Ukrajinska kontraofanziva: Hirurški precizni udari nagrizaju rusku vojsku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rusi su privremeno odgovorili na ukrajinsku strategiju na istočnom frontu, ali dolazak sistema HIMARS promijenio je situaciju.

Ukrajina je pojačala kontraofanzivu na jugu zemlje u 23. sedmici rata, udarajući na ruske garnizone i zalihe municije, te prisiljavajući Rusiju da dovede pojačanja, što je za rezultat oslabilo njene pozicije na drugim frontovima.

Osim toga, Ukrajina je izvojevala i diplomatsku pobjedu – Rusija je pristala podići blokadu crnomorskih luka i omogućiti ukrajinski izvoz žita, koji će, kako procjenjuje Kijev, zemlji donijeti 10 milijardi dolara prijeko potrebnih prihoda.

Ukrajina je na istočnom frontu izgubila dio teritorije, uključujući i glavu odbrambenu poziciju blizu Donjecka, dok je eksplozija u ruskom kampu sa ratnim zarobljenicima u okupiranom Donjecku ubila oko 50 ukrajinskih vojnika, što je Ukrajina nazvala ratnim zločinom.

Čak i prije 2. avgusta, Ukrajina je tvrdila da je oslobodila 46 naselja u južnoj provinciji Herson, a tvrdi da je taj broj još porastao u protekloj sedmici.

Uništavanje skladišta, pruga i mostova

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je kontraofanziva u Hersonu dobila na snazi nakon što su ukrajinski raketni sistemi HIMARS između 20. i 27. jula pogodili tri mosta na rijeci Dnjepar koja su služila za rusku opskrbu.

Dana 30. jula, Ukrajina je ponovo udarila. Njena južna komanda rekla je da je oštetila željeznički most na Dnjepru, te onemogućila prelazak preko njega. Ti napadi ugrozili su opskrbu ruskih trupa na jugu Ukrajine, dok ukrajinski generalštab navodi da ruske snage pokušavaju popraviti oštećene mostove.

Ukrajina također napada ruska skladišta, iz kojih se opskrbljuje vojska.

Ukrajinska južna komanda kaže da su preciznim napadima uništena ruska skladišta goriva, lubrikanata i municije u distriktu Berislav jugoistočno od grada Hersona, te da su „kritično umanjene“ zalihe u Novoj Kahovki, gdje ruske snage drže velike zalihe.

Istočno duž rijeku Dnjepar istog dana, šef administracije distrikta Nikopol Jevhen Jevtušenko rekao je da je u ukrajinskom napadu uništeno rusko skladište municije.

Sergej Klan, savjetnik u administraciji Hersona, također je potvrdio da su ukrajinske rakete iz sistema HIMARS uništile kompoziciju sa 40 vagona sa opremom u Brilivki, 50 kilometara jugoistočno od Hersona. Navodno je u napadu ubijeno 80 ruskih vojnika, a ranjeno je 200.

Vojni eksperti tvrde da takva taktika, koja nagriza rusku vojsku, umanjuje njene resurse i uništava logističke rute, ide zajedno uz pripreme za kontraofanzivu.

Umirovljeni australijski general major Mick Ryan nazvao je to „strategijom nagrizanja“.

„U borbama za Kijev i Harkov, Ukrajinci su uspjeli zadržati Ruse jer su bili u mogućnosti dosegnuti teritoriju pod njihovom kontrolom i uništiti dio njihove logističke podrške“, napisao je Ryan.

„Radeći to, utiču na ruski moral. Ukrajinci su, dakle, fizički i moralno nagrizli sjevernorusku ekspediciju i prisilili je na odlazak iz Ukrajine.”

Brzo ciljanje i upotreba HIMARS-a

Rusi su privremeno odgovorili na ukrajinsku strategiju na istočnom frontu kroz artiljerijsku vatru, ali dolazak američkih sistema HIMARS krajem juna promijenio je situaciju, kaže Ryan.

„Ukrajinci ponovo usvajaju asimetričnu konvencionalnu taktiku koju su tako uspješno koristili na početku rata…, što je sastavni dio njihove strategije nagrizanja”, kaže on.

„Mogućnost brzog ciljanja (komandnih tački) i upotrebe HIMARS-a za maksimalno uništenje je od vitalnog značaja“, dodaje.

Ukrajinske snage su se istakle upravo u tome.

Dana 2. avgusta, ukrajinska južna komanda rekla je da je uništila skladište municije u Skadovsku, na južnoj obali regije Herson, duboko unutar teritorije pod ruskom kontrolom.

Istog dana, snimci su otkrili uništena ruska skladišta u Starosilji i Arhanhelsku, sjeverno od Hersona, kao i scene kako ukrajinske snage napadaju ruske artiljerijske položaje u Soldatski, vjerovatno samoubilačkim dronovima Phoenix Ghost.

Ukrajinska komanda rekla je da su njene snage tog dana ubile 32 ruska vojnika.

Ti hirurški precizni udari Rusiju su stavile u raskorak. Dana 1. avgusta, ruske su snage morale zaustaviti istovar voza sa municijom na stanici Kalančak u Khersonu, nakon što je dimna zavjesa koju su napravili kako bi prikrili svoje aktivnosti od zračnog napada očito zapalila teret.

Voz se vratio na Krim, rekli su ukrajinski vojni obavještajci.

“Nagrizajući rusku vojsku fizički, moralno i intelektualno, Ukrajinci su razvili vojno umijeće. Ovako izgleda rat 21. stoljeća”, kaže Ryan.

Rusija sada treba dobijeti teške odluke.

Strah od prebacivanja rata na Krim

Dana 31. jula, ukrajinski generalštab izvijestio je da se „pojedinačne jedinice“ ruskih snaga prebacuju sa fronta u Slovjansku u Donjecku, na Zaporožje na jugu. Ovo prebacivanje, tvrde ukrajinski obavještajci, uslijedilo je nakon što je Ukrajina uspješnim napadima desetkovala garnizone Verknij Tokmak i Černihivka, sjeveroistočno od okupiranog Melitopolja u Zaporožju, daleko iza ruske linije fronta.

Vojni obavještajci vjeruju da Rusi planiraju napustiti Černihivku, u kojoj je ostalo oko sto vojnika.

Dana 1. avgusta, Vadim Skibitski, zamjenik čelnika ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da Rusija prebacuje veliki broj vojnika iz Donjecka i Luganska na Krim, možda u strahu da će se morati boriti za teritoriju koju je anektirala 2014.

„Prijetnja od prebacivanja rata na teritoriju Krima već je za njih postala stvarnost“, kaže Skibitski.

Ukrajinska kontraofanziva djelomično ima za cilj spriječiti rusku aneksiju Hersona.

Prema otkrivenim ruskim dokumentima, Moskva uskoro planira održati referendum na jugu, a u planu je organizacija 140 proruskih demonstracija, stvaranje priča u proruskim medijima u kojima bi se podržala Rusija, te distribucija hrane i ostalih resursa onima koji sarađuju.

IZVOR: AL JAZEERA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegov grad
Hercegov grad
1 godina ranije

Opalio bih ja po vama svim oruzjem i orudjem i vidio bih sta bi to ostalo od te Ukrajinske vojske?!

Radnik
Radnik
1 godina ranije

Iako je od Al-Lažire,mnogo je! A I vi što prenosite ove poluistine,blamirate se brate previše ! Pa Rusija ih ubi artiljerijom;samo na selo Peski kod Donjecka za jedan dan palo je 6400 granata !!!

Duga Poljana
Duga Poljana
1 godina ranije

Kakve veze ima par granata palih na mostove sa kontraofanzivom?

Sandzacki sin
Sandzacki sin
1 godina ranije

Aferim ukrajinci,samo zestoko protiv ruskih agresorskih pacova,dok ih ne unistite i proterate iz Ukraine!

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex