Pezić odgovorio da je grijeh izaći jedan sat radnije s posla: Čovjek prima platu za osam sati rada (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Elvedin Pezić, jedan od najpoznatijih tumača islama, svojim savjetima pomaže mladima da se okrenu vjeri islamu.

Na svojim društvenim mrežama koje broje više stotina hiljada pratitelja, odgovara na pitanja koje mu dostave njegovi fanovi.

Svakodnevno omladina u Bosni i Hercegovini komunicira sa Pezićem u vidu video klipova u kojima on pojašnjava šta se smije, šta ne, šta je dozvolje a šta nije u islamu.

Ovog puta dobio je, dobio je pitanje o napuštanju posla prije kraja radnog vremena.

“Ako bi čovjek radio 8 sati dnevno u državnoj instituciji, i svoj posao za taj dan završi ranije 1 sat, da li po islamu smije napustiti svoje radno mjesto i ranije otići kući iako je plaćen 8 sati?”

Znači napuštanje sat vremena ranije da čovjek izađe sa posla. Svako osnova je da ne smije napustiti. Čovjek prima platu za 8 sati je plaćen i svaki taj sat on naplaćuje. Tako da je osnova velika bez obzira što je završio svoj posao, sjedi tu, čitaj nešto korisno ili ako imaš nešto korisno da radiš a vezuje se za tvoju struku, treba da radiš.

Osim što kažu islamski učenjaci, ako postoji opcija da čovjek traži saglasnost od nadležne osobe da izađe ranije. Znači da se prijavi svome nekome ko je nadležan i ko ima ingirencije da mu da saglasnost, ako ga pusti onda je to njegova odgovornost.

Ili kao što ima nekada situacija da šefovi kažu svojim radnicima, kad završi taj posao može ići kući. Znači ako šef dozvoli. To je situacija kada šef kaže radniku danas treba ovo da uradiš, ako uradiš prije vremena, kako bi se stimulisao i motivisao da bolje radi, ako završiš ranije možeš ići kući.

U takvim situacijama može se otići ranije, ali opet treba pažnja, treba se čovjek paziti da imetak koji zarađuje, da ga zaražuje na halal način. Osnova je da čovjek treba da čovjek bude na svom radnom mjestu da ne ide ranije osim u ovim nekim iznimnim situacijama kada se traži dozvola od onoga koji je nadležan ili je dogovor sa šefom ako uradi određen posao, prije završetka radnog vremena, da on može ići kući. – izjavio je Elvedin Pezić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
didi
didi
6 mjeseci ranije

A, sta ako si placen 8 sati a radis 10 i vise sati a gazda te ne placa. Sta onda da radimo, a ne mozemo da nadjemo drugi posao kod drugog gazde.

Bell
Bell
6 mjeseci ranije

E sto se nalupa gluposti bla,bla,bla,a koliko “hanumuca”smije imati,vencanih,prvovencanih,tajnih…sta kazu ti tvoji kako i oslovljavas *islamski ucenjaci*???????

Radnik
Radnik
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

A što nam “učenjak” ne reče je li haram dobro živeti bez ikakvog rada,na ledjima drugih,samo palamuditi kao on I njemu slični “stručnjaci” ?!

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker