Pešterska visoravan: Dom najstarije džamije, uklete šume, usamljenog drveta i zaštićenih vrsta ptica

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zima na Sjeničko-pešterskoj visoravni u Sandžaku poznata je po ekstremno niskim temperaturama i velikim količinama snježnih padavina

Pešter je najveća visoravan na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Srbije i istočnom dijelu Sandžaka. Prostire se na nadmorskoj visini između 900 i 1.200 metara.

Pešterska visoravan, kako glasi puni naziv, je posljednjih godina, zbog netaknutih prirodnih ljepota bogatih florom i faunom i neistraženih i netaknutih mjesta postao izazov za turiste i ljubitelje prirode.

Ujedno, radi se o jednom od najhladnijih područja u regiji s jedinstvenim prirodnim ljepotama. Pešter se sa svojom okolinom nerijetko naziva i “Balkanski Sibir”.

Na nadmorskoj visini od 1.150 metara, između sela Karajukući Bunari, Tuzinje i Braćak nalazi se Peštersko polje. Na mjestu koje se zove Jezero je nekada bilo jezero s čijom vodom i pijavicama su se liječili ljudi.

Devedeset vrsta ptica na crvenoj svjetskoj zaštićenoj listi –

Anadolija

Od skora je to područje zaštićeni Specijalni rezervat prirode “Peštersko polje”.

Lokalni vodič Sabahudin Abdagić rođen je u Sjenici gdje i radi u gradskoj urističkoj organizaciji.

“Specijalni rezervat prirode Peštersko polje je od 2016. godine zaštićeno od strane Vlade Srbije. Ovo područje je poznato po niskim temperaturama pa je u selu Karajukića Bunari izmjereno minus 39 stepeni. Rezervat se nalazi na području opština Sjenica i Tutin. Jedno od lokaliteta koje je veoma bitno je i Peštersko jezero koje nastanjuje veliki broj ptica. Od više od 170 vrsta oko 90 vrsta je na crvenoj svjetskoj zaštićenoj listi i nalaze se pred izumiranjem”, pojasnio je Abdagić.

Anadolija

Kako je kazao, radi se o velikom području na kojem se nalazi veliki broj prirodnih bogatstava.

“To je velika zona. Tu je Peštersko polje, ukleta šuma… Ovo područje je poznato i po pešterskim katunima, kućama koje godinama ostaju u autentičnom obliku. Napravljene su od blata, drveta, kamenja i svega ostalog što potiče s Peštera. Na ovom području se ljudi uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom, a u posljednje vrijeme se baziraju i na turizam, jer je to jedna od grana koja ima veliki potencijal”, rekao je Abdagić.

– Najstarija džamija i “ukleta šuma” –

Anadolija

Askerli džamija u Uglu na Pešterskoj visoravni predstavlja najstariju sačuvanu džamiju na prostoru opštine Sjenica. Sagrađena je 1704. godine u okviru turskog vojnog utvrđenja koje je u to vrijeme imalo veoma značajnu ulogu s obzirom na geostrateški položaj cjelokupnog područja Sjeničko-pešterske visoravni i blizini granice.

Džamija je izgrađena od klesanog kamena s kupolom i munarom, koji su početkom 19. vijeka porušeni. Tokom 19. i 20. vijeka džamija je u nekoliko navrata rušena i spaljivana. Posljednja obnova džamije izvršena je 1976. godine.

“Ovo je najstarija džamija na Sjeničko-pešterskom visoravni. Napravljena je davne 1704. godine za vrijeme Turaka. Bila je u sklopu vojnog utvrđenja. Kao građevina je bila značajna za cijelo ovo područje. Unutrašnjost džamije je očuvana u njenom autentičnom obliku, sva od drveta. Spoljašnji izgled je izmijenjen”, pojasnio je Abdagić.

U narodu ovoga kraja postoji predanje koje govori o staroj džamiji u selu Ugao i šumi koja joj pripada.

Svojevremeno, neki čovjek se oglušio o staro predanje o zabrani sječe džamijske šume i za sebe odsjekao jedno stablo kako bi napravio rogove na tek sagrađenoj kući.

Nekoliko dana nakon toga nad selom se nadvila oluja, a u strašnom nevremenu prvi grom udari upravo na novopodignuti krov. Od tada, šumu, koja je dobila nadimak ukleta, niko ne mora da čuva jer, kako mještani kažu, “šuma se sama čuva”.

– Drvo ljubavi –

U selu Đerekare se nalazi “drvo ljubavi ili usamljeno drvo”.

“Turisti grle i ljube ovo drvo. Na taj način šire pozitivnu energiju koju im ono daje jer ih je primilo za svog prijatelja. U posljednje vrijeme drvo je postalo kult. Ovdje su počele da se održavaju vjeridbe, ali je sve više i porodičnih okupljanja. Radi se o vrbi, u nju je više puta udarao grom”, rekao je Abdagić.

Zima na Sjeničko-pešterskoj visoravni u Sandžaku poznata je po ekstremno niskim temperaturama i velikim količinama snježnih padavina.

“Ni zime nisu kao što su nekada bile. Može da se dođe u svakom dijelu godine. Kada dođete, možete vidjeti da je to prava pešterska čarolija uz veliki snijeg i minuse”, dodao je Abdagić.

Izvor:Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex