“UKRAJINSKA VOJSKA STIŽE DO RUSKE GRANICE” – Najnovija analiza stanja pokazuje: Rusi se povlače i uništavaju mostove, KONTRAOFANZIVA KIJEVA SVE JAČA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Institut za proučavanje rata predvideo je da će ukrajinske snage u oblasti Harkova verovatno uskoro da napreduju ka ruskoj granici.

Ukrajinska kontraofanziva severoistočno od Harkova načinila je značajan progres i verovatno će napredovati do ruske granice u predstojećim danima ili nedeljama. Ruske snage možda se ograničeno povlače suočene sa uspešnim ukrajinskim napadima i, kako pokazuju izveštaji, uništile su tri mosta kako bi usporile ukrajinsko napredovanje.

Vojske uglavnom uništavaju mostove samo ako su odlučile da u skorije vreme neće pokušati da pređu reku u drugom smeru, pa je stoga malo verovatno da će ruske snage u bliskoj budućnosti da pokrenu operaciju za ponovno zauzimanje severoistočne periferije Harkova kojeg su oslobodile ukrajinske snage, prenosi portal Understandingwar.org.

Ruske trupe su prethodno uništile nekoliko mostova tokom svog povlačenja iz oblasti Černigova, baš kao i ukrajinske snage koje su se povlačile pred ruskom ofanzivom prvih dana rata.

Ova ukrajinska ofanziva verovatno ima za cilj da se ruske snage potisnu iz dometa artiljerije grada Harkova i odvedu do granice ruske oblasti Belgorod. Kao što je Institut za proučavanje rata (ISW) ranije prognozirao, ukrajinska kontraofanziva primorava ruske jedinice namenjene raspoređivanju na drugim mestima da se prebace na front u Harkovu kako bi zaustavile ukrajinske napade.

S obzirom na trenutnu stopu ukrajinskog napredovanja, ruse snage možda neće moći da spreče ukrajinske da dođu do ruske granice, čak ni sa dodatnim pojačanjem. Ukrajinske snage ne prete direktno ruskim linijama komunikacije sa Izjumom – Institut trenutno nije mogao da potvrdi tvrdnje o odvojenoj ukrajinskoj kontraofanzivi prema tom gradu u oblasti Harkova – ali ukrajinska kontraofanziva pokazuje obećavajuće sposobnosti i možda će stvoriti uslove za dalje ofanzive u severoistočnoj provinciji.

Po svemu sudeći, kako navodi američki tink-tank u svom izveštaju, ruske snage će u bliskoj budućnosti objaviti stvaranje “Narodne Republike” Herson kao i intenziviranje okupacionih mera u Marijupolju. Ruske snage, kako se navodi, povećavaju svoje bezbednosno prisustvo i u Hersonu i u Marijupolju, uljučujući povlačenje osoblja sa linije fronta kako bi se zaštitili ruski zvaničnici u Marijupolju, luci na Azovskom moru. Lider Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin stigao je u Herson 6. maja a lokalni okupacioni zvaničnici su saopštili da će region “težiti da postane subjekat Rusije” i da će “ličiti na nešto blisko Krimu u smislu tempa razvoja”. Kako je ISW ranije ocenio, Kremlj će verovatno da oformi ilegalne republike ili direktno anektira okupirala područja južne i istočne Ukrajine kako bi učvrstio svoju okupacionu administraciju i pokušao da trajno oduzme Kijevu ove teritorije.

Ključne tačke izveštaja

U izveštaju ISW, koji su napisali Mejson Klark, Karolina Hird i Katerina Stepanenko, ističe se nekoliko ključnih tačaka:

Ruske snage uništile su nekoliko mostova da uspore ukrajinske snage i možda se ograničeno povlače severoistočno od grada Harkova, suočene sa uspešnom ukrajinskom kontraofanzivom.

Ukrajinske snage ostvaruju značajan napredak oko Harkova i verovatno će napredovati do ruske granice u narednim danima.

Ukrajinske snage su nastavile da odbijaju rusko napredovanje ka mestu Barvinvoke u rejonu Izjuma, a ruske snage su verovatno napustile kretanje direktno na jugoistok prema Slavjansku (kontraofanziva na Izjum nepotvrđena od strane Instituta),

Ruske snage su 7. maja tvrdile da su zauzele Popasnu, ali su uveliko u zastoju na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vlada potvrdila je da su poslednji preostali civili koji su bili zarobljeni u čeličani “Azovstalj” u Marijupolju evakuisani 7. maja, iako deluje malo verovatno da će se preostali ukrajinski branioci predati.

Po svemu sudeći, ruske snage će u narednim nedeljama da objave stvaranje “narodne republike” Herson ili možda nasilno pripojiti oblast Hersona da učvrste svoju okupacionu administraciju i pokušaju da ove teritorije trajno oduzmu Ukrajini.

Ruske snage nastavljaju da gađaju najvažniju ukrajinsku luku Odesu krstarećim raketama i, kako tvrde autori izveštaja, pod lažnom zastavom vrše napade u Pridnjestrovlju poslednjih nekoliko dana.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Himzo
Himzo
6 mjeseci ranije

Super

Meša
Meša
6 mjeseci ranije

Po Makronu Ukrajina stiže u EU za više decenija…

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker