RUSI U ŠOKU – Ukrajinci im ubili 12 oficira u jednom raketnom napadu američkim oružijem

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dvanaest ruskih oficira navodno je ubijeno u jednom raketnom udaru, piše britanski Dejli Mejl, koji navodi da je ukrajinski napad bio usmeren na komandno mesto na aerodromu Čornobajevka, u blizini Hersona na jugu zemlje.

Nepotvrđena verzija događaja govori da su u rakrtnom napadu ubijen jedan general i jedan pukovnik. Smatra se da je to izvedeno pomoću američkih raketa M-31 koje su ispaljene iz raketnog sistema HIMARS.

Na snimku koji je objavljen se vidi kako eksplodira skladište municije u bazi, dok ruski Telegram kanali javljaju da je Putin ljut zbog nesposobnosti ruskih protivvazdušnih sistema S-400 da zaštite njegove oružane snage.

Napad na ruske komandante dolazi u trenutku kada Ukrajina priprema svoju milionsku vojsku za veliku ofanzivu oko Hersona, sa ciljem da povrati teritoriju koju je Rusija zauzela na početku sukoba.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov otkrio je da je predsednik Zelenski dao naređenja svojim generalima da izrade planove za napad i da naprave listu opreme koja im je potrebna da bi obavili posao.

Reznikov kaže da će njegov posao tada biti da ode do zapadnih saveznika Ukrajine i da argumentovano zataži da to oružje bude predato, kao što je urađeno sa HIMARS-om.

„Mi smo ljudi slobodnog sveta i sa pravim osećajem za pravdu i slobodu“, rekao je on za The Times.

„Imamo oko 700.000 u oružanim snagama, a kada se tome dodaju nacionalna garda, policija, graničari, imamo oko milion vojnika.“

Aerodrom Čornobaivka – gde se dogodio poslednji napad HIMARS-a – strateški je važan aerodrom koji se nalazi na jugu Ukrajine koji je Rusija zauzela početkom rata, a sada služi kao vojni aerodrom. Nije to prvi put da je aerodrom na meti ukrajinskih napada, pošto je serija bombardovanja na početku rata uništila desetine helikoptera i nanela velike gubitke Putinovim ljudima, piše Dejli Mejl.

Kako se linija fronta gurala dalje ka zapadu, aerodrom više nije bio u dometu Kijeva. Međutim, dolaskom američkih raketnih sistema on je ponovo postao meta.

Aerodrom se nalazi u blizini Hersona, koji je jedina regionalna prestonica koja je pala ruke Putinove vojske i biće u fokusu ukrajinske dalje borbe, navodi obja britanski mediji.

S-400 zakazo?

Ratni izveštač ruske državne televizije Aleksandar Sladkov napisao je da je Ukrajina „nekoliko puta udarila u naše centre odlučivanja sa rezultatima“.

On je dodao: „Centri su mali, ali važni. Neću ovde pisati gde, kada, koliko i ko je pogođen da ne bi odao vojne tajne.

„Moje pitanje je jednostavno: kada će se završiti ovo sr****? Možete li **** vojno-industrijski kompleks da konačno imamo preventivno sredstvo da zaustavimo ove raketne napade.’

Jedan izveštaj tvrdi da je Putin toliko besan da traži žrtvene jarce i okreće se protiv sopstvenih saveznika zbog neuspeha hvaljenog raketnog odbrambenog sistema S-400 da efikasno deluje u ratu.

Bivši premijer Mihail Fradkov, koji je takođe bio Putinov šef spoljne obaveštajne službe SVR sa najdužim stažom, a sada je na čelu odbora proizvođača oružja Almaz-Antej, mogao bi da bude otpušten, pa čak i da se suoči sa krivičnom akcijom zbog propusta, navodi Telegram kanal Sankcije RF.

Isto bi mogao i generalni direktor državne kompanije za oružje Jan Novikov, navodi se u izveštaju.

„Rastavljanje je počelo u ruskom Ministarstvu odbrane zbog činjenice da S-400… ne može pravilno da zaštiti vazdušni prostor, a nije čak ni u stanju da se zaštiti [od HIMARS napada]“, navodi se u izveštaju. „Tehničke karakteristike vodećeg PVO sistema su višestruko precenjene, a novac izdvojen za razvoj S-400 je uspešno ukraden.

„Prevara se pojavila nedavno, kada S-400 nisu uspeli da obore nijednu raketu HIMARS ni u Donbasu, ni u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

„Ne samo to – tokom napada na vojnu bazu u Ilovajsku, rakete HIMARS su uništile kompleks S-400, koji je trebalo da zaštiti područje od vazdušnih udara.“

U međuvremenu, danas je prijavljeno da su poginula još dva ruska pukovnika, čime je ukupan broj poginulih tokom rata iznosio najmanje 62, dok Putinovi oficiri trpe šokantno visoke žrtve.

Izgleda da je potpukovnik Aleksej Tihonov poginuo u Hersonskoj oblasti, koja je bila pod teškim ukrajinskim bombardovanjem.

Tihonov, u ranim 40-im godinama, iz oblasti Nižnji Novgorod, služio je u 46. brigadi Nacionalne garde Rusije.

Nejasno je tačno gde, kada i kako je umro. Rusija često nedeljama odlaže prijavljivanje smrtnih slučajeva u pokušaju da prikrije posledice rata od javnosti.

Pukovnik Sergej Igorevič Kuzminov, elitni komandant padobranaca, takođe je izgleda poginuo u Hersonu. Kuzminov, takođe iz oblasti Nižnji Novgorod, služio je u 106. vazdušno-desantnoj diviziji.

Kurir.rs/Daily Mail

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker