlasti kojom su raspolagali na lokalnom nivou.

Akademik  Zukorlić kazao da je ovo sporazum dvije autentične politike, koje dolaze iz dva naroda i predstavljaju dvije najjače stranke tih naroda, što to dodatno podiže kvalitet sporazuma, ali i u mogućnosti implementacije. Kazao i da je SPP žrtvovao funkcije kako bi narod dobio više.

– Sporazum se dijeli na tri dijela tematski. Prvi dio je neka vrsta političkih principa ili platforme saradnje. On je obuhvatio nekoliko tačaka koje su među ključnima u političkom programu SPP-a, a istovremeno se nalaze u političkom programu SNS-a, ili su nakon svih razgovora i pregovora postali prihvatljivi za SNS. Drugi dio Sporazuma su kapitalni projekti u Sandžaku. On je potpuno revolucionaran i nešto što se po prvi put dešava na širem političkom prostoru i ono što bih ja smatrao najvećim uspjehom, i ne samo uspjehom naše stranke, već me jako raduje što je to veliki iskorak u pogledu odnosa između Sandžaka i Beograda, i konačnog ozbiljnog tretiranja naših potreba ovdje u Sandžaku. Do sada mi to nismo imali, sve se za završavalo da neko dobije funkciju, da zadovolji svoj lični, grupni, porodični ili partijski interes. To je ono što me posebno raduje. Svakako da postoji i treći dio Sporazuma i koji obuhvatiti i određene odgovornosti u sistemu vlasti, ali šta je poenta, mi smo lične funkcije koje su realno bile moguće u većem broju na nivou Vlade pogotovo, žrtvovali (odustali od njih), da bi ovaj narod dobio nešto što mu svakako pripada, ali nešto što nikada nije bio u prilici da očekuje.

Član 2. sporazuma predviđa normalizaciju i unapređenje srpsko-bošnjačkih odnosa, kao i odnosa između Srbija i Bosne i Hercegovine. Akademik Zukorlić kazao da je ovo prvi Sporazum izvan BiH koji jača njenu državnost i integritet.

– Bez novog odnosa između srpskog i bošnjačkog naroda nema mira ni srpskom ni bošnjačkom narodu, a gdje nema mira nema ni prosperiteta, nema napretka. Posebno smo insistirali na odnosu prema Bosni i Hercegovini. Koji je nama smisao da mi uđemo u neke konkretne oblike saradnje ukoliko ćemo imati neprijateljstvo između naše etno-nacionale matice BiH i naše aktualne domovine Srbije. Mi imamo šansu da ukoliko zaživi naša politika imat ćemo stabilnu BiH, stabilnu Srbiji i saradnju između te dvije zemlje. Mi tek na stabilnosti možemo da pravimo prosperitet. Ovi politički prioriteti su posebno bitni jer Bosna i Hercegovina po prvi puta dobija pudupirač, oslonac svoje državnosti i nacije bošnjačke izvan BiH. Do sada ne postoji nijedan slučaj gdje je neki politički faktor izvan BiH postigao neki politički sporazum koji jača državnosti, integritet, suverenitet, cjelovitost Bosne i Hercegovine. To se još nije desilo.

Članom 2. predviđeno je i dalje unapređenje prava manjinskih zajednica, sistema obrazovanja, zaštita porodice i porodičnih vrijednosti, kao i unapređenje uslova života na selu sa posebnim programima za mlade.

– Mi smo neko ko je bio najglasniji po pitanju manjinskih prava i naroda. Postoji oko 20 manjinskih zajednica koje nisu vidljive, koje nemaju svoje narodne poslanike. Mi ostajemo dosljedni tome da ćemo se za sve zalagati i biti njihov glas. Sigurno je da ćemo pomagati svim zajednicama, ali i da ćemo normalno iskazivati svoj nacionalni i vjerski i kulturni entitet i boriti se za prava našeg naroda. Kada je obrazovanje u pitanju SPP kroz ovu tačku insistira na reformi obrazovanja. Obrazovanje je u krizi postoji neselektivno prihvatanje svega što dolazi sa Zapada, a što nije u koraku sa našim vrijednosnim, tradicionalnim, duhovnim, etičkim konceptom. Mislimo da je to štetno.
Treba ga tražiti u reformi i naći određenu sredinu. Posebna pažnja usmjerena je na problem iseljavanje sa sela. Demografija je ključna, gradovi nisu opstali ako su im sela nestala. To je činjenica. Zato ne možete sačuvati demografski kapacitet svih građana općenito tako što ćete npr. čuvati Beograd. Beograd bi se zadnji ispraznio. Treba se fokusirati na mjesta gdje je sve počelo, a počelo je na brdsko-planinskim selima. Nastavljamo sa traženjem lakih poreskih olakšica, gdje ćemo pokušati da motivišemo mlade i da ih sačuvamo na selima.

Član 3. postavlja pitanje jedinstva Islamske zajednice kao važno nacionalno i vjersko pitanje na čijem rješavanju će se posebno angažovati i biti jedan od prioriteta zajedničkog djelovanja.

– Ovo nije obično pitanje iz neke vjerske tematike, već ono za muslimane u ovoj zemlji predstavlja jedno od strateških pitanje u pogledu očuvanja duhovnosti. Ovo je veliki iskorak, u ranijim pokušajima se ova tema zaobilazila i zato je ovo izuzetno bitno. Ovdje nije bitno da li ćemo nešto brzo uraditi, već da li ćemo ga kvalitetno uraditi. Ovo je veliki iskorak na kojem je postignuta politička volja, i to je nešto što se po prvi puta dešava gdje se obostrano obavezujemo i kvalificiramo ga kao pitanje od izuzetnog nacionalnog i vjerskog značaja. Imali smo fazu kada su strukture vlasti pravile problem, a posle toga su vlasti ignorisale problem. Sada smo postigli da presječemo politički dotok podržavanja problema, to je bilo najbitnije, jer je 2007. godine izvršena politička agresija na Islamsku zajednicu, sada imamo formalno-pravno garanciju da će biti presječeni dotoci podržavanju te solucije, tj. ugrožavanja Islamske zajednice, to će značiti prvu pretpostavku za vraćanje jedinstva.

Član 4. predviđa velike infrastrukturne projekte u Sandžaku. Započinjanje radova na izgradnji auto-puta Požega-Boljare u toku 2022. godine kao i projektovanje auto-puta Duga Poljana-Kotroman do kraja 2023. godine. Akademik Zukorlić kazao da ć se autoputnim raskršćem otkloniti ekonomska nepravda prema Sandžaku, te da očekuje da Sjenica postane najrazvijenija opština u Sandžaku.

– Znate koliko se dugo govorilo o auto-putu i koliko traje borba za utvrđivanjem trase. Da li će proći kroz Pešter ili ne i znate da smo u toj borbi bili nosioci barjaka. To su sve uspjesi i sada se ovim to verificira, ovo su  strateške tačke jer imaju vitalan značaj za ekonosmki razvoj ovog kraja. Gladna čovjek ne zna šta znači auto-put, ali taj najugroženiji građanin će imati koristi. Kada autoput prođe 50 km u tom krugu, taj prostor postaje razvojno dinamičan. To se ne može opisati dok se ne oproba. To znači i dolazak investitora ne samo oko okvira autoputa već i šire. To znači da će i ta sirotinja biti manje sirotinja. Za 7 do 10 god Sjenica će postati najrazvijenija opština u Sandžaku, jer se već sada interesuju mnogi investitori i sada vam je i jasno zašto je tolika borba oko Sjenice. Vjerujem da će SPP ostati na vlasti, da će se pokazati domaćinski, da neće tjerati “reketom” tjerati investitore kao što su radile ranije vlasti. Očekuje nas eksplozija prosperiteta. Autoputnim raskršćem će se otkloniti ekonomska nepravda prema Sandžaku i destrukcija koja je posljednjih 100 godina instalirana namjernim, tendecioznim, političkim projektiranjem tradicinalnih puta. Mi smo raskršće, ali su nas zaobilazili jer su planirali da nestanemo, sada se to mijenja.

Član 4. predviđa i rekonstrukciju željezničke pruge Raška-Kraljevo, izgradnju željezničke pruge Raška-Novi Pazar-Bistrica, izgradnju gasovoda Kopaonik-Novi Pazar-Priboj, obnovu visoko-naponske i nisko-naponske električne mreže na području Sandžaka.

-Novi Pazar je jedini grad koji nema željezničku prugu. To je još jedno negativno čudo.  Izgradnja željezničke infrastrukure je ozbiljna investicija, a ogleda se u povezivanju dvije postojeće pruge Beograd-Bar i pruge “Akrepolis” prema Grčkoj, ovime dobijamo vezu koja povezuje skoro sve Sandžačke gradove sa svijetom. Politički subjekti nisu nikada govorili o pruzi Raška-Novi Pazar-Bistrica ovome. Ovo je novi saobraćajni-historijski iskorak.

•Izgradnja gasovoda Kopaonik-Novi Pazar-Priboj

– Do sada smo i ranije imali i insisitirali smo do Tutina, a sada je novina da se svi Sandžački gradovi povežu gasovodom. Ovo nije samo traženo već je i prihvaćeno. To će biti arterija koja će povezati sve sandžačke gradove. Ono što jeste bitno jeste autoput koji je bitan za investicije, ali gradovi koji nemaju gasovod skoro nemoguće je da imaju bilo kakvu investicija. Gasovod je ključni energetski faktor za dovođenje investicija posebno stranih.

•Obnova nisko i visoko naponske mreže

– Građani će upravo u ovom trenutku i ove zime najbolje razumjeti ovaj trenutak. Sve je u lošem stanju kao i održavanje. Rekorderi smo u nestanku struje ne samo u selima već i u gradovima, a posebno se to osjeća i vidi u Sjenici i Tutinu. To je nešto na čemu se odmah kreće sa realizacijom. Znamo koje su ključne trafostanice i to će biti temeljna rekonstrukcija.

Član 4. predviđa i izgradnju kliničko-bolničkog centra u Novom Pazaru, osnivanje i izgradnju naučno-tehnološkog parka u Novom Pazaru, kao i studiju o opravdanosti i izvodljivosti projekta izgradnje aerodroma u blizini Novog Pazara.

– Izgradnja kliničko-bolničkog centra u Novom Pazaru još jedan je od dalekih snova koji su smatrani nemogućom misijom. To je možda bila najteža tačka za koju smo dobili saglasnost. Ona je po svim parametrima na najvišem nivou, ali je i jako zahtjevna. Nije samo pitanje o izgradnji već o statusu i šta znači klinički centar. Izgradnja jeste bitan faktor ali ne ključan. Klinički centar su univerzitetski profesori i to je ključ. Nije samo ulaganje u zgradu, nego ulaganje u kadar. To je još jedan historijski iskorak. Svi treba da se raduju, sav ovaj prostor koji geografski i reljefno ide ka Novom Pazaru.

•Naučno tehnološki park;

– To je zapravo ustanova koja bi trebala operativno približni univerzitetskom znanju o životu i životnim izazovima. Jedan od problema jeste da postoji raskorak ono što je univerzitetsko znanje i što je potreba privrede. Tehnološki park je ustanova u kojoj će se vršiti primjena tog znanja, ali i kroz praktične oblike. To je trend u savremenom svijetu.
Jer nije poenta da studenti imaju desetke,  a ne znaju da rade. To je nešto što treba da zaokruži obrazovni sistem u Sandžaku.

Treći dio Sporazuma obuhvata kadrovska rješenja koja će biti fokusirana na projektima i ciljevima definisanim ovim Sporazumom.

– Aneks sporazuma obuhvata još neke od programskih prioriteta, ali isto tako i set kadrovskih rješenja. Mi nismo tražili velike funkcije kako traže obično stranke. Kazali smo naše prioritete, ali nas kadrovi zanimaju u mjeri osiguranja ovih projekata i davanja šansi mladim ljudima da sudjeluju na raznim nivoima vlasti kako bi smanjili posljedice i štetu koja nam je nanijeta godinama. Ljudi misle imamo stranku i dobijemo vlast. Ali kad imate neadekvatne kadrove to sve postane suprotnost kao sa SDP i SDA na vlasti. Ne hrlimo da dobijemo vlast, već da se osvaja prema kapacitetu naših kadrovskih rešenja i potreba. Mi želimo da imamo još više ljudi koji će proći državnu administraciju, jer tek tada se može naučiti i ne može se učiti bez prakse i sudjelovanja ali i sa druge strane ti kadrovi će biti fokusirani projektima i ciljevima koje smo dogovorili. Nemam želju da najbolje kadrove koji rade u Sandžaku šaljem za Beograd, jer posle naše ustanove ostaju bez njih, a ako pošaljem loše onda nikome nije dobro. Ne želimo rizikovati da ostanemo bez kadrova ili i da nas neko obruka. Nama nije bitan kvantitet već kvalitet.

Akademik Zukorlić se na kraju osvrnuo i na bezbjedonosno stanje u Novom Pazaru i slučaj prebijanja sugrađana u jednom od gradskih kafića.

“Tema bezbijednosti je nešto o čemu govorimo godinama. Razlog za ovakvu situaciju je Tsprega kriminala, politike, policije i pravosuđa. Tu se radi o ljudima najbližim u kriminalnom miljeu i vladajućoj stranci. Dok to ne bude tretirano od kljucnih ljudi iz Vlade mi smo u mraku. Mi ćemo posvećivati ovome ogromnu pažnju. Ne može se obračunati sa kriminalom površinski, jer to je kao što sam i ranije pričao kao sa zmijskim klupkom, moraju se zmije udarati u glavu. Obruč se steže i zato je i vladajuća politika u Novom Pazaru u nervozi. Njih trojica da tuku njih dvojicu koji samo sjede. Sprega politike i kriminala je još dublja. Ako je istina da su napadači otišli u bolnicu i da su dobili bolničku pomoć, da budu prikazani kao žrtve, a oni su tukli e to vam govori da je medicina isto leglo kriminala. Imate direktore i ljekare koji su sluge kriminalcima. Šta bi se desilo da se nisu pojavili snimci, bilo bi obratno. Vratite unazad kada su se pokrivali narko dileri i droga i sve što se dešavalo bilo je zato što bili zaštićeni jer smo imali dilerske inspektore, dilerske policajce, dilerske sudije, dilerske ljekare, a samo potpunom pobjedom SPP-a će se to zmijsko klupko eliminisati. Kriminal se nikad ne može ukinuti, ali se mora vratiti u podzemlje i skloniti sa svih spratova pravosuđa i tužilaštva, sa trećeg sprata Opštine, sa oba sprata policije. Kriminalci se ne kriju jer imaju debela leđa. Pogledajte funckije na kojima se nalazi vladajuća struktura. Evo na primjer upravnik zatvora je iz SDP-a i ta funkcija se dobija i prije dolaska na vlast. Zato što su njihovi vojnici tamo. Oni imaju svuda linije kriminala i politike. To su sve javne tajne i to ćemo ih razbiti u komade. Nemaju šanse sa nama jer kriminalci dominiraju prema onima koje uspiju da uplaše, a nas nikada neće uspjeti da uplaše, kazao je Zukorlić.

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Posmatrač
Posmatrač
3 godina ranije

Ne želimo sporazum sa SNS , već hoćemo sporazum sa Sandžačkim partijama i pomirenje sa njima. Ne zanimaju nas ovakvi sporazumi, možeš pričati uzalud, ne odobravamo

Emir
Emir
3 godina ranije

Zukorliću, mnogo se nešto vežeš sa SNS-om, nešto mi tu smrdi

Gazda
Gazda
3 godina ranije

Ovim dogovorom, u Tutinu se menja vlast, ubrzo

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.