OŠTRE REAKCIJE! Deci islamske veroispovesti podelili poklone povodom Svetog Save

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) i Bošnjačka stranka (BS) su pozvale nadležne da utvrde da li je bilo kršenja Zakona o obrazovanju povodom poklanjanja paketića učenicima osnovne skole Boško Buha u Pljevljima, na sjeveru Crne Gore, a povodom slave Sveti Sava.

Sveti Sava, praznik Srpske pravoslavne crkve posvećen utemeljiteju te crkve u XIII veku, obilježva se svakog 27. januara, po crkvenoj tradiciji kao školska slava.

Akciju, ovog 27. januara organizovali su pljevaljska „Srpska kuća“ i udruženje „Sveti Sava“, koji su dijelili paketiće različitog sadržaja za djecu islamske i pravoslavne vjeroispovijesti. Prvi su dobijali slatkiše, drugi dodatno bojanku sa likom Svetog Save i brošurom o njegovom djelu.

Na Dan obilježavanja Holokausta, koji se na međunarodnom nivou takođe obilježava 27. januara, kad su djeca prije 80 godina dijeljena prema vjeri i na osnovu toga “tretirana”, u 21. vijeku je u Pljevljima “neko” tražio spisak djece da provjeri koliko ima pravoslavne, a koliko muslimanske u prvom razredu škole, saopšteno je iz SDP-a.

“Riječ je o nečuvenom kršenju Zakona o obrazovanju, po kojem u školama nije dozvoljeno religijsko djelovanje”, ocijenila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Iz Bošnjačke stranke (BŠ) su kazali da je u Pljevljima škola grubo zloupotrebljena, a da je podjela paketića prvacima povodom srpskog sveca primjer religijskog djelovanja u školama, koje je zabranjeno.

„Takvim činjenjem se narušava princip sekularnosti, pa pozivamo ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić da se oglasi ovim povodom i saopšti javnosti da li će dozvoliti da se škole pretvore u mjesta gdje se klasičnim nametanjem šire vjerska ubjeđenja“, kaže se u saopštenju.

Paketiće su donijeli predstavnici crkvene humanitarne organizacije Sveti Sava, kazao je za Pobjedu direktor OŠ „Boško Buha“ Albin Kondo.

On je rekao da “nije imao izbora” osim da prihvati ponudu, jer da je odbio, uvjeren je da bi, kao neko iz islamske zajednice, bio izložen osudama da je to učinio zato što „ne voli Srbe, pravoslavce“.

Učiteljicama prvih razreda je dao nalog da obavijeste roditelje đaka o podjeli paketića. “Napomenuo sam i da se nijednom djetetu ne da paketić ako tu ne bude roditelj”, kazao je Kondo.

Nedavno je sličan slučaj zabilježen i u tivatskoj Osnovoj školi Drago Milović, gdje su povodom Nove godine prvacima dijeljeni paketići i letak organizacije Bratstvo pravoslavne omladine Sveti Pantelejmon.

Iz SDP-a su pozvali Agenciju za zaštitu tajnosti podataka da utvrdi da li su rukovodstva škola dala na uvid lične podatke i vjersku pripadnost neovlašćenim licima, a nadležno tužilaštvo da provjeri da li u tom slučaju ima elemenata za postupanje po službenoj dužnosti.

Član 5 Zakona obrazovanju propisuje da je u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javno važećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera. “U ustanovi nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole”, navodi se u Zakonu.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta se na upite medija ovim povodom nisu oglašavali.

Vesna Bratić je na čelu Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta od 4. decembra kada je izabrana nova Vlada koju podržavaju Demokratski front, Demokratame i građanski pokret URA, koji su zajedno osvojili većinu na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

(RSE)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker