Predsjednik Općine Berane: Neću potpisati da se ulica nazove po Ratku Mladiću

Prema njegovim riječima, prijedlog nije zakonski utemeljen. Tvrdi da je iznenađen što savjet, koji je razmatrao prijedlog, nije sagledao šta kaže zakon.

Napomenuo je da općinski Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu o prijedlozima imenovanja ulica.

“Općinski tim nakon toga odlučuje koje će prijedloge uputiti predsjedniku Općine, koji procjenjuje koje će finalne prijedloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi prijedloge udruženja ili pojedinaca, a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje”, obrazložio je Šćekić.

Kako je kazao Šćekić, zakon obavezuje da ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina. Potcrtao je da nije saglasan da se ulica imenuje po zločincu Mladiću.

“Nisam saglasan s prijedlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to, a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za Općinu Berane, a nikako da to budu prijedlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja. Ipak je to šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora imati širi konsenzus u jednoj sredini. I ako takav prijedlog dođe kod mene nakon javne rasprave, neću ga potpisati, jer poštujem zakone”, izjavio je Šćekić, prenosi portal Pobjeda.

O ovom neprihvatljivom prijedlogu sa Šćekićem je telefonski razgovarao ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić. Tom prilikom je također potvrdio da neće potpisati ovaj prijedlog.

Podsjećamo, prijedlog je izazvao reakcije u Crnoj Gori i ostatku regije. Postoje i oni koji smatraju da je za ovaj neprihvatljiv čin odgovoran potpredsjednik vlade Dritan Abazović.

Također je bilo predloženo da da se ulica nazove i po jednom od četničkih komandanata Pavlu Đurišiću, ali je taj prijedlog odbijen.

Kako prenose mediji u ovoj zemlji, savjet koji daje mišljenje o imenovanju čine Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Predsjednik savjeta je Goran Kiković iz vladajućeg prosrpski orijentisanog Demokratskog fronta (DF).

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
1 Komentar
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac
Bosanac
Plemeniti član
8 mjeseci ranije

Tako je, ratnim zločincima nije mjesto u Sandžaku

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker