Rasim glasa za promjenu ustava Srbije, Sulejman neće učestvovati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Svako društvo koje raspravlja u javnosti da li je potrebno menjati ustav kako bi se unapredio rad pravosuđa, na dobrom je putu, smatraju u SDP Srbije.

Nedostatak nezavisnosti u sudstvu i prevelika uloga parlamenta prilikom imenovanja u pravosuđu, ustanovljeni su, skoro odmah, nakon usvajanja poslednjeg Ustava, a Venecijanska komisija uočila je i podređenost partijskom rukovodstvu narodnih poslanika, što je bio još jedan argument za predložene izmene.

-Socijaldemokratska partija Srbije smatra da treba izaći na referendum 16. januara i zaokružiti DA. Ne samo zato što je to obaveza Srbije više od jedne decenije, ili zato što je to predviđeno Akcionim planom za poglavlje 23, već zato što je to korak u dobrom pravcu i zato što bi svako odlaganje podrazumevalo i usporavanje Srbije na evropskom putu – navode iz SDP Srbije.

SDP Srbije zato poziva građane i građanke Srbije da glasaju za promene i zaokruže DA na referendumu, kako bismo nastavili sa EU integracijama i kako bismo stvorili uslove za unapređenje rada pravosuđa. (pp media)

Ugljanin: Nećemo učestvovati na referendumu i stvaranju iluzije da je stanje u Srbiji normalno

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da njegova stranka neće učestvovati na referendumu zakazanom za 16. januar ove godine i da povlači sve predstavnike iz referendumskog procesa.

On je na konferenciji za novinare rekao da u ovoj stranci ne žele da učestvuju u „stvaranju iluzije da je stanje u Srbiji normalno i da se ništa opasno ne dešava i ne priprema Bošnjacima Sandžaka”.

“Ovaj kozmetički referendum je planirana prevara da odvrati pažnju građanima od opasnosti koja se sprema. Tražimo da se referendum odloži dok se ne izvrši lustracija u policiji Srbije, takozvanim pravosudnim organima i službama bezbednosti i oružanim snagama Republike Srbije, koji su odgovorni za ovakvo stanje”, rekao je Ugljanin.

On je pozvao sve građane Sandžaka da ne učestvuju na predstojećem referendumu.

Ugljanin je istakao da poslednji snimak iz Priboja sa proslave na kojoj policajci pevaju pesme u kojima se Novi Pazar i Sjenica porede sa Vukovarom i Srebrenicom, a i brojni događaji pre toga, predstavljaju “ozvaničenu državnu politiku”.

“Ovo je poruka aktuelnog rukovodstva Republike Srbije da organizovani masovni zločini nad Bošnjacima koje su početkom 90-tih izvršile srpske snage u Sjeverinu, Kukurovićima, Štrpcima i Bukovici kod Pljevalja, očekuju ostale Bošnjake Sandžaka, prvenstveno u Novom Pazaru i Sjenici. Iz tih razloga SDA Sandžaka neće učestvovati na predstojećem referendumu“, rekao je Ugljanin.

On je rekao da se Bošnjaci Sandžaka ne osjećaju sigurnim.

“Ne slažemo se sa ovakvim odnosom državnih organa prema građanima Sandžaka i Bošnjacima u Srbiji. Ne slažemo se sa postojećim stanjem i tražimo stabilne mehanizme kako se zločini Bošnjacima nikad više ne bi ponovili”, rekao je Ugljanin.

Ponovio je ranije zahteve za usaglašavanjem nacionalne strukture zapošljenih u tužilaštvu, sudstvu, policiji i drugim službama bezbednosti sa javnim ovlašćenjima u svim gradovim Sandžaka,  u skladu sa strukturom stanovništva, kao i hitno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ugljanin se zahvalio organizacijama koje se bave ljudskim pravima, političkim strankama demokratske orijentacije i organizacijama civilnog društva, koje su osudile nedavnu pretnju Bošnjacima upućenu preko pripadnika MUP-a Srbije.

(Radio stoplus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
6 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
SDhaaaaaaaaa
SDhaaaaaaaaa
10 mjeseci ranije

Suljo je vec glasao za ovaj postojeci kad nam je Srbija bila majka, a ne maceha kao sada 😀

Smajo
Smajo
10 mjeseci ranije

Sad glasaju dvije partije, prije koju godinu su sve tri glasale i ovaj cirkus traje predugo, al nece dovijeka. Cinjenica je da sve tri partije dovode svoje birace na Bg jasle i to je pogresan pristup. No, dolaze nove generacije i ljudi koji su svjesniji kada neko pokusava da ih vara i vuce za nos. Polako se primiche kraj ovom koaliranju gdje samo nekoliko ‘jednakijih’ clanova dobije neke privremene privilegije a tihu vecinu i Bosnjake uopste ko shisha, nek se pate i snalaze kako umiju.

Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
10 mjeseci ranije
Odgovor za  Smajo

A sta biste Vi hteli druze Smajo? Da vam drzava odredi dobre apanaze da biste bili zadovoljni i da biste je smatrali svojom? Svi se pate, i snalaze se kako umiju. Neko zivi bolje, neko jedva sastavlja kraj sa krajem.

Smajo
Smajo
10 mjeseci ranije
Odgovor za  Knezevic Zoran

Mi cemo ono sto hoce vecina. Sve ove tri partije nemaju podrsku jedne trecine biraca Sandzaka. Uskoro ces znat sta cemo mi, jos malo sabura.

Salko francuz
Salko francuz
10 mjeseci ranije

1992 sam ja sa mojom familijom pobego u francusku. tad je pocela njihova era politike. Nakon 32 godine su jos na vlast, ja neznam ko hi vise prati. 32 godine. Jedino arapski kraljevi toliko dugo sede.

Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
10 mjeseci ranije
Odgovor za  Salko francuz

Ja midlim da Sulja trebate izabrati za kralja. Jeste malo mutav i tunjav ako mu stavite kece imacete pravog arnauta za kralja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
6
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker