Sestra stradalog ruskog vojnika: ‘Niko nije znao da će ići u Ukrajinu’

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kovčezi sa ruskim vojnicima već drugu sedmicu stižu iz Ukrajine u Sibir. Dopisnik Sibir. Reali Radija Slobodna Evropa razgovarao je sa sestrom jednog dvadesetjednogodišnjeg vojnika koji je poginuo tokom takozvane “specijalne operacije” koje izvode ruske vlasti u stranoj zemlji.

Uveče 2. marta zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov, prvi put je objavio broj poginulih i ranjenih vojnika iz Rusije koji su učestvovali u “specijalnoj operaciji u Ukrajini”: 498 mrtvih i 1.597 ranjenih.

Nakon toga, šefovi sibirskih regija počeli su javno govoriti o mrtvima.

Stanovnici sela Čunski u Irkutskoj oblasti su 9. marta sahranili 21-godišnjeg vojnika Ilju Vasilenka.

U januaru je napunio 21 godinu. Studirao je u tehničkoj školi za varioca, a potom je pozvan u vojsku. Nakon toga je odlučio da potpiše ugovor, služio je u motorizovanim postrojbama na dalekom istoku. Ilja je odrastao u hraniteljskoj porodici.

“Ilja nije moj rođeni brat, došao je u našu porodicu kada je imao tri godine”, rekla sestra preminulog Darija Ziganshina. “Ima dvoje braće i sestara. Generalno, u našoj porodici je odgojeno osmero djece.”

RSE: Zašto je Ilja otišao u vojsku na ugovor?

Darija: U našoj porodici nije bilo vojnika, osim možda samo jednog strica i brata koji su služili u policiji. Ilja je odmah služio sa zadovoljstvom, mislio je da će mu to omogućiti da kasnije dobije dobar posao. Ali na kraju je odlučio da se ne vraća u civilni život, da potpiše ugovor. Ostao je da služi u Habarovsku.

Porodica je bila ponosna na njega, uvijek je vjerovala da je vojska ponos. Naš tata je uvjeren da pravi muškarac mora služiti.

Ali nikada nismo mislili da će se morati boriti. On je sam nekonfliktan dečko. Obično je govorio da se svaki spor može riješiti dijalogom, bez borbi i ratova.

RSE: Zar niste bili iznenađeni kada ste saznali da učestvuje u “specijalnoj operaciji u Ukrajini”?

Darija: Niko nije znao za to. Početkom januara nam je rekao da je otišao na vježbe. Zvao je od tamo da je sve u redu, da nema razloga za brigu. Da samo stoje na granici sa Ukrajinom. Posljednji put smo mog brata kontaktirali 23. februara putem video linka. Rekao je da je sve u redu, da planira da dođe kući na ljeto, na odmor. Imao je san – voditi mamu i tatu na odmor. Nije uspio.

‘Novac nam neće vratiti našeg dječaka’

Darija podsjeća da je porodica saznala za Iljinu smrt dva dana nakon invazije trupa Ruske Federacije na teritoriju Ukrajine, odnosno 26. februara.

“Zvali su nas iz vojnog registra i rekli da je naš dečko preminuo u Ukrajini. ‘Čekaj teret 200.’ Još uvijek ne znamo šta mu se tačno dogodilo. Rekli su samo: ‘ubijen je u izvođenju vojnih operacija'”.

Iz redakcije Sibir. Reali nisu uspjeli razgovarati sa Ilijinim usvojiteljima.

“Iljina smrt je udarac za mamu i tatu”, kaže Darija. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost. Ali nikoga, pa čak ni oca, naravno, to ne raduje.

RSE: Vladimir Putin je najavio da će porodice poginulih vojnika u Ukrajini dobiti isplate osiguranja u iznosu od više od sedam miliona rubalja. Šta mislite o ovoj izjavi?

Darija: Ne razmišljamo o novcu. O kakvom novcu možemo govoriti? Sada samo mentalno tražimo oproštaj od Ilije. Šta nam znači ovaj novac? Neće vratiti našeg dečka.

Ukrajina najavila nastavak pregovora za sredu, Rusija izašla iz Saveta Evrope

Rusija je 24. februara pokrenula takozvanu “specijalnu operaciju” na teritoriji Ukrajine s ciljem “demilitarizacije” i “denacifikacije” rukovodstva zemlje.

Kao odgovor na rusku agresiju, brojne zemlje su uvele sankcije, a više od 250 stranih kompanija odbilo je da radi u Rusiji.

U zemlji se održavaju antiratni protesti tokom kojih je policija privela skoro 15.000 ljudi. Pritvorenici koji su davali antiratne izjave terete se po novom administrativnom članu o “diskreditaciji Oružanih snaga Ruske Federacije”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker