Ružić odgovorio na slučaj iz Novog Pazara: “Ovo je nepoštovanje države” (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić odgovorio je na čin u Novom Pazaru.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, rekao je da slučaj u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola, i svega onoga što ta država pruža svim njenim građanima i građankama.

– Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrdi odgovornost i učiteljice i direktora – naglasio je Ružić.

On je istakao da Republika Srbija obezbeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je reč o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

– U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet – maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gde se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Retko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija – naveo je on.

Video možete pogledati ovdje

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker