Pismo dr. Cerića muftiji Dudiću: Nisi sam, imaš odanu braću i iskrene prijatelje u Bosni

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše: Dr. Mustafa Cerić

Dragi muftija Dudiću,
Imam potrebu da ti kažem da mislim na tebe. Iz osjećaja ljubavi prema rahmetli muftiji Muameru Zukorliću, osjećam dug prema tebi kao bratu i prijatelju.

Rekao sam ti to u četiri oka, ali imam potrebu da to kažem javno da svi znaju i dosti i dušmani da nisi sâm, već da imaš odanu braću i iskrene prijatelje u Bosni.

Rahmetli muftija Muamer bio je uzor. On će to i dalje ostati kako tebi tako i svoj sandžačkoj ulemi i sandžačkom narodu.

Uspomena na riječi i djela muftije Muamera trajno će živjeti ne samo u Sandžaku već i na cijelom Balkanu, posebno u Bosnu.

Teško se mirimo sa istinom o njegovom iznenadnom preseljenju na Ahiret, ali znamo i vjerujemo da je Allahova volja najpreća.

Allah najbolje zna zašto ga je pozvao Sebi baš sada kad nam je, po našem računu, najviše trebao i kad je najviše mogao uraditi za našu vjeru i naciju.

U stvari, odlazak velikih ljudi sa dunjaluka nije nikad ni u vrijeme ni po našoj volji zato što su nam potrebni kako bi lakše podnosili dunjalučke brige.

Svima je u Sandžaku rastanak s muftijom Muamerom bio težak, ali njegovoj porodici i tebi je, zasigurno, bio i ostao najteži zato što je amanet vjere i nacije pao na tvoja muftijska leđa.

Znam da si ti duboko svjestan toga amaneta i znam da si stekao mnogo iskustva, radeći s muftijom Muamera, kako se taj amanet uspješno nosi.

Također, svi smo svjesni da nije moguće muftiju Muamera doslovno imitirati zato što su njegov lik i djelo neponovljivi i zato što nas je Allah Svevišnji stvorio tako da svako od nas ima svoj lik i djelo po mjeri njegove naravi i sposobnosti.

Ti, muftija Dudiću, imaš svoju narav i sposobnost, koja je, također, neponovljiva i dragocjena za bošnjački narod u Sandžaku.

Ti imaš sposobnost da preuzmeš amanet vjere i nacije nakon muftije Muamera.

Ti, muftija Dudiću, imaš sposobnost da staneš na čelo Islamske zajednice u Srbiji, kao čvrste osovine oko koje treba da se savije cijeli vjernički narod bošnjački.

Nikada, a posebno u ovo vrijeme velikih iskušenja i stradanja bošnjačkog naroda od genocida, nije bilo nijednog razloga za bilo kakve podjele u Bošnjaka, a posebno podjele unutar Islamske zajednice.

Nažalost, dušmani su se dosjetili pa su udarili gvozdenom šakom tamo gdje su neki slabići u Bošnjaka bili najslabiji: „Podijeli pa vladaj“.

Uvjeren sam da ćeš ti hrabro i mudro kao i dosada činiti sve da dođe do ujedinjenja Islamske zajednice u Srbiji. U tom smisli možeš računati na moju iskrenu pomoć i podršku.
Ali ne samo u vezi s tim, već i u vezi bilo kojeg drugog pitanja stojim ti na raspolaganju kao brat i prijatelj.

Uvjeren sam da su Bošnjaci u Sandžaku danas zreli i kao vjera i kao nacija više nego ikada da znaju da im nema drugog puta već da se uhvate svi za jedno čvrsto Allahovo uže na puto svoje slobode i časti, kojoj ih je učio rahmetli muftija Muamer Zukorilić i kojoj ih sada ti vodiš uz Allahovu pomoć na čast i ponos svih Bošnjaka muslimana od mašrika do magriba. Jer im je to jedinstvo u Allahovom užetu uvjet, kao i nama u Bosni, da žive i umru kao muslimani.

Poštovani muftija Dudiću, uz izraze poštovanja, učim dovu Svevišnjem Allahu da ti olakša breme, kojeg sada nosiš u ime naše vjere i nacije u Sandžak-i Šerifu! Amin! (Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sam
Sam
2 godina ranije

Gde di sad…bivši ksndidatu za Predsjednika BiH koji je dobio msnje id 2% podrške Bošnjaka,gde si sad da osudiš šutnju stranke SPP u Skupstini na desavanja oko Ratka Mladica…a? Nesto si se mnogo zabrinuo nad ostatkom institucija Zukorlica nakon njegovog odlaska…da ne dijeliš neki procenat tu,a?
I sam znas da ako bude na hairu i iskrenog nijeta sve to izgradjeno,opstst ce…a ako ne bude,vec bude pravljeno zs bogacenje par ljudi…razbit ce se u param – parčad…što si se to toliko uplašio bivši…Ceriću?!

Abdullah
Abdullah
2 godina ranije

El hamdulilah, da nestade virusa..❤️

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.