ROŽAJE OZNAČENO KAO CENTAR ZA “RASTURANJE” HEROINA – Luka Bar je glavna za ulazak ilegalne robe

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vredi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrednost kada se prodaje u EU, piše u izveštaju.

Zbog utaje poreza, Crna Gora godišnje gubi i do 60 miliona evra, navodi se u izveštaju o ilegalnim finansijskim tokovima u regionu, koji je objavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Prema izveštaju naslovljenom “Ilegalni finansijski tokovi u Crnoj Gori, BiH i Srbiji”, procene pokazuju da je više od 20 odsto tržišta duvana u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini ilegalno, a te zemlje služe i kao tranzitne zemlje za višeprofitne destinacije u EU za ilegalnu robu.

– Luka Bar je jedna od najvećih jadranskih luka na Balkanu i glavna je ulazna tačka za ilegalnu robu koja prolazi kroz region. Crna Gora je zabeležila znatno smanjenje krivičnih dela, ali nema znakova smanjenja onih finansijskih, s obzirom na veliku neformalnu ekonomiju – piše u izveštaju.

Izražena je zabrinutost zbog rizika od korupcije u odbrambenoj industriji Crne Gore.

– Crna Gora je 2013. ukinula zakon koji je strana ulaganja u nacionalna odbrambena preduzeća ograničavao na 49 odsto. To je omogućilo stranim preduzećima da uđu na tržište koje je već pogođeno korupcijskim skandalima u vezi sa raširenim nedostatkom transparentnosti. Tokom godina postojalo je nekoliko slučajeva optužbi za trgovinu oružjem u Libiju i Levant, ali bez procesuiranja konkretnih slučajeva – konstatovano je u izvještaju Globalne inicijative.

Kako se dalje navodi u tom dokumentu, najveću pažnju privukli su krupni slučajevi trgovine duvanom.

– Na primer, u maju 2019. godine otkriveno je da je do 840 miliona takozvanih jeftinih belih cigareta izvezeno iz Crne Gore od strane grupe uglavnom ofšor kompanija sličnim rutama i često istim ribarskim brodovima ili malim teretnim brodovima koji plove Mediteranom bez prijavljivanja svojih pozicija – navedeno je u izveštaju.

Prema izveštaju, Rožaje je identifikovano kao ključni centar za skladištenje i distribuciju heroina.

– Heroin pruža značajnu mogućnost zarade za kriminalne grupe, jer ga usput transportuju, prerađuju, skladište i prepakuju. Kilogram heroina na Zapadnom Balkanu vredi otprilike dvostruko više nego u Turskoj i ponovo udvostručava vrednost kada se prodaje u EU – piše u izveštaju. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
2 godina ranije

Ada nemoguće, to su sve veliki vernici tuda, u kafiću nema pivo da se popije a ne da se tamo neka droga rastura. To ne mere biti nikako

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.