Vučić: Ne vidim smisao odbijanja Otvorenog Balkana – To olakšava Bošnjacima koji bi iz Pazara, Sjenice, Tutina došli u BiH

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” da ne shvata da neko može biti protiv projekta “Otvoreni Balkan”.

On kaže da se pita zašto bi bilo ko, a posebno od Bošnjaka, imao bilo šta protiv te ideje.

“Mi danas radimo s Albanijom i Severnom Makedonijom na projektu da tokom 2023. godine potpuno izbrišemo granice za ljude koji prelaze preko tih granica. Imate međunarodno ustanovljene granice, dakle, međunarodno priznate zemlje, i BiH i Srbija, itd. Ali vi time olakšavate i Bošnjacima koji bi iz Pazara, Sjenice, Tutina uvek došli u BiH, ili obrnuto”, objasnio je Vučić.

Podsetio je da ima veliki broj Srba koji bi iz Bijeljine, Banja Luke da idu za Beograd bez granica, i obrnuto.

To bi sve, kako podvlači, značilo našim ekonomijama.

Vučić kaže da će Srbija sa Albanijom i Severnom Makedonijom imati potpuno otvorene granice za kamione koji će imati jedinstvene radne dozvole, što je važno za tržište Balkana.

“A što nemamo s Bosnom i Hercegovinom? Ja moram da pitam, osim činjenice da neko priča gluposti kako je to, kada nas u Srbiji napadaju, velikoalbanski projekat, a svuda drugo je to velikosrpski projekat. Ja samo molim da vi pitate, eto, pitajte ih vi šta im smeta u tom projektu i šta je velikosrpsko u tom projektu”, dodao je on.

Vučić je kazao da šta god da uradi Srbija, šta god kaže uvek će biti sve velikosrpsko.

“Da li je to jedini argument koji neko ima? Da li neko 30 godina nakon rata ne može da razume da mi moramo da se ekonomski povezujemo i da će to naše izjednačavanje poreza, carina, podsticaja za dolazak investitora doneti mnogo više drugim zemljama u regionu nego Srbiji”, podvukao je on.

Rekao je da ne vidi smisao odbijanja “Otvorenog Balkana”, jer je to projekat koji je prilika da svi mogu da zarađuju više.

“Sve mogu da shvatim. I borbu za izbore. Borbu za glasove. Sve mogu da shvatim, ali ovo protiv “Otvorenog Balkana”, ova hajka koja se vodi, to zaista ne mogu da razumem. Još nisam čuo ni jedan jedini jasan argument protiv toga. Oni će da kažu, mi imamo Berlinski proces. I neka kažu. Imamo. Berlinski proces je ok. Ali ovo je više od Berlinskog procesa”, ukazao je Vučić.

On je istakao da ovaj projekat otvara još bližu saradnju i šire mogućnosti i veće poverenje.

“I ovo mi sami pravimo. I sami odlučujemo”, podsetio je on.

Kazao je da je za sve u regionu strašno važno da čuvamo mir i da gledamo kako da ekonomski sarađujemo.

Vučić kaže da Srbija tokom sledeće godine završava autoput do Požege.

“Odatle možemo da radimo od Kotromana do Višegrada autoput. Odatle je samo 100 kilometara, 97-98 kilometara, zavisi koji pravac uzmete do Sarajeva. Mi time postižemo dve velike stvari. Približićemo time Sarajevo i Beograd da će biti na manje od tri sata, i to normalne vožnje. Ali ne samo Sarajevo i Beograd, jer ima mnogo Sarajlija koji vole Beograd i mnogo Beograđana koji vole Sarajevo”, kazao je on.

Vučić je istakao i da će se tim putem približiti i Novi Pazar i Sarajevo, i da će time naši Bošnjaci, Bošnjaci iz Srbije da se osećaju jednako blizu i Beogradu i Sarajevu i nikakvih problema neće biti.

“Videćete da njihova država Srbija brine o njima. Mi nemamo problem s tim. Želimo samo da budemo spojeni i da spojimo naše ekonomije. Ako počnemo da radimo, ako se okrenemo ekonomiji, onda će mnoge druge priče postati manje važne.” (RTV)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
11 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dardan
Dardan
1 godina ranije

Jer nije pod okvira EU, jer je van Berlinskog procesa, to je paralelna inicijativa sa inicijativom Berlinskog Procesa za Slobodno Regionalno Tržište, koju je načelno svih 6 drzave zapadnog balkana prihvatilo na samitu u Sofiji, jer nema smisla stvo3iti nesto paralelno kada već imamo Iniciativu otvorenog trzistva, takodje Otvoreni Balkan ne prihvaca se jer postoje sumnje da se stvara prostor za Rusiju i Kinu i nekakva opozistva EU, jer u tom Otvorenog Balkana fašistička Srbija je centralna osovina, i to se vidi i kao Serbistanski Svet, a sa Otvorenim Regionalnim Tržištem centar je Berlin i sa ovim postoji nadzorni mehanizam za ovu stvorenje, zasto da se menja Berlin za Beograd???, jer granice ne mogu biti uklonjene prije nego da su priznate i postovanje suverenost svih 6 država zapadnog Balkana. Jer u jednom takvu stvorenje ne moze se sa ovakvom Srbijom. Prvo treba da se Srbija denacifikuje, normalizuje, a tek onda primiti u nekakvim regionalnim iniciativama. Rama i Zaev su podržali otvoreni Balkan jer su frustrirani sa EU, Rama time takođe namera da preti EU da se Albanija mogu se otvoreti prema drugima i preokrenuti ako treba, Rama, takodje misli da ugrožava EU čak i promenom granica, što je Kosovo odbilo da Rama iskoristi Kosovo u ove svrhe. Zaev je pomalo naivan um kojim takođe manipulišu Vučić i Rama.
I postoji 1001 razlog za protivljenje otvorenom Balkana.
Ali vec ima koordinacija između Crne Gore, Bosne i Kosova za pokretanje regionalne inicijative u okviru EU, a u toku su razgovori sa Tiranom i Skopljem za povratak na agendu evropskih integracija u regionu Zapadnog Balkana. Potrebna je veća koordinacija između 5 zemalja Zapadnog Balkana u vezi sa ekspanzionističkom hegemonijom Srbije nad zemljama regiona.

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Dardan

… “u tom Otvorenog Balkana fašistička” творевина су само тзв. Косово “u vezi sa ekspanzionističkom hegemonijom” АЉбаније “nad zemljama regiona”. И то ето други пут у последњих 100 године “pod okvira EU” и то ће бити и последњи – The End! Догодине у српскоме Скадру, грчкој Влори и македонском Елбасану! Tungatjeta shoku Dardan!

Dardan
Dardan
1 godina ranije
Odgovor za  Живојин

Živ si Živojine!
dobro je da si živ, jer bih voleo da svojim očima vidiš kakav cunami ide prema vama.
Pošto Srbija nije sposobna za denacifikaciju i normalizaciju, i ne može da se izvuče iz kandži sopstvenog fašizma koji je sama stvorila, i još gore, postala oruđe Rusije, za interese Rusije ali na štetu srpskih interesa ali i regiona, i kao izvor regionalne destabilnosti, ali i kao zemlja koja neprihvati i izaziva zapadne vrednosti i međunarodni poredak, klizi ka zemlji koja će biti pod međunarodnim protektoratom. Ka tome idete. Zapad je primoran na ovaj korak nakon izbegavanja u 1999, tada u nadi da ce se srbija sama, napokon krenuti demokratizaciji i zapadnim vrednostima. Sada svesni toga da za bolesno srpsko društvo normalizacija i demokratizacija je nemogucna misija, nerado za njih, ali ova intervencija i puni protektorat Srbije vidi se kao nešto neizbežnim i jedina moguča solucija, i to u sopstvenom interesu srbije ali i zbog regionalnom stabilnosti čitavog regiona.
Posle uspostavljanja protektorata imaćemo demilitarizovanu Srbiju, teritorijalno mnogo manju od sadašnje, Vojvodina će naravni povratiti svoj subjektivitet, biće ili nezavisna drzava ili u nekakvom federalnom vezu sa Srbiju, kosovsko vilajetsko zemljište biće vraćeno matičnoj državi Kosovo, tako da drzavna granica izmedju Kosova i Srbije bice ako ne u Niš onda blizu Niša ( Nova vojska Kosova se sprema za ovu oslobodilačku misiju. Imaće svu potrebnu opremu i veštine za obavljanje ovog zadatka). A takođe će Sandžak dobiti pravo na samoupravu , Entitet sa izvršnim ovlašćenjima, naravno pod nadzorom i garancije međunarodne zajednice.
A u Vilajetskoj Kosovskom zemlji, albanski makijato će učiniti da ovaj polupusti prostor ponovo saživi i procveta i postane prosperitetno mesto, puno života, i izroni iz sadašnje bede izazvane pijanim impotentima.
Tungjatjeta i Tebi.

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Dardan

И шта је било кад си се пробудио? Рама у патикама каже брату Вучићу:
“Pošto тзв. “Косова” nije sposobna za denacifikaciju i normalizaciju, i ne može da se izvuče iz kandži sopstvenog fašizma koji je sama stvorila, i još gore, postala oruđe Америке, za interese НАТО ali na štetu аЉбанских interesa ali i regiona, i kao izvor regionalne destabilnosti, ali i kao ПРОТЕКТОРАТ koja прихвата i izaziva zapadne фашисоидне рецидиве који желе да рестаурирају фашистоидни međunarodni poredak, klizi ka zemlji koja će biti pod константним međunarodnim protektoratom у полудивљем резервату. Ka tome idete…”

Dardan
Dardan
1 godina ranije
Odgovor za  Живојин

Hahahaha,
Jaoo Srbijo kako ćeš završiti.
Hvala tebi, drugima slicno tebi, Vučiću, Dačiću, Vulinu, Šešelju, Dodiku, , i onima tzv Prof Dr mr, pa bivšim diplomatima, tzv ekspertima, jednom rečenicu svim idiotima na BeogradskimTV studijama, srbijanskim tabloidima, naravno prije svim ovima, Miloseviću, Karadziću, Mladiću, i svim slugama tom režimu, naravno i Rusima na velikom doprinosu, i na kraju hvala najviše srpskom bolesnom i primitivnom nacionalizmu.
Posle toga če sve doći na svoje mesto, biće većitog mira i prosperita.
A ti uz čašicu šljivovice možda češ sve ovo lakše da prevazidješ, ako i to če pomoči.

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Dardan

То се у Србији на Косову и Метохији (метохија = света земља) каже на босанском: “Смеје се као луд на брашно”!

Dardan
Dardan
1 godina ranije
Odgovor za  Живојин

Slažem se da situacija nije smešno, i ja ne smejem se situaciji nego na tvoju besmislenost i iracionalnosti i nepoboljšanje.
Ako nije smešno onda je tragično.

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Dardan

А ти си ето баш смислен, рационалан и побољшан у толикој мери да ти смета “Отворени балкан” јер није у складу са затвореним НАТО и америчким интересима! Опет на страни империјалиста и освајача, па докле више?
Да стварно није трагично и ја бих се сад слатко насмејао “na tvoju besmislenost i iracionalnosti i nepoboljšanje”!
Natën e mirë shok!

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Dardan

И на крају:
“A u Vilajetskoj Косметској zemlji, српски makijato će učiniti da ovaj polupusti prostor ponovo saživi i procveta i postane prosperitetno mesto, puno života, i izroni iz sadašnje bede izazvane pijanim impotentima” шиптарских терориста и сепаратиста!

Makan
Makan
1 godina ranije

to je taj plan podjele BiH (Cvjetković – Maček) Hrvatima se daje dio BiH kako bi zaokružili Banovinu Hrvatsku, RS se automatski pripaja Srbiji, a Bošnjački (muslimanski) dio BiH sa Sarajevom uz pomoć Sandžaklija u prvoj fazi “pripaja” Sandžaku tj. Srbiji sa privremenim statusom autonomije, koja se kasnije kao i Vojvodini UKIDA !! i ostaje u sklopu velike Srbije, kojoj će u medjuvremenu pripojiti sjeverne dijelove Makedonije, Kosova i Crne Gore.

Живојин
Живојин
1 godina ranije
Odgovor za  Makan

Ништа се не “pripaja” Sandžaku јер Санџак не постоји слободном вољом бушњака који изгласаше транспарентну границу српских земаља између српскога Раса и црногорскога Шјевера. Такође се ништа не припаја ни Србији ни Хрватској. БиХ, Црна Гора, С. Македонија са Албанијом до српскога Скадра су старе српске земље које стварају јединствени савез – Сједињене српске државе – Serbian United States (SUS).  😉

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
11
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker