Rejhan Kurtović – Dva velika lidera, Vučić i Zukorlić

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

REJHAN KURTOVIĆ ZA PINK: Dva velika lidera Vučić i Zukorlić doneli su radosnu vest za građane naše opštine. Sjenica dobija veliku kapitalnu, ali i krucijalnu investiciju, kakvu nismo imali u zadnjih nekoliko decenija

Prof. dr Rejhan R. Kurtović, predsednik SO Sjenica, u intervjuu za Pink rekao je da Sjenicu očekuju velike investicije, a da je jedna od najvećih, u čiju se realizaciju krenulo, izgradnja potpuno nove osnovne škole koja će biti najsavremenija ne samo u Srbiji i regionu, već i šire.

Da će do izgradnje osnovne škole u Sjenici doći najavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik SPP-a Muamer Zukorlić, a u razgovoru za naš portal potvrdio je i predsednik SO Sjenica.

Prošle nedelje su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Narodne skupštine Muamer Zukorlić najavili izgradnju nove osnovne škole u Sjenici?

– Upravo tako, dva velika lidera Aleksandar Vučić i akademik Muamer Zukorlić doneli su radosnu vest za građane naše opštine, a posebno za sadašnje i buduće osnovce, kao i njihove porodice. Zahvaljujući velikom zalaganju akdemika Zukorlića i razumevanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Sjenica dobija veliku kapitalnu, ali i krucijalnu investiciju, kakvu nismo imali u zadnjih nekoliko decenija. Ovo su revolucionarne poruke koje daje nadu da verujemo u bolju budućnost naše opštine.

Koliko je važna ova investicija za Sjenicu?

– Neprocenjiva je vrednost ove investicije, posebno što je u oblasti obrazovanja. Obrazovanje je motor pokretač društva, bez kvalitenog obrazovanja nemamo ni znanja, a bez znanja nema napredovanja i razvoja pojedinca, zajednice, sredine i države u globalu. Zato nam je ova investcija od posebnog značaja, možda u ovom trenutku i ključna. Stara osnovna škola Svetozar Marković, koja je inače i najstarija škola na teritorije opštine Sjenica u nefunkiconalnom je stanju. Sve je dotrajalo u ovoj školi. Propala krovna konstrukija, plafoni od lamperije često natopoljeni vodom, dotrajale elektro i vodo instalacije, fasada koja se obrušava, nehigijenski uslovi u morkrim čvorovima, propali patosi i zidovi ugrožavali su zdravlje i živote oko 1.000 dece koja svakodnevno pohađaju nastavu.

– Škola nije imala fiskulturnu salu kao ni mnoga druga osnovna sredstva za normalno i standardno održavanje nastave. Nekolikilo stotina tona uglja bi se trošilo za zagrevanje škole u zimskom periodu, a opet bi prostorije bile hladne u danima niskih tempertura. Međutim, ono što posebno želim istaći, što je zaista fascinanto, jeste, da su učenici ove škole ostvarivali i ostvaruju zapažene rezultate na takmičenjima svih nivoa. Danas imamo puno ulglednih građana, stručnjaka i istaknutih pojedina, kao u zemlji tako i u inostranstvu koji su svoje prve obrazovne korake napravili u školi Svetozar Marković. Nova škola ujedno je i priznje za sadašnje i bivše učenike, njihove učitelje, nastavnike i rukovodstvo škole Svetozar Marković.

Možete li nam nešto više reći o novoj školi?

– Sa zdovoljstvom ovih dana govorim o novoj školi. Biće sagrađena savremena, ultra moderna, potpuno nova škola, na novoj lokaciji, tačnije na katastarskim parcelama koje se nalaze na uglu Prijepoljske ulice. Planirani kompleks je koncipiran kao tri celine, objekat škole, objekat fiskulturne sale i objekat zatvorenog bazena. Ove tri celine biće funkcionalno povezane, a njihova ukupna površina biće oko destet hiljada metara kvadratnih. Na parceli u unutrašnjem školskom dvorištu biće izgradjeni sportski tereni za košarku i odbojku, tribine i igralište za najmlađe.

– Glavni objekat škole biće funkcionalno podeljen u četiri celine kao nastavne prostorije, zajedničke prostorije, komunikacije, prostorije adrministacije i pomoćne prostorije. Pored fiskulturne sale, škola će imati poluolimpijski bazen, proizvodnu kuhinju, trepezariju za 500 učenika sa direktnim izalazom na unutrašnje dvorište, biblioteku sa čitaonicom, dve spijalizovane učionice za tehniku i tehnologiju, dva kabineta za kondiciju i korektivno vežbanje, dve specijalizovane učionice informatike, više specijalizovanih učionica za različite namene, atrijumski prostor, desetak standaradnih učionica, nekoliko posebnih kabineta, pet evakucionih stepeništa i mnoge druge sadržaje. Celokupni sadržaji biće prilagođeni osobama sa invalidtetom, što je jako važno. Objekat će biti sagrađen u modernom stilu od kvaltitenih materija uz poštovanje najviših standarda u oblasti izgrađnje objekata ovakve vrste. Ovo škola fututustičkog izgleda, mnogobrojbih sadžaja, svremenih tehničko-tehnoloških rešenja biće najsavremenija škola u Srbiji, regionu i šire. Vrednost projekta je 10 milona evra, a projekat finasira Vlada Republike Srbije.

Ovo je stvarno velika investicija za Sjenicu. A da li postoje još neke inevsticije pored ove?

– Ovo je zaista najaveća investicaja od strane države, međutim, pored ove investicije evidentne su i investcije na polju putne infrastrukture, gde je u poslednjih godinu dana na teritoriji opštine Sjenica urađeno oko 30 kilometara asfalta. Trenutno se radi na rekonstrukiciji puta Novi Pazar – Sjenica, na deonici koja je na terioriji opštine Sjenica u dužini od devet kilometrara, deonici koja povezuje Sjenicu i Novi Pazar, ali koja povezuje i veliki broj sjeničkih sela. Urađen je novi put koji povezuje pešterska sela, kao i Sjeničku i Tutinsku opštinu. Urađeno je više kilometara puta na putu od Bara prema Kumanici, to jest na putu ka granici sa Crnom Gorom, gde je ostalo još par kilometara da se povežu asfaltno Sjenica i Bijelo Polje. U izradi je tehnička dokumentacija za rekonstrukciju puta Sjenica – Ivanjica. Planira se asfltiranje i lokalnih seoskih puteva shodno mogućnostima. Ovde moram istaći da su Stranka pravde i pomirenja i Srpska napredna stranka kao najveća vladajuća stranka zaključile koalicioni sporazum u kome je poseban akcenat stavljen na kaptiane investicije i projekte u ovom delu države.

– U budućem periodu ćemo se zalagati da se realizuju predviđeni projekti koji će dati jednu potpuno novu dimenziju života i razvoja našeg kraja, poboljšati kvalitet života građana, sprečiti migracije stanovništva i stvorti dobre uslove za kvalitetan i dostojanstven život. Aktuelni projketi i radovi na saobraćanoj infrastrukturi su jedan deo sporazuma koji smo zaključili, kao i produkt dobrih odnosa i saradnje sa Vladom Republike Srbije. Pored navedenog, u Sjenici je trenutno aktuelna realizcija projekta izgradnje solarnog parka, gde smo pre par meseci potpisali i konktretne sporazume o saradnji, vrednost tog projekata je oko 50 milona evra. Intezivno radimo i na pripremi drugih projekata koji će ubrzo biti predstavljeni javnosti.

Zvučite optimistično i realno, što je obećavajuće i za Vaše građane…

– Srbija je postala veliko gradilište, u svakom delu zemlje evidentan je razvoj i napredak, država se razvija, zato i mi ulažemo puno energije i napora da bude tako i u Sjenici, to su naša realna očekivanja. Na vrhu naše političke agende su investicije, projekti i razvoj, svakodnemo predano radimo na tome, a vide se i konkretni rezultati. Ovih dana sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehološkog razvoja privodimo kraju završetak radova na domu učenika, koji je već par godina u izgradnji, i čiji je završetak u jednom trenutku bio doveden u pitanje. Takođe, pri kraju su radovi na završetku objekta u centru grada, koji je nazvan “Sjenička kuća”. Deo sredstava za završetak ovog projekta dobili smo od Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština. Takođe i završetak ovaog projekata u poršlosti bio je doveden u pitanje, mi ćemo ubrzo i ovaj projekat privesti kraju. Ono čime se takođe možemo pohvaliti jeste i završetak radova na dečijem vrtiću koji je više godina bio u izgradnji i čiji se završetak nije ni nadzirao. Ali, zahvaljujući velikom zalaganju direkorice predškolse ustanove “Maslačak”, fondaciji Novok Đoković, koperativnom i agilnom radu lokalne samouprave uskoro ćemo pustiti u rad novi objekat dečijeg vrtića koji nam je zbog velikog broja dece jako potreban. U stalnim smo pregovorima sa potencionalnim investitorima iz zemlje i inostranstva.

– U cilju promocije naših prirodnih, turističkih i svih drugih potencijala i resursa pre dva meseca smo organizovala biznis forum “Sjenica 2021”. Na forumu smo imali preko 200 učesnika iz regije i inostranstva od kojih je veliki broj njih pokazao interesovanje da ulaže u Sjenicu. Lično me ohrabruje dobra saradnja sa Vladom Republike Srbije, resornim ministarstvima i podrškom koju dobijamo od predsednika Republike Aleksandra Vučića i potpredsednika Narodne skupštine akademika Muamera Zukorlića. Posle duogodišnje izolazije, retrogradnih politika, lošeg političkog ambijenta i svih negativnosti koje su u našoj opštini bile i te kako izražene, nadamo se da sigurnim koracima idemo u bolju i prosperitetniju budućnost. Mnogo je problema sa kojima se suočavamo u svim segmentima funkcionisanja lolakne samouprave, nagomilanim problemima koji decenijama nisu rešavani, dugovima koji su nam ostavljeni od predhodnika, koji su trenutno preko sedam milona evra i drugim različith problema koji utiču na svakodnevni život građana. Međutim, koliko god da je situacija teška i u takvim okolnostima želimo da napravimo određene rezultate i rešimo dugogodišnje probleme, uz konkretne i vidljive investicije. Uprkos svemu, mi gledamo u budućnost koja će biti suprotna svemu što je decenijama unazad bilo standard u Sjenici.

(Pink)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
6 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
sara
sara
11 mjeseci ranije

U normalnim drzavama, izgradnja osnovne skole je nesto sto je obicno, sto se podrazumeva, a u mom Sandzaku je to udarna vest, od koje se zamalo pada u nesvest.
Nisam sigurna, ali izbori su u martu, ako ih Vucic dobije onda pod znakom pitanja I skola.
Da li su ova dvojica istovremeno postali veliki lideri ili neko uz nekoga postao, I ko uz koga, interesantntno pitanje.

Pešterac
Pešterac
11 mjeseci ranije

Lažni dr akademik je najveci verski profiter i prevarant.Lider i bogataš od sadake.Prevarant od lidera.Od lizanja i uvlačenja brada mu se ubazdela.Mrš dr ne laži narod .

Alimi (h)udbaši
Alimi (h)udbaši
11 mjeseci ranije

Zukorlic udarao i naneo telesne povrede bekimu makicu,dugogodišnjem pomagaču…vučic govorio,ubiti sto bošnjaka za jednog srbina…koji su to lideri…totalno posrnuce hodza (z)alima iz izus-a.ni stida ni srama nemate.kako te nije sramota tako nešto da tvrdiš.dodvoravaš se da i ti neku funkciju dobiješ od četnika kao zukorlic i žena mu elma elfic kao i elmin brat emir elfic.misliš li,da narod ne vidi šta radite i u šta ste se upustili…vi ste partija, hizbu-šejtan…

sara
sara
Odgovor za  Alimi (h)udbaši
11 mjeseci ranije

Kurtovicu, prodata duso, znam ja da bi ti sve ratne zlocince, nazvao velikim liderima, samo da ti oni dozvole da polizes tanjire I pokupis trohe sa stola posle njihovih gozbi.
Sto se tice lidera akademika, o njemu vise nemam sta da kazem, od kako je I svoje dete zrtvovao da se dodvori Beogradu.
Mogla je mala Nedzma biti uciteljica, profesorica, doktorka, apotekarka, pekarka…
Ali nije nista od toga, vec je postala slikarka, trenutno je na master studijama u Beogradu.
I kada se toga dana, bude trazilo od nje da ozivi svoje nacrtane likove, da im udahne dusu, a ona to nece moci, toga dana njen babo ce videti kakvo je zlo naneo svome rodjenom detetu.
Bojimo se toga dana.

Alimi (h)udbaši
Alimi (h)udbaši
Odgovor za  sara
11 mjeseci ranije

Šta su majke ovih hodzanskih nakaza rodile.kakvim mlijekom su ih zadajale.??odkud ovoliko zuluma i nesklada u njima i njihovom bicu.svoj narod napadaju,biju,ruše…udružili se sa zločincima i još ih bestidno hvale…odkud ovoliko moralno-etičko posrnuće.iz kakvih knjiga su učili.kakve su to knjige,.umjesto da im dušu oplemene one im od duša napravile uprljane naslage zla.
Kako ovom narodu vratiti izgubljenu nadu u boljeg čovjeka,kad oni što bi trebali da mu ukažu na lijepi smisao postojanja u ovom prolaznom životu.da mu otvore nadu u egzistenciju srecnih perivoja vječnosti.od svog naroda prave unesrecenog i uplašenog čovjeka, koji umjesto da se njima i susretu sa njima raduje.on od njih bježi i od njih se slkanja, od njih,njihovih ruku i djela se plaši.i ne samo od njih vec i od onih sa kojim su se udružili…bože koji si vječan i kadar,otkloni od dobrog,poštenog i radinog sandzačkog čovjeka ovo hodzansko zlo i zlo njihovih četničkih saveznika..učini da i hodzanskim i četničkim zločincima srca utrnu u snazi tvoje pravedne moći.

Fetija sjenica
Fetija sjenica
Odgovor za  Alimi (h)udbaši
11 mjeseci ranije

U sjenici je spp u koaliciji sa četničkim partijama.i tako drže vlast.
Zukorlic izgubi glavu edinu hamidovicu članu spp i uredniku sjeničkih novina.hamidovic je porijeklom iz sjenice a živio je i radio u nemačkoj.tamo je i uredjivao portal sjeničke novine.bio je član zukorliceve partije spp.preko tog portala je napao i okaljao čast izvesnog hamidovica,takodje porijeklom iz sjenice.pri dolasku na odmor letos u sjenici dočekao ga je sin pomenutog hamidovica i na ulici ispalio više metaka u njega.od zadobijenih rana,nekoliko dana kasnije hamidovic je podlegao u kraljevačkom kliničkom centru.samo tri dana nakon smrti hamidovica druga žena muamera zukorlica,elma elfic biva postavljena na mjesto zamjenika ministra obrazovanja srbije.interesantno je da brat elme elfic ,emir elfic biva postavljen za prvog predsjednika stranke bdz(bošnjačka demokratska zajednica)prednodnice sadašnje spp(stranke za pomirenje). mjesec dana kasnije zukorlic proglašava emira elfica za izdajnika i protjerava iz bdz stranke.par dana kasnije u tišini, emir elfic biva postavljen za ambasadora srbije u libanu.u ovoj državi je muamer zukorlic navodno doktorirao na privatnom fakultetu u bejrutu.na tom istom fakultetu je završio i sestric muamera zukorlica salahudin fetic koji danas radi kao direktor zukorliceve televizije, sandzak tv.ova televizija je kupljena parama od sadake(donacija)sandzačke dijaspore.trenutno je ova televizija samo u službi nagomilane porodice zukorlic i ostvarivanju njihovih porodičnih ciljeva.

6
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker