“SAHRANILI SMO DIJETE ISEČENO OD GLAVE DO STOMAKA” – Potresna ispovijest roditelja djevojčice (12) koju je ubio vozač na pješačkom: “Te ubice nastavljaju život kao da se ništa nije desilo”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Sahranili smo našu devojčicu ćelavu, sa šavovima, isečenu od glave do stomaka. U Britaniji bi ubica mog deteta bio u zatvoru, u Srbiji se za ubistvo naše dece borimo protestima i putem televizija”, deo je potresne ispovesti Vere i Bogoljuba Jankovića, roditelja nastradale Nikoline (12) koju je Vladan K. (70) usmrtio 7. decembra 2022. na pešačkom prelazu dok je vozio brzinom od oko 90 km/h.

Tema emisije “Jasno. Kao dan!” koja se emituje večeras od 22h samo na Blic televiziji je “(Ne)bezbednost u saobraćaju”, a o crnoj statistici i što deca ginu na mestu koje treba da ih zaštiti, pešačkom prelazu, govorili su roditelji nastradale Nikoline Vera i Bogoljub Janković, profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić i Zlatko Belencan iz saobraćajne policije.

Skamenjeni od tragedije, za Blic TV Vera i Bogoljub Janković podelili su svoju priču ne bi li podigli svest u Srbiji o bezbednosti dece u saobraćaju kako se Nikolinin slučaj više nikada ne bi ponovio.

– Nikolina se vraćala iz škole, prelazila je preko saobraćajnog prelaza koji nije bio regulisan semaforom. Zbog neprilagođene brzine, vozač je udario i ona je odletela 30 metara dalje – započela je priču majka nastradale Nikoline, Vera.

Nikolina je odmah pala u komu, a njena velika borba za život trajala je punih 24 dana nakon čega je preminula u postelji šok sobe Kliničkog centra u Kragujevcu.

– Dobila je toliko fatalne povrede da je njoj glava bila smrskana, Nakon dva dana doživela je moždanu smrt. Našu devojčicu, ćelavu, punu rupa, šavova, isečenu od glave do stomaka zbog obdukcije sahranjivali. Ovo pričam jer bi u Britaniji ubica mog deteta bio u zatvoru. U Srbiji se za ubistvo naše dece borimo protestima i putem televizija – priča Vera, majka nastradale Nikoline.

Vozač koji je jurio 90km/h u trenutku kada je Nikolinu pokosio na pešačkom, na slobodi čeka kraj krivičnog postupka, sa sve mogućnošću da svakog dana od tog trenutka sedne za volan.

Roditelji ističu da su ogorčeni odlukom suda da vinovnika smrti jednog deteta, u tako teškim okolnostima koje ga terete, pusti da se brani sa slobode.

– On je na slobodi i biće na slobodi do okončanja krivičnog postupa. Sigurna sam da ne postoji razlog da ne dobije presudu. To je standardna sudska praksa, ali ono što mene kao roditelja poražava jeste što se ne razmatra opcija da oni mogu da pobegnu iz države iako im je uzet pasoš, jer postoji dosta zemalja gde možete otputovati sa ličnom, gde vam pasoš ne treba – rekla je Vera Janković gostujući u emisiji “Jasno. Kao dan!” kod Ivane Mastilović Jasnić.

“Besna sam i tužna”

Saobraćajna nezgoda je eufemizam za ubistvo, kaže majka nastradale Nikoline, pogotovo ako vozač svesno vozi brzinom koja može nekoga da usmrti.

– Mi kao društvo nemamo svest o ovome. Ako neko vidi dete na pešačkom, mora da stane i da uspori. Ako vozite velikom brzinom svesni da ćete ubiti nekoga, to nije nesreća. Zašto nemamo empatiju za porodice ubijene dece?! – upitala je Vera.

So na živu ranu je i stav države koja nema sluha za neutešne roditelje, braću, sestre dece koja svakodnevno ginu na srpskim ulicama pod točkovima bahatih vozača.

– U telefonskom kontaktu sa porodicama čije je dete ubijeno saznala sam da nakon ovako doživljene tragedije, prvo što im padne na pamet je da se ubiju. Moje dete ide na svaka tri dana kod psihologa zato što pokušava da se pridruži svojoj sestri. Ovo je za mene poražavajuće. Ja sam besna i tužna – kaže Vera Janković za Blic TV.

Povučeni iskustvima porodica sa kojima dele sudbinu, Vera Janković kaže da nije optimistična da će Vladan K., vozač koji je usmrtio njenu ćerku Nikolinu, dobiti adekvatnu zatvorsku kaznu.

– Mislim da je to osam godina, eventualno još tri godine jer nije pružio pomoć. Ali, realnost nam ne daje nadu da će on dobiti toliku kaznu. Strahujem za svoju decu da će isto da im se desi – kaže Vera Janković.

Nadležni državni organi treba da pooštre kazne za vozače koji izazovu nesreće sa smrtnim ishodom.

– U slučaju Pavla Stankovića, tri godine zatvora je dobio vozač. Slučaj Ernada Bakana, ubica je dobio 17 meseci. Da li je to dovoljna kazna? U Ovči, Borči smo imali slučaj čoveka koji je imao 65 prekršaja pre nego što je ubio dete. Kako taj čovek nije u zatvoru, kako nije ostao bez dozvole? Mi dete nemamo, a te ubice nastavljaju da žive svoj život kao da se ništa nije desilo. Pitam se samo, kako je to moguće? – upitao je Bogoljub, otac nastradale Nikoline i dodao da Srbija treba da se ugleda na zemlje koje umaju ozbiljnu kaznenu politiku.

– Zašto ne iskopiramo njihov model kada već daju rezultate? – nadovezala se Vera.

Peticija „Pravda za Nikolinu“

Poraženi kaznama za vozače ubice, Vera i Bogoljub Janković pokrenuli su online peticiju kojom se apeluje na sudstvo da počinioci teških krivičnih dela budu što pre sklonjeni sa ulica i da se iste te ulice učine bezbednim za sve druge učesnike u saobraćaju.

– Želimo da podignemo svest u narodu. Peticiju je do sada potpisalo 19.000 ljudi. Vi svakodnevno čujete razne slučajeve, pešaci svakog dana stradaju. Empatija naroda je na nuli, to može biti sutradan bilo čije dete. Naša motivacija je da se spreči tragedija buduće dece – kažu Vera i Bogoljub.

Podršku su dobili i od funkcionera.

– Idemo od ministarstva do ministarstva. Bili smo kod ministarke Kisić, ona je rekla da nas podržava. Branko Stamatović nas podržava. U sredu treba da se vidimo sa ministrom Gašićem i ministrom Vesićem – kaže Vera.

Uprava saobraćajne policije takođe podržava peticiju, naglašava Belencan za Blic TV.

“Možda smo mogli bolje”

Sistem nije idealan, ali već postojeće mere daju rezultate, smatra profesor Vujanić

– Nastojanja koja smo radili poslednjih 20 godina dali su rezultate. Ako smo 2001. godine imali 1275 poginulih, a danas 534, moram reći da smo se trudili da poboljšamo ta pravila. Možda smo mogli bolje. Ja sam 45 godina u ovoj mantri, svuda ćete čuti da je vozački ispit najvažniji, ali to je greška jer čovek prvo treba da se vaspita. Posebno smo zbog toga izdvojili da od deteta vozač nema prava da očekuje logičan potez – kaže prof. Vujanić.

Preko je potrebno podizati svest u javnosti o bezbednosti dece u saobraćaju, smatra Belencan.

– Želim da izjavim saučešće svim porodicama čije je dete stradalo. Od 2009. godine je pooštren zakon. Protekle godine poginulo je 41 dete. Kada govorimo o brzini, gospodin Vujanić je predložio sa 60 na 50, međutim i dalje imamo ekstremne slučajeve. Ovake emisije su strašno potrebne, da bismo delovali na stavove pojedinih vozača. Svaki dan to mora biti na televizijama – rekao je Belencan gostujući kod Ivane Mastilović Jasnić u emisiji “Jasno. Kao dan!” i dodao penološke mere moraju da se podignu.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex