Objavljena ŽIVOTNA PRIČA Umeje Zukorlić: Pogledajte detalje koje niste mogli ni pretpostaviti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Usame Zukorlić:

Moja majka Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 18.1.1970 godine od oca Adila Abu Taha iz mjesta Deir Abu Masha’al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu.

Otac Adil sa bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju, nakon čega su se razveli, kada se je sa ćerkama preselio u Aman u Jordanu.

Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju školu i dvije godine šerjatskog islamskog fakulteta. Sestra Nasra je studirala u Libanu gdje je upoznala muža Envera Ujkanovića iz sela Orlje za kog se udala.
Godine 1991. zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja je sa sestrom Fetmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina, gdje se i upoznala sa rahmetli babom. Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Džemila udata u Ramali u Palestini.

S obzirom da su babo i majka bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila sa babom studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, koje je diplomirala i gdje je mene rodila.
Kao porodica smo 1993. došli u Sandžak u vrijeme rata na Balkanu, kao i NATO bombardovanje Novog Pazara.
Rodila je nakon mene Sedždu, Nedžmu i Medždu. Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti.

Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu čiji sam koordinator bio, uspio sam da pronađem nanu Izoldu 2021. godine na ljeto i da ih spojim nakon 50 godina rastanka. Iste godine je preselio babo.
Preselila je nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, svekra i svekrvu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Pesterac
Pesterac
21 dana ranije

Allah da joj podari dzenet

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex