Predsjednik Općine Berane: Neću potpisati da se ulica nazove po Ratku Mladiću

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prema njegovim riječima, prijedlog nije zakonski utemeljen. Tvrdi da je iznenađen što savjet, koji je razmatrao prijedlog, nije sagledao šta kaže zakon.

Napomenuo je da općinski Sekretarijat za sport i kulturu raspisuje javnu raspravu o prijedlozima imenovanja ulica.

“Općinski tim nakon toga odlučuje koje će prijedloge uputiti predsjedniku Općine, koji procjenjuje koje će finalne prijedloge uputiti Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta na saglasnost. Ovo je samo savjetodavni dio koji prenosi prijedloge udruženja ili pojedinaca, a ne neko tijelo koje može o tom pitanju da odlučuje”, obrazložio je Šćekić.

Kako je kazao Šćekić, zakon obavezuje da ulice ne mogu biti nazvane po osobama koje su i dalje žive ili od čije smrti nije prošlo 50 godina. Potcrtao je da nije saglasan da se ulica imenuje po zločincu Mladiću.

“Nisam saglasan s prijedlogom da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama, jer nema zakonskih uslova za to, a posebno što smatram da bi trebalo da se predlažu ličnosti koje su doprinijele razvoju Berana u prethodnom periodu i da budu ličnosti koje su isključivo vezane za Općinu Berane, a nikako da to budu prijedlozi na osnovu nečijih pojedinačnih osjećanja. Ipak je to šira priča, jer davanje naziva ulica i trgova mora imati širi konsenzus u jednoj sredini. I ako takav prijedlog dođe kod mene nakon javne rasprave, neću ga potpisati, jer poštujem zakone”, izjavio je Šćekić, prenosi portal Pobjeda.

O ovom neprihvatljivom prijedlogu sa Šćekićem je telefonski razgovarao ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimir Jukić. Tom prilikom je također potvrdio da neće potpisati ovaj prijedlog.

Podsjećamo, prijedlog je izazvao reakcije u Crnoj Gori i ostatku regije. Postoje i oni koji smatraju da je za ovaj neprihvatljiv čin odgovoran potpredsjednik vlade Dritan Abazović.

Također je bilo predloženo da da se ulica nazove i po jednom od četničkih komandanata Pavlu Đurišiću, ali je taj prijedlog odbijen.

Kako prenose mediji u ovoj zemlji, savjet koji daje mišljenje o imenovanju čine Goran Kiković, Petar Labudović, Bogdan Fatić, Fahrudin Hadrović, Draško Došljak, Miloš Raković i Zoran Milović.

Predsjednik savjeta je Goran Kiković iz vladajućeg prosrpski orijentisanog Demokratskog fronta (DF).

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bosanac
Plemeniti član
Bosanac
2 godina ranije

Tako je, ratnim zločincima nije mjesto u Sandžaku

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker