Tutinske džamije prešle u vlasništvo IZ u Srbiji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema izvodima iz Republičkog geodetskog zavoda, tri džamije na području opštine Tutin prešle su u vlasništvo Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, na čijem čelu je muftija Mevlud Dudić. Informaciju je objavio portal blizak toj IZ.

Tutinski odbor, koji je u sistemu IZ Srbije na čijem čelu je reisu-l-ulema Sead Nasufović, danas je to demantovao. Ocenjeno je da je reč „o netačnim informacijama“.

U saopštenju se navodi da je „istina da su određeni službenici katastra u Tutinu ili Novom Pazaru zloupotrebili službeni položaj i protivno zakonu i odlukama Vlade, postupali na štetu imovine Odbora IZ Tutina“. Najavljeno je pokretanje krivične odgovornosti protiv onih „koji su protivzakonito postupali“.

Pripadnike IZ u Srbiji pozvali su „da se klone protivzakonitih radnji, koje se tiču imovine IZ“ a da ulože napore i dobru volju da se pronađu načini da dođe do pomirenja.

„Ovom prilikom naglašavamo da ne postoji nijedan opravdani razlog, da na teritoriji Sandžaka i Srbije, postoje organizaciono dve ili više IZ“ – navodi se u saopštenju tutinskog Odbora IZ i konstatuje da jedinstvo IZ treba da se gradi na temelju Kurana „a ne na osnovu ličnih interesa, ideoloških i političkih stavova i ciljeva“.

Od raskola, u jesen 2007.godine, u Srbiji deluju dve IZ – Srbije i u Srbiji.Sve protekle godine opterećene su međusobnim nepriznavanjem i razmenjivanjem optužbi.

Pokušaji pomirenja, poznati pod imenom „turska inicijativa“, i stvaranje jedinstvene IZ ostali su neuspešni. IZ u Srbiji za raskol je optuživala zvanične državne vlasti i njihovog tadašnjeg koalicionog partnera u Sandžaku Sulejmana Ugljanina. Organizaciono je vezana za IZ BiH i za vrhovnog poglavara priznaje reisu-l-ulemu Huseina Kavazovića. Protivničku IZ naziva „paraverskom tvorevinom“.IZ Srbije deluje samostalno, ima svog poglavara nreisu-l-ulemu Nasufovića i ima dobre odnose sa Dijanetom Turske. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

7 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
NekoIzMase
NekoIzMase
1 godina ranije

Ta IZ koju nazivaš “Dudićevom” postoji vijekovima. Zašto misliš da se svi vakufi koji su oduzeti za vrijeme komunizma vraćaju upravo njoj, a ne ovoj koju osnovaše Koštunica i Tadić u Beogradu 2007. godine? Blago vama čim se vi ponosite i protiv čega se borite. Kao Abdićevi davne 93′. Pored takvih nam neprijatelji ne trebaju.

Sam
Sam
1 godina ranije
Odgovor za  NekoIzMase

NekoIzMase…nisi informisan da je ta Privatna IZ osnovana 1993 godine,i pripojena Rijasetu BiH…nakon raspada Jugoslavije. A Islamska zajednica cije je sjediste bilo u Pristini i koja ima tradiciju preko 100 godina,a ciji je pravni naslednik IZ Srbije je ta na koju ti mislis. A ova Dudiceva tj.Zukorliceva je osnovana 1993.godine,i lično je Sulejman Ugljanin na njenom čelu postavio Zukotluc Muamera…to svi ljudi koji su tada bili akteri toga unaju. Ali ti si neki običan lupez koji pojma nema o činjenicama.

NekoIzMase
NekoIzMase
1 godina ranije
Odgovor za  Sam

Ma idi i dalje od tih 100 godina, ne staj tu, pošto taj neoismeni kom se diviš je svakako izjavio da je potomak Svetog Save “i mi vi ga ne damo”, pa eto nek ne bude da su vam je Tadić i Koštunica 2007. skovali u Beogradu, nego nek bude duga tradicija još od Svetog Save.

A istina je da je Ugljanin 1993. imao tu ulogu, to niko ne osporava. I SDA je bila prva bošnjačka i sandžačka stranka u koju su svi položili svoju nadu. Ali razlika između tebe i mene je ta što nakon 30 godina laži, prevare, jedne priče kad si na vlasti, druge u opoziciji, primitivnosti… jedan od nas ne želi biti dio tog cirkusa, dok se drugi ponosi tradicijom i kako je “oT poćetka u es-de-haaaaa… Stranka nije majka, nije religija, da joj moraš ostat vjeran kad te magarcem prave već 30 godina.

Sam
Sam
1 godina ranije
Odgovor za  NekoIzMase

Jes…sad SDA ispade prevara i laz…kako to danas Fikret Abdic ponovo zbori po Bosni,a Šešelj koji bi eto volio da Zukorliceva stranka bude vladajuća u Sandzaku (znajuci kako je Zukorlic služio srpskim interrsima,za par lokala u centru Pazara) ispade veliki prijatelj Bosnjaka,koji brine za Bosnjake i zelim im dobro,pa eto zeli da Zukorlicevi budu tu glavni…
E moj jado,grdno li vam je Zukorlic sa njegovom šupljom pričom pomutio razume,Allah dz.s. vam se smilovao.
Pa ne vidite…koga za glavnog na njegovom Univerzitetu – svoju druhu ženu,koga za pomocnika ministra – svoji prvu ženu takodje,koga još u Bg – svog sina kome lokale “pod kiriju” – svom bratu…Ko ga štiti – Šešelj…
I vi opet tentate neku šuplju priču…stakverula.

Orljanin
Orljanin
1 godina ranije

Cinjenica je da su obojica, i Ugljanin i Zukorlic (oni iz SDP nisu vrijedni spomena) napravili puno pogresnih poteza – najpogubnije je majmunisanje po Beogradu i trazenje podrske od din dushmana da se satre brat u Sandzaku. Sve tri sandzacke partije i nj vodje su krivi za to.

Razni bageri
Razni bageri
1 godina ranije

Pomirile se hodze,bogu šucur.sad cemo da propevamo.

Inicijativa turske
Inicijativa turske
1 godina ranije

Turska inicijativa za pomirenjem nije urodila plodom.!!! zašto ???

7
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker