NI ALBANKE VIŠE NEĆE DA DOLAZE: Sve više neoženjenih u selima na Pešteru PLAČ DETETA SE PONEGDE NIJE ČUO DECENIJAMA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Barama na Pešterskoj visoravni sve je više neoženjenih.

Mladi napuštaju mnoga sela i ako se tako nastavi mnoga od njih će opusteti.

Duško Aničić je jedan od mnogih neoženjenih muškaraca u Krajinovićima na Pešteri jer je malo devojaka koje žele da žive na selu. Samački život ga je primorao da uz sve poljoprivredne poslove koje obavlja sam nauči da kuva, pegla i čisti kuću.

– U jednoj našoj kući je bilo 16 članova kad smo živeli. Znači u dvije kuće u našem selu imalo je više naroda nego sada u celom selu jer svakog se dana kuće zatvaraju. Izumire narod, seli se narod zbog uslova, zbog puteva, zbog tržišta – kaže Duško.

Više od dve godine nema ni nevesta iz Albanije, a svaki brak bio je tračak nade za mnoge porodice u Štavlju, Buđevu i drugim krajevima Peštere.

– Pa ima sigurno 70 momaka neoženjenih. Najstariji ima 45, najmlađi 30 godina. Pre 20 godina imalo je 50 devojaka. U celoj opštini imalo je 200, a sad ih nema ni pet u sva ta sela – rekao je Branko Đurić iz sela Krajinovići.

Mesna zajednica Bare obuhvata oko 15 sela. Samo u Krajinovićima živi više od 20 neženja. Čak je i škola prošle godine zatvorena. Ovde plač deteta nije se čuo decenijama.

– Bogatstvo imaju, imaju kuću, imaju sve za život, a što neće na selo, to niko ne zna – pita se Radoman Žunić iz sela Krajinovići.

Asfalt je stigao do mesne zajednice Bare, ali ne i do svih sela.

– Ako nam ne urade put, kakvi su meni uslovi da ostanem? Nikakvi! Da mi se sutra deca muče kao što sam se ja mučio sedam-osam kilometara peške po snijegovima – izričit je Vinko Veličković iz sela Zahumsko.

Meštani su uvereni da bi jedna fabrika rešila problem.

– Što ne može da se napravi na Barama jedna fabrika i u Sjenici jedna fabrika? Ovdje neće niko pa bi se ova naša omladina vratila – smatra Stanimirka Raičević.

U selima mesne zajednice Bare ima oko 200 domaćinstava i to mahom staračkih. (Kurir.rs/RTS)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.