Reportaža CNN-a s prvih linija odbrane Ukrajine: “Napad će se dogoditi, ne možemo to zaustaviti”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Oko 500 metara od separatista koje podržava Rusija, grupa ukrajinskih vojnika čeka borbu za koju je sigurno da dolazi, piše CNN.

A muškarci su neobično opušteni u vezi svega toga, kaže fotograf Timothy Fadek, koji je proveo vrijeme sa vojnicima u petak na linijama fronta u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk.

“Oni su prihvatili neizbježnost. Razgovarao sam s jednim od vojnika i on je rekao: ‘To je neizbježno. Prihvatili smo tu neizbježnost napada.’ A onda je došlo do male prepirke između dvojice vojnika. Jedan je rekao: ‘Rusi neće prijeći granicu, oni će napasti s mora’, znači s Azovskog mora. Drugi vojnik se nije složio s obje te procjene i rekao: ‘Ne, napad će krenuti iz Bjelorusije'”, prepričava Fadek.

Međutim, iako se možda ne slažu s tim odakle će doći napad, svi su 100 posto uvjereni da će se to dogoditi.

“Oni su sami dali ostavku”, rekao je Fadek. “Ali oni su izuzetno opušteni. Nema ni trunke nervoze na njihovim licima. Spremni su za borbu. Spremni su već dugi niz godina. Ne žele. Pitao sam ih: ‘Da li želite ovaj rat?’ A oni odgovaraju: ‘Naravno da ne'”, rekao je za CNN.

Tenzije između Ukrajine i Rusije su na najvišem nivou u posljednjih nekoliko godina, a gomilanje ruskih trupa u blizini granice podstiče strahove da bi Moskva uskoro mogla pokrenuti invaziju. Kremlj je negirao da planira napad tvrdeći da podrška NATO-a Ukrajini predstavlja rastuću prijetnju na zapadnom krilu Rusije.

U Muratov, ukrajinskom gradu udaljenom 20-ak minuta vožnje od prve linije fronta, ljudi su mnogo nervozniji od vojnika, rekao je Fadek. Ipak, čini se da su se i oni pomirili sa svojom sudbinom.

Na pitanje šta misli o mogućnosti napada, jedan farmer je slegnuo ramenima.

“To će se dogoditi”, rekao je, “ali niko ništa ne može učiniti da to zaustavi.” (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
10 mjeseci ranije

Dok histericno govore o napadu Rusije pripremaju ovo podrucje za rat u kome ce se nemilisrdno ubijati Rusi i Ukrainci, prakticno isti narod. Sve se odvija po istom scenariju, kao u Iraku, Siriji, Libiji, Jugoslaviji itd.itd. Nijedno zlo na ovom svetu ne postoji a da u njemu nemaju umesane prste Britanci i Amerikanci.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker