Nesuglasice oko Arap džamije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Renovirana Arap džamija, posle više od dve godine, biće predata vernicima na upotrebu.

Najstariji građevinski i verski objekat u ovom gradu, kulturno dobro na početku novopazarske Stare čaršije u „rekonstrukciji“ pretrpeo je temeljne promene. Investitor je bila Islamska zajednica (IZ) u Srbiji.

Novi izgled dobili su i prodavnice koje okružuju ovaj objekat. Ono što je smetalo uklonjeno je. Prošle godine u februaru, građevinska služba IZ u Srbiji, sa tog prostora uklonila je berbersku radnju koja je na tom mestu bila pola veka, jer se, kako tvrde, nalazila na vakufskom zemljištu. Rušenje tog objekta izazvala je burna reagovanja u gradu. Slučaj čeka sudsku odluku.

Radovi bez odobrenja nadležnih institucija nastavljeni su u finišu radova, pa je morala da interveniše i gradska saobraćajna inspekcija.

Krajem marta saobraćajni inspektori su utvrdili da radnici Mešihata IZ u Srbiji, ispred džamije, seku asfalt „saobraćajne površine, kamal 0,3×0,3m od oko 7-8m bez odobrenja nadležnih organa“.

Zbog toga je izdato rešenje kojim se naređuje predsedniku Mešihata muftiji Mevludu Dudiću „da saobraćajnu površinu vrati u prvobitno stanje“. Ostavljen je rok od jednog dana. Navodi se da „ukoliko ne postupi po rešenju, pristupiće se prinudnom rešenju“ i sve o trošku muftije Dudića. Visina troškova biće određena posebnim zaključkom nakon sprovođenja rešenja.

Od samog početka „renoviranja i adaptacije“ dotrajalog objekta, koji je postao opasan za boravak vernika, stručna javnost je negodovala, a investitor se oglušio o rešenja Republičkog zavoda za očuvanje spomenika kulture. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker