Novopazarci o poruci predsednika Srbije: Da li Vučić u Novi Pazar treba da dođe s prutom?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Novom Pazaru se ne stišavaju reagovanja o obeležavanju završetka muslimanskog meseca posta Ramazana i dolaska velikog praznika Ramazanskog bajrama, kada je centralnim gradskim ulicama, uz trubljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, prošla „spontana“ kamiondžijska kolona.

Predsedniku države Aleksandru Vučiću upućeno je pismo, sa potpisom „Srbi iz Novog Pazara“, u kojem se traži pomoć i zaštita „zbog provokacija, uznemirenosti i straha“. Iz Beograda je odmah stigao odgovor da će predsednik doći u ovaj grad, da razgovara sa Srbima i Bošnjacima, ali i podsetio na „spontanu“ bučnu kamionijadu proslave pravoslavne Badnje večeri, koja je krenula od naselja Šestovo, u kojem pretežno žive Srbi.

Predsednik Srbije je, juče, nakon završetka združene taktičke vežbe „Vihor 2024“, poručio da svi koji misle da mogu da naruše mir, spokoj i nadu da možemo da živimo neuporedivo bolje neće imati podršku državnih organa, koji će reagovati u skladu sa zakonom i da će u svakoj prilici Srbima i Bošnjacima slati poruke da moraju da žive zajedno.

-Svaka moja inicijativa biće usmerena na dalji razvoj Novog Pazara, Sjenice i Tutina. Država će nastaviti da ulaže i ulagaže još više – naglasio je Vučić.

Vučićevu izjavu, u ovom gradu, komentarišu kao njegovo nastojanje da se pita za sve, „od najbanalnijih pitanja do toga da li će u regionu biti rata“, prikrivena najava onoga što, tek, treba da usledi i servira građanima „da znaju“ ili treba da dođe s prutom da miri Bošnjake…?

Predsednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), Edin Zećirović, kaže da je, do sada, mnogo puta PGS „izražavao žaljenje što su region i države u kojima živimo dospeli u stanje urušenosti institucija do te mere da o svim životnim pitanjima, od najbanalnijih, hoće li se zameriti nekome što je otišao na bajramski ručak u Sarajevo, do onih najvažnijih hoće li biti mira u regionu, odgovore daje samo jedan čovek, Vučić“.

-Tako smo i došli u situaciju da novinari predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije, postave pitanje o atmosferi kreiranoj prethodnih dana polugama koje kontroliše i povlači, da li će zbog nedavne proslave Bajrama, vlasnici kamiona biti upućeni na vanredne tehničke kontrole i da li će im slati inspekcije. Iako, on najavljuje funkcionalnost institucija, zabrinutost za iole normalan život se povećava, jer ne znamo u kom smeru će biti date instrukcije za to „postupanje institucija“ – ocenjuje ovaj Danasov sagovornik.

On zaključuje da, kada bi u ovoj državi postojale slobodne institucije „predsednik ne bi dobijao ovakva pitanja, niti bi mogao bilo ko mogao da izaziva veštačke tenzije za svakojake upotrebe“.

-Ovo doživljavamo kao jeftine pokušaje predstava za skretanje pažnje sa suštinskih životnih pitanja, kako onih koja se tiču građana u Sandžaku, tako i onih koje muče sve u celoj nam državi – zaključuje Zećirović.

Za Esada Džudža, predsednika Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS), Vučićeva izjava „zvuči državnički, da treba da se razgovara“.

-Tek treba da se vidi šta stoji iza toga. Situaciju treba posmatrati u trouglu skupa u Banjaluci, združene vojne vežbe na Pešteri i Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Balkanska priča ulazi u finiš, u kojoj su ključni odnosi između Srba, Bošnjaka i Albanaca, koji nisu definisani do kraja i čiju završnicu očekujemo do 2027.godine kada se najavljuju evro-atlantske integracije ovog dela Balkana – naglašava Džudžo.

On smatra da su performansi proslave Badnje večeri i Ramazanskog bajrama „isključivo u režiji bezbednosnih službi, gde ne isključujem učešće bošnjačkih i srpskih aktera“.

Glavnom i odgovornom uredniku portala A1-net, Enesu Radetincu, se dopada što predsednik ima volju da pošalje signale o toleranciji, solidarnosti i zajedničkom životu bošnjačkog i srpskog naroda na ovom prostoru, ali ga je pozvao „da apeluje na institucije da rade svoj posao i sankcionišu svakog pojedinca koji remeti život Bošnjaka i Srba u Sandžaku“.

-Godinama su moja pokojna nana i prva komšinica Nada zajedno pripremale i muslimanske i pravoslavne praznike. Taj zajednički život niko nema pravo da narušava, da uništava. Po onoj staroj „stani, pani“, mi smo ovde najvažniji jedni drugima. To se dokazuje vekovima, a najbolji primer su devedesete godine prošlog veka, kada smo sačuvali jedni druge da ne izgorimo u ratnoj vatri – naglašava Radetinac.

Budimir Minić, penzionisani prosvetni radnik, smatra da izjava predsednika Srbije, na Pešteri, može „da se ne sviđa onim Srbima koji su očekivali da predsednik države dođe s prutom i miri nas i naše komšije Bošnjake“, ali i „svim dobronamernim Srbima i Bošnjacima uliva nadu da ćemo da nastavimo da živimo u miru, slozi, solidarnosti i toleranciji“.

-Novotarija koja je zahvatila i jedne i druge, nema veze sa tradicijom. Tome su, delom, doprinele i lokalne vlasti, godinama unazad, organizujući koncerte i vatromete povodom proslave verskih praznika. Srećom, ove godine, su prekinuli sa tim poslom i verski paznici se vraćaju u kuće, gde im je i mesto – kaže Minić.

Društvene mreže bile su poligoni na kojima su se razvile rasprave „za“ i „protiv“, utvrđivanje ko je prvi počeo „spontanu“ kamiondžijsku proslavu verskih prazbika.

Pitanja „ko je prvi počeo“ nisu lišena ni politička saopštenja, u kojima se poziva na mir, toleranciju, spuštanje veštački izazvanih tenzija i negovanje vekovnih dobrih međuetničkih i međuljudskih odnosa.

Uobičajeno, u partijskih saopštenjima krivica se prebacuje na političke oponente. Opozicija proziva Sandžačku demokratsku partiju (SDP) i SNS, koji čine lokalnu vlast. Sa druge strane se vraća priča o uduženosti opozicije i državnih službi bezbednosti.

U gradu se i dalje nagađa ko su „Srbi iz Novog Pazara, potpisnici pisma predsedniku Srbije, ali se sve više spekuliše da iza toga stoje neki članovi rukovodstva i odbornici lokalnog odbora SNS.

Danas.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

10 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
1 mjesec ranije

Ma oce malo sodera i peska po putu jer navikli su vise nesmeju na Gazivode i prebacuju vojsku na Pester odneo vrag salu u Kindergarten nego radi se o milijardama koje se moraju isplatiti Bosni i Kosovu tu je ta caka i sad ozezi jedan drenov prut i kao ucitelj zapreti djeci ojhha

Knežević Zoran
Knežević Zoran
1 mjesec ranije
Odgovor za  Bell

Možda će i tebi kapnuti koja para od tih silnih milijardi?! Prijavi se na vreme da te Izmetbegović stavi na spisak? Da te ne zaborave? Čoveče pa vi ste zaista ili naivni, ili volite da mlatite “Ko Maksim po diviziji”. Peešter je Srbija a Kosovo i Metohija trenutno okupirana teritorija pod ingerencijama UN. Mislim da ne znate razliku ali, hajde da vam napomenem o čemu se radi.

'Ciganija poprilichna'
'Ciganija poprilichna'
1 mjesec ranije

Koji ce nam klinac ovaj chetnik, velikosrpski shovinista. Da je bilo po pravdi, svima iz SPS, Seseljeve fasisticke SRS, zlocinackog JUL-a i mnogih drugih stranaka bilo bi zabranjeno obnadanje bilo koje funkcije

Sto ga obudali i pokopa Predjednica Kosova, Vjosa Osmani u UN. 🙂

Knežević Zoran
Knežević Zoran
1 mjesec ranije

Otavite se “slobodnih institucija”?! To je mantra koju stalno ponavljaju svi oni koji ovu državu ne smatraju svoom državom. Te “slobodne institucije” bi trebale da završe prljavi posao posle čega bismo imali sličnu situaciju kao na Kosovu i Metohiji. Šta smeta institucijama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici da budu slobodne? Ko im to ne dozvoljava da rade svoj posao? Mislim da “slobodne institucije” koje traži ovaj pametnjaković treba da rade za lokalne kabadahije, da pripremaju teren za zlo u kome će oni, kako misle, njbolje proći. Sve dok država napreduje, makar korak po korak, sve dok predsdnik Vučić /u koga nisam zaljubljen/ ima interesovanja i drži pod kontrolom sve institucije, koje stimuliše i tera da rade, ja nemm ništa protiv.”neslobodnih institucija”.

Muamer
Muamer
1 mjesec ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Ko ne smatra ovu drzavu svojom drzavom.Ovo je moje koliko i tvoje jer tvoje ime ne daje tebi nikakvo vise prava naprotiv mozda vise obaveza.Eh sad posto smo resili da je nasa drzava ocekujemo da imamo ista prava i da se prema nama predsednik i sve institucije ne ophode kao prema nekim dosljacima i strancima jer nismo nikako gradjani drugoga reda.A ovaj tvoj covan sa prutom neka tera navijace po beogradu a ne nas da plasi jer na to NIKAD pristati necemo.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
1 mjesec ranije
Odgovor za  Muamer

A kako vas to Vučić plaši? Šta ste vi to uradili ili, imate namere da uradite pa vas on plaši? Na koji to način on radi i kada, pošto smatram da je on predsednik ove države koji je poklonio najviše pažnje i sredstava Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici? Navedite mi JEDAN PRIMER gde se jasno vidi njegova pretnja? Možda je vama pretnja to što je rekao da će svi odgovarati za učinjena nedela? Valjda vi takav stav smatrate pretnjom? Možda je trebao da kaže da će se kažnjavati samo Srbi a muslimani iz Raške oblasti neće morati baš da se pridržavaju zakona ove države. Kada je Vučić izjavio da ste došljaci? On, koliko ja znnam uvek potencira da ste vi gradjani ove države i da je ovo vaša država isto koliko i nas pravoslavnih Srba. Gde vi vidite tu pretnju, baš bih voleo da mi je jasno pokažete?

Muamer
Muamer
1 mjesec ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Kao prvo znam da poligoni za ovakve vezbe postoje na pasuljarskim livadama i jos na par mesta ali tvoj predsednik iz njemu znanih razloga ( citaj demonstriranje sile i plasenje Bosnjaka jer smo mu samo mi nazalost ostali ) svaki put pravi vezbe na pesteru gde je 99,9 % muslimansko stanovnistvo. Mi treba da budemo budale i da nam ti solis pamet kako je to normalno i kako to nije plasenje Bosnjaka. Ne razumem samo sto polemises sa nama pusti da mi razmisljamo nasom glavom i izjasnjavamo se kako mi hocemo.

Knežević Zoran
Knežević Zoran
1 mjesec ranije
Odgovor za  Muamer

Svaka država ima više poligona na kojima trenira odredjene vojna taktike. Pa i narod na Pasuljanskim ivadama može da kaže, zašto vežbate ovde idite negde na drugu stranu? Isto kao i vi. Zašto biste se vi plašili srpske vojske? Da li to nije vaša vojska ili imate neke namere, pa vam vojska izgleda kao sila koja vam uteruje strah? Ne solim ja vama pamet već vi svoju pamet sami solite. Vaši stavovi su krajnje kontradiktorni. Ovo je vaša država ali mnogi ovde sa sladostrašćem govore o teroru šiptara na Kosovu i Metohiji?! Kao da uživate u njihovim iživljavanjima nad preostalim Srbima. Zašto se vi plašite srpske vojske, koja je vojska i vaše države? Ili, nije?! Možda očekujete neku drugu vojsku?

Muamer
Muamer
1 mjesec ranije
Odgovor za  Knežević Zoran

Godinama unazad nasi dragi komsije Srbi na istom kruznom toku slave Bozic i niko nije nista cudno video u tome. E sad Bosnjaci jednom slave Bajram na istom to kruznom toku i salju se pisma predsedniku ( u sta ja ne verujem ) i on odma hoce da kaznjava pocinioce. O kakvom neselu ti pricas? Nisam za to da se Bajram slavi na taj nacin ali se postavlja pitanje u cemu je razlika?

Knežević Zoran
Knežević Zoran
1 mjesec ranije
Odgovor za  Muamer

Nisam za to da se vera praktikuje na takve divljačke načine. I kada su pravoslavci, kao i muslimani u pitanju. Slavi se u krugu porodice i verskih objekata. Teško veri koja ima bahate vernike, koji, kao da svoje praznike slave iz inata onima drugima. Ja sam za to da se zabrani svako divljanje ulicama, bacanje petardi i urlikanje koje viće priliči nekim divljim urodjenicima iz džungle Amazona nego pravim vernicima, koji smerno slave svoje praznike. Ja bih bio teška svinja kada bih opravdavao nešto što ne valja i što mislim da je negativno kod mog brata samo zato što mi je brat. Čobvek mora da bude objektivan a ovde vidim mnogo neobjektivnosti i svrstavanja uz svoj čopor. Mi smo ipak ljudi a ne hijene pa da se udružujemo po toj osnovi.

10
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex