Prijepolje / Slika pred očima majke preminule bebe: Bio je omršao, modar, s cevčicama, u Beogradu znali da neće preživeti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U OB Prijepolje upućen vanredni nadzor, mišljenje komisije zasad nepoznato

Nakon što je dečak star 18 dana preminuo na Univerzitetskoj dečjoj klinici “Tiršova”, gde je dovezen iz rodnog Prijepolja, preko užičkog zdravstvenog centra, u bolnicu u Prijepolju upućen je vanredni nadzor.

Takođe, sanitarna inspekcija izvršila je nadzor porodilišta. Šta stoji u nalazima inspekcije do danas nismo uspeli da saznamo, a o tome kroz šta su prošli i slikama koje su joj i dalje pred očima za Telegraf.rs govorila je majka bebe, Bojana Popović.

O inspekciji koja je bila 7. oktobra, dan ranije obavestio nas je direktor OB Prijepolje dr Zoran Drobnjak, navodeći da je u tom času sanitarni nadzor već bio okončan.

– Nakon saznanja da je došlo do smrtnog ishoda obavestili smo direktora Zdravstvenog centra (Užice) sa zahtevom da formira i pošalje komisiju za vanredni nadzor, čiji dolazak je najavljen za 7. oktobar, a takođe je izvršen nadzor porodilišta od strane sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravlje Užice od kojih očekujemo rezultate mikrobioloških ispitivanja – navedeno je u odgovoru pristiglom i objavljenom 6. oktobra.

Pošto je završen inspekcijskog nadzora, obratili smo se sa pitanjima o tome koji su zaključci inspekcije, ali do danas nismo dobili odgovor – ni iz OB Prijepolje, ni iz Minitarstva zdravlja.

Iz ZC Užice, kojima je upućen zahtev za formiranje komisije za vanredni nadzor, rekli su nam da je OB Prijepolje nadležna za odgovore na pitanja.

Nadzor je i sproveden zbog sumnje da je dete u prvim danima po rođenju zaraženo bakterijom, koja je prvo napala organizam, pa mozak. Od 18. septembra bio je na bolničkom lečenju. Preminuo je poslednjeg dana u mesecu u jutarnjim satima.

“Rekli su mi da bi voleli da nađu to što nije sterilno zbog drugih žena”

A o mišljenju komisije nisu obavešteni ni roditelji. Kako je majka Bojana Popović (28) kazala u razgovoru za naš portal u bolnicu se vratila već 19. septembra da skine konce, samo dan nakon što je dete smešteno u “Tiršovu”. Tu joj se desila i jedna neprijatna situacija.

– Srela me neka žena, babica ili sestra, znam da sam je viđala. Pitala me na hodniku: ‘A šta se to desilo?’ Ja sam rekla da stvarno ne znam, da pre treba oni da znaju. I ona meni kaže: ‘Pa, on je bio zdrava beba’. Oni to ne znaju. On očigledno nije bio zdrava beba, nemaju pojma, jer su ga samo formalno pregledali. Niko mu krv nije izvadio. Možda bi se i sprečilo ovo što se desilo – kaže navodeći šta je najviše tišti.

Utom se vraća na razgovor koji je povela u bolnici.

– Rekla mi je: ‘Pa, Vama je i starije dete bolesno’. Odakle Vama to? – navodi kako je tekao: – Kaže: ‘Pa tako sam čula.’

– Mom starijem detetu ništa ne fali. Pitala me jesam li uopšte tu dovodila bebu i tako neka glupa pitanja, vrlo bezobrazna prema majci u tom stanju. Rekli su mi da treba da im dođe inspekcija. Da bi voleli da nađu to što nije bilo sterilno zbog drugih žena i porođaja – kaže nam Bojana vraćajući se na deo priče sa inspekcijom.

O tome da je dete zaraženo bakterijom nakon rođenja čuli su od lekara. Još uvek nemaju obdukcioni nalaz, koji bi to potvrdio.

– Ja sam pitala doktorku iz Tiršove (Telegraf imao uvid u dokumentaciju iz te ustanove) da li je moguće da se on rodio sa tom bakterijom, jer sam htela prvo to da znam. Pitala sam i doktorku iz Užica, nisam htela nikoga da krivim ako je to moglo da se desi dok sam bila trudna. Međutim, bakterija može samo da se dobije nakon porođaja i to ako nešto nije bilo sterilno. Tipa: kad su mu vadili plodovu vodu, pošto se on bio nagutao, ili kad su mu sekli pupak, kad su mu davali vakcinu… Preko krvi ili usta. Tako nam je objasnila – govori šta su im kazali oni u čije su ruke stavili život svog deteta.

Posvetili se starijem detetu

Naša sagovornica i njen 30-godišnji suprug Milosav već su imali jednoipogodišnjeg dečaka kada ih je zatekla nesreća. Pažnju su usmerili na njega i tako im prolazi dan po dan.

Bojana se porodila 12. septembra carskim rezom. Do 16. je bila u porodilištu.

– Pregledali su ga od ponedeljka i do petka, niko nije video problem. Meni se učinilo da je malo žut, znajući po starijem sinu, pitala sam vade li mu krv. ‘Ne, ne, nema potrebe, on je zdrava beba, vadili smo mu bilirubine preko kože’ – prenosi deo razgovora: – Hajde, dobro. Pregledaju ga, verovatno znaju bolje nego ja.

To je bila i najveća tuga roditelja. Misle da je tragedija mogla biti sprečena da se reagovalo ranije ili drugačije.

Nakon što su otpušteni kući, dečak je plakao. Za ove roditelje to je bio netipičan plač. Odveli su ga sutradan u bolnicu. Rečima majke, doktorka je poslušala dete stetoskopom, pregledala mu glavicu i pretpostavila da je reč o grčevima. To je bilo na Dečjem odeljenju. Uputila ih je da se sutradan jave na Pedijatriju, ukoliko ne bude bolje.

Tako su, nažalost, i morali da učine. Otišli su na novi pregled, gde im je druga lekarka predložila da nastave datu terapiju.

– Ja sam onda pitala da se uradi krvna slika. ‘Ne možemo sve na slepo’ – navodi: – Rekla je: ‘Ako imate gde, izvadite krv’.

Državna laboratorija, govori majka, u tom času nije radila. Sa papirićem na kome piše “krvna slika i urin” uputili su se u privatnu.

– Izašli su nam u susret. Poslali su nam rezultate posle pola sata. I kad sam videla da je CRP oko 60, odmah sam ga spakovala i opet smo otišli u bolnicu. Normalne vrednosti su do deset. I ostali su parametri bili uvećani – prepričava.

Utom su ponovo otišli po pomoć lekara iz Prijepolja, navodi dodajući da do tog časa nisu dobili nikakav izveštaj lekara, te da je jedini dokument iz te ustanove otpusna lista iz porodilišta (Telegraf imao uvid u dokumentaciju).

– Opet smo otišli na Dečje, odatle po uput na Hitnu, sa sve bebom, pa opet na Dečje. To je trajalo 15-ak minuta. Uglavnom, oni nas moraju imati u kompjuteru, za te upute, i u subotu i u nedelju.

Gore su nas primili. Dali smo nalaze, doktorka ga je pregledala. Shvatila je ona o čemu se radi, samo što nama nije ništa direktno rekla. Samo da on mora na neonatologiju u Užice. Kazala je da to nije mnogo opasno, da se ne bismo potresali više, jer smo i muž i ja počeli da plačemo. Nije nam bilo jasno otkud sad, dete zdravo izašlo – govori majka.

Ona i dečak su sanitetom otišli za Užice, otac je bio u automobilu iza.

– Posle 15 minuta je izašla doktorka i rekla da ima sumnje da on ima bakterijski meningitis, da su mu uradili detaljne analize i da sačekamo da nam jave – kaže dodajući da je već bilo oko 16, 17 sati, te da su upućeni da pozovu u 20č.

U istom danu dva prebačaja – u Užice, pa u Beograd

Kada su pozvali rečeno im je da je dete hitno prebačeno za Beograd. Milosav je ujutro krenuo  tamo, porazgovarao sa doktorkom, pa se vratio po suprugu.

– Pustili su nas da ga vidimo jer su znali da neće preživeti. Gledaš ga onako, a on omršao, sav u cevčicama, sa podlivima. Nije bila ta beba kakav je bio kad se rodio. Samo gledaš kako ti dete propada – navodi kako ju je mučila nemoć.

Informacije o stanju deteta dobijali su telefonom, u tri termina dnevno. Oko 13 sati bi se javio lekar i govorio im šta su preduzimali. Nijedan dan im nije rečeno da ima napretka.

– Doktorka nam je rekla kako je ta bakterija prvo napala organizam, pa mozak. Maltene mu je pojela mozak, pravila je rupe. Da se desilo da preživi, živeo bi na kiseoniku, hranio bi se na sondu – navodi.

Sve to im je bilo teško da prihvate, ali kaže da nisu imali izbora.

– Znamo da nas kod kuće čeka dete koje ostavljamo kod nekog da bismo mogli da odemo u Beograd. Ne smeš ni da ga zapostaviš ni da mu pokažeš, svako dete to oseća – kaže Bojana.

ZZJU: Obavešteni smo o novorođenčetu sa infekcijom krvi i meningitisom

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice povodom nalaza sanitarne inspekcije kažu da su uzeti brisevi po nalogu Republičke sanitarne komisije. U odgovoru na pitanja Telegrafa ističu da je obaveštenje stiglo 22. septembra, te da su sutradan obavili epidemiološki nadzor.

– ZZJZ Užice je obavešten dana 22. 09. od strane epidemiologa KC Srbije, da je u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, hospitalizovano novorođenče iz Prijepolja sa infekcijom krvi i meningitisom. Dana 23. 09. 2022. godine obavili smo epidemiološki nadzor u OB Prijepolje i uzorkovali briseve na čistoću i sterilnost na Odeljenju ginekologije i boksu za bebe. Na osnovu rezultata mikrobioloških analiza, ne možemo se izjasniti na koji način je nastala infekcija novorođenčeta – stoji u saopštenju koji su potpisale mr sci. med. Aleksandra Andrić i direktor ZZJZ Užice dr Marija Palikuća, ne navodeći odgovor na pitanje o mikrobiološkoj ispravnosti.

U odgovoru su nas uputili i na Republičku sanitarnu inspekciju, a ta inspekcija na Ministarstvo zdravlja.

(Telegraf.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker