Njemačka inspekcija ‘uhvatila’ Bosance da rade na crno, evo šta sada slijedi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Finansijska kontrola za rad na crno pri Glavnoj carini u Dortmundu provjerila je u četvrtak, 17. februara jedan restoran u Hagenu na temelju anonimne dojave.

Zatečeno je sedam osoba koje rade u restoranu, među kojima su i dva bosanskohercegovačka državljanina. Kako bi mogli raditi u Njemačkoj, državljani BiH trebaju boravišnu dozvolu.

Dvojica muškaraca iz BiH prvo su se pokušala identificirati svojim karticama osiguranja. Kada su carinici inzistirali da to nije dovoljno, na kraju su pokazali bosanskohercegovačke iskaznice i pasoše. Nisu imali boravišne dozvole koje im daju pravo na rad.

Carinici su potom pokrenuli krivični postupak zbog sumnje na nezakonit boravak te su dvojici muškaraca oduzeli lične dokumente. O daljem boravku sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima, piše fenix-magazin.

“Vlasnik restorana rekao je carinicima da pretpostavlja da su muškarci iz BiH imaju hrvatske pasoše”, rekla je Andrea Münch, glasnogovornica Glavne carine u Dortmundu.

Kao poslodavac, vlasnik restorana sada je suočen s postupkom za pomaganje u ilegalnom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika. Ovdje je moguća kazna zatvora do deset godina i dodatna novčana kazna do 500.000 eura“, rekla je glasnogovornica.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker