Upozorenje iz UN-a: Nakon Ukrajine, ova bi zemlja mogla biti naredna ruska meta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ruska agresija na Ukrajinu nesumnjivo je udarac autoritetu Ujedinjenih naroda, smatra hrvatski ambasador u UN-u, Ivan Šimonović, dodajući da bi Moldavija mogla biti sljedeća ruska meta.

Šimonović je isključio mogućnost slanja mirovnih jedinica UN-a u Ukrajinu, koje se mogu slati ili na poziv jedne od država koje učestvuju u sukobu, što je nazvao nevjerovatnim, ili odlukom Vijeća sigurnosti.

“Rusija ima pravo veta i tu smo opet na početku”, dodao je. Opšta skupština UN-a u srijedu je usvojila rezoluciju u kojoj traži da Rusija odmah prestane primjenjivati silu u Ukrajini.

Šimonović, bivši pomoćnik glavnog sekretara UN-a za ljudska prava, rekao je da je to jedini način da se izvrši pritisak na Rusiju jer u Opštoj skupštini nema prava veta.

“Upotrijebljena je jasna pravna terminologija, operacija u koju je uključena Ruska Federacija i kao suučesnik Bjelorusija, nazvana je agresijom, a agresija je zločin. Rusija je ostala sve izoliranija”, kazao je Šimonović.

Šimonović je spomenuo Moldaviju kao sljedeću moguću metu ruske agresije, piše Index.

“Pravac ruskog napada u svojem južnom krilu koji ide sada prema Mikolajivu i Odesi moguće je i da ide prema Pridnjestrovlju, zapravo okupiranim područjima Moldavije pod kontrolom proruskih snaga”, rekao je.

“Sasvim sigurno ni Moldavija mirno ne spava“, zaključio je Šimonović.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker