SPP oštro odbacuje odgovor ministra Vulina!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stranka pravde i pomirenja odbacuje odgovor ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina koji je uslijedio nakon poslaničkog pitanja narodnog poslanika Samira Tandira, u kome ministar tvrdi da su se pripadnici Policijske stanice u Sjenici profesionalno i odgovorno ophodili prije, tokom i nakon krvoločne likvidacije novinara i humaniste Edina Hamidovića.

Naprotiv, jako mnogo je pokazatelja o sprezi određenih policijskih činovnika u Sjenici i drugim dijelovima Sandžaka sa kriminalnim strukturama, o čemu su predstavnici SPP-a više puta javno govorili a na šta su se nadležni organi MUP-a i sam ministar uporno oglušivali.

Policija u Sjenici nije preduzela ono što je bilo neophodno da se Edin Hamidović zaštiti, iako je blagovremeno bila obaviještena o javnoj prijetnji upućenoj Hamidoviću od strane organizatora ubistva objavljenoj na društvenim mrežama: „Kad dođeš u Sjenicu prosuću ti mozak“. Način na koji je izvršena likvidacija pred šestero maloljetne djece i surpugom u sred gradske gužve potvrđuje da Edin Hamidović nije bio pod policijskom zaštitom niti prismotrom. Tek osam dana nakon likvidacije, izvršen je pretres objekata kriminalne grupe odgovorne za ubistvo.

Ozbiljno smo zabrinuti zbog činjenice da ministar Vulin ovom izjavom ne pokazuje odlučnost da se obračuna sa spregom policije i kriminala na ovom području, što će korumpirani policijaci i kriminalci shvatiti kao podršku.
Godinama smo sa nadležnim organima i pojedincima u policiji mukotrpno radili na liječenju višedecenijskog nepovjerenja između bošnjačkog naroda i policije u Srbiji. Nije bilo lahko cijeliti rane brutalnosti i ponašanja policije devedesetih godina prema Bošnjacima. I nakon što smo napravili određene pomake na tom putu, ovakvi stavovi ministra će nas zasigurno vratiti unazad.

Ako ovome dodamo i činjenicu da ministar policije veoma često izriče svoje nacionalističke stavove, ne mareći za to kako će biti shvaćen od jedne trećine stanovništva ove zemlje koju čine pripadnici nesrpskog naroda, zaboravljajući da je policija prva i možda najznačajnija linija vlasti prema građanima, nije teško zaključiti da se ovakvo ponašanje može negativno odraziti i na dalji razvoj sigurnosti i stabilnosti na tom prostoru.

Nije moguće unaprjeđivati stabilnost i sigurnost u koliko su narod i policija na suprotnim stranama, a posebno ako su pojedini elementi policije u savezu sa kriminalom, uz pasivan odnos ili blagoslov samog vrha policije.
Činjenica da je zastupljenost Bošnjaka u policijskim strukturama ispod svakog minimuma sa tendencijom i praksom pogoršanja, ne ostavlja nam prostor za optimizam u pogledu podizanja osjećaja i svijesti pripadnika bošnjačkog naroda o državi Srbiji u smislu domovine u kojoj se osjećaju sigurno a koja prema njima vrši svoje obaveze garantujući im prava, a oni prema njoj izvršavaju svoje dužnosti.

Od Vlade, a posebno predsjednika Repulike Srbije, očekujemo da proklamovanu politiku borbe protiv kriminala primjene i na prostoru Sandžaka.

Izvor: spp.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker