TUGA / Preminula beba iz Prijepolja, imala samo 18 dana

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

O slučaju se oglasila i Univerzitetska dečja klinika “Tiršova”

Opšta bolnica Prijepolje oglasila se nakon slučaja smrti novorođenčeta, navodeći da se očekuje vanredni nadzor, te da je sanitarna inspekcija već izvršila nadzor porodilišta, ali da rezultati mikrobioloških ispitivanja još nisu stigli, saznaje Telegraf.rs.

Kako je u odgovoru na naša pitanja v.d. dikrektora dr Zoran Drobnjak naveo, dolazak inspekcije najavljen je za sutra.

– Nakon saznanja da je došlo do smrtnog ishoda obavestili smo direktora Zdravstvenog centra (u Užicu) sa zahtevom da formira i pošalje komisiju za vanredni nadzor, čiji dolazak je najavljen za 7. oktobar, a takođe je izvršen nadzor porodilišta od strane sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje Užice od kojih očekujemo rezultate mikrobioloških ispitivanja – navedeno je.

Na pitanja postavljena u vezi sa smrću novorođenčeta, potvrdili su da je dete rođeno carskim rezom 12. septembra u porodilištu OB Prijepolje, te da je otpušteno 16.

– Uz dobro opšte stanje na otpustu – dodaju.

O danu u kome je evedentirano narušavanje zdravlja deteta, povrđuju da je beba prebačena u Užice, a potom i u Beograd na dalje zbrinjavanje.

– Dana 18. septembra dete je iz Službe hitne medicinske pomoći upućeno na odeljenje pedijatrije u Opštoj bolnici Prijepolje, odakle je nakon pregleda upućeno sanitetskim prevozom u Zdravstveni centar Užice, a odatle u dečju kliniku u Tiršovoj – stoji u odgovoru Drobnjaka.

Roditelji dečaka, koji je preminuo 18. dana života, za medije su naveli da su detetu u Dečjoj univerzitetskoj klinici “Tiršova” dijagnostikovani bakterijski meningitis i sepsa. Roditelji su naveli i da je dete rođeno zdravo, te da su sumnje lekara da je “bakterija u organizam bebe ušla verovatno zbog neadekvatne sterilizacije prilikom otpadanja pupka”, kako je preneo Srpski telegraf.

Navedeno je i da je prvog dana po otpustu roditelje uzbunio plač bebe, zbog čega su je odveli na dečje odeljenje, a da je pedijatar pretpostavio da dete pati od grčeva. Dan kasnije, 18. septembra, dete je povratilo braon sadržaj, nakon čega su se roditelji sa njim vratili u bolnicu u Prijepolju. Sa nalazima krvi upućeni su u Užice, a odatle u Tiršovu. Dete je, kako je navedeno, primljeno sa teškom dijagnozom, a procenat preživljavanja bio je jedan osto.

U vezi sa navodima u periodu između otpusta i prebačaja u jedan, pa u drugi veći zdravstveni centar, direktor OB Prijepolje rekao je da se u operacionoj sali porodilišta poštuju utvrđene procedure i da nema detalje posete pedijatrima Doma zdravlja.

Sa pitanjima o slučaju obratili smo se i na adrese “Tiršove” i Ministarstva zdravlja.

– Novorođenče je primljeno u teškom opštem stanju u jedinicu intenzivne nege. I pored primenjenih svih mera intenzivne terapije, zbog težine stanja, dete nažalost nije odgovorilo na terapiju – odgovorili su na pitanja Telegrafa iz “Tiršove”.

Iz Ministarstva do objave teksta nismo dobili odgovor. (Telegraf)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker