Ukrajinski poručnik sa Zmijskog otoka preživio zarobljeništvo u ruskom zatvoru

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Poručnik ukrajinske vojske Valery Zakabluk koji je jedan od preživjelih i puštenih ukrajinskih vojnika sa Zmijskog otoka. U intervjuu za CNN je opisao kako je došlo do uništenja ovog otoka, ali i kako je bilo u ruskom zarobljeništvu.

Posada je postala poznata po uzrečici “Ruski ratni brod, j****e se” je postala poznata i najčešće korištena tokom početka rat u Ukrajini.

“Sve je počelo u tri ujutro, probudila nas je borbena uzbuna i morali smo ustati, obući se i izaći na svoje vatrene položaje.

Vidjeli sm oratni brod Moskva i nekoliko patrolnih čamaca koji su se približavali obali. U nekom trenutku, oko 11 ujutro, ratni brod Moskva je bio vrlo blizu, na oko 500 metara od obale. Zapovijedili su nam da se evakuiramo. Morali smo položiti oružje”, kazao je Zakabluk.

Odveli su ih u jednu kolibu i morali su ležati licem okrenutim ka zemlji. U tom položaju držali su ih sedam sati. Potom su odvedeni u Rusiju.

Bio je zarobljen prvo u Sevastopolju, a potom u ruskom zatvoru u nehumanim uvjetima na nepoznatoj lokaciji. Neki od njih su od zime dobili ozebline. Pretpostavljaju da se nalazi u Sibiru. Nekada su ih tjerali da kleče na koljenima više sati.

Danas, kaže, osjeća ponos, ali i tugu jer je većina njegovih saboraca još zarobljena.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker