“Ne valjaju Hrvati, Muslimani, Crnogorci, Albanci, Italijani… Pa, Srbi, ko vam valja?”: Postavio je ovo pitanje ljudima i internet je eksplodirao

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Naš narod gaji veliki broj lepih osobina po kojima smo nadaleko čuveni u svetu, između ostalog i po velikoj ljubavi prema svojoj zemlji. Sa njom, ipak, ponekad dolazi i njena ružna krajnost koju smo skloni da, opravdano ili ne, osetimo čim nam neko stane na žulj i pokaže da je u bilo kom smislu bolji i superiorniji od nas.

Na ovaj “fenomen” osvrnuo se i jedan korisnik Redita, koji je pokušao da pronađe odgovor na svoje zapažanje, postavljajući pitanje “Zašto Srbima niko ne valja?” i odakle dolaze predrasude koje imamo prema drugim nacijama.

“Za svog života sam pričao naravno s milion ljudi o milion različitih tema, pa logično često se pričalo o politici, narodima, ljudima itd… Takođe na portalima, fejsbuku, redditu, svim mrežama uhvatim poneki komentar, uglavnom ove najlajkovanije i slično, i jako me čudi jedna stvar. Izgleda mi da većina Srba gaji neki animozitet prema ogromnom broju naroda.

Nama ne valjaju Hrvati, bosanski muslimani (poturice), Crnogorci (oni su Srbi), Albanci, Italijani (žabari), Nemci nacisti, Amerikanci glavni zlikovci, Indijci prljavi, crnci “zapravo najveći rasisti”, Englezi hladni i odvratni, Šveđani hladni, ne valja LGBT, ne valja ovo, ne valja ono, Australija zemlja robijaša, sve NATO zemlje nas bombardovale pa ne valjaju, Turci vladali pa su i oni odvratni…”, započeo je autor.

Potom je upitao ostale šta je razlog da se “toliko gaje neprijateljski stavovi prema ogromnom procentu planete i toliki stereotipi prema tolikim narodima” i dodao da smatra da je reč o nekom vidu odbrambenog mehanizma zbog celokupne istorije.

Dok su neki mišljenja da autor u krivu, odnosno da nemaju utisak da Srbi zaista mrze toliko drugih naroda, drugi su primetili da generalizuje problem, ostali su nudili svoje odgovore.

Najpre su se izdvojili oni šaljivi, koji u jednoj rečenici sažimaju stav opisan u postu.

“Mrze nas jer smo bolji”, “Kad si pripadnik nebeskog naroda , svi ostali su ispod tebe”, “Zato”.

“Ne valjamo sami sebi”

Oni koji su se donekle složili sa autorom, za pomenuti “fenomen” najviše krive istorijske događaje kroz koje smo prošli, ali i mentalitet našeg naroda.

“Ratovali smo protiv većine tih što si nabrojao u proteklih 35 godina. Pa eto možda je to neki razlog”, “Ne valjamo sami sebi, pa nam krivo kada je drugima bolje, a nemamo intelektualnog kapaciteta i volje da radimo stvari kako treba, nego se snalazimo i otaljavamo. Budala nam je onaj koji se školuje i misli ispravno, uspešan nam je onaj što se snašao, pa se okoristio o tuđu muku. Kada nemamo više argumenata, pozivamo se na istoriju, a istoriju ne znamo. Sve u svemu smo dosta emotivan i siromašan narod koji ne razmišlja mnogo, nego reaguje instiktivno”, “Zato što je mnogo lakše kriviti nekog drugog, nego preuzeti odgovornost za svoj život…”, “Zato što je lakše glumiti žrtvu nego se suočiti sa svojim problemima. Mi smo kretenski narod”, “Nemaština, nacionalizam, istorijski kompleksi”, “Jer ne valjamo sami sebi”, glasili su neki od komentara.

Jedan korisnik smatra da je pomenuta situacija miks različitih faktora i nudi logično rešenje.

“Objektivno gledano smo luzeri u današnjem društvu i svetu (ako ne na planeti bar u našem širem okruženju), većina Srba i na ličnom planu (siromaštvo, loši poslovi, život sa roditeljima do 40-e, loše obrazovanje, poroci tipa kocka itd.), a i Srbija generalno kao zemlja (ne treba posebno objašnjavati). Prosto nismo imali sreće kroz istoriju, većina nas nije baš imala dobru početnu poziciju u životu, plus retko ko je spreman da se iscima da izađe van zone komfora pa da to promeni makar na ličnom planu. U isto vreme ego nam je u nebesima i taj čuveni inat i ne možemo da se pomirimo sa tom činjenicom, pa se ta frustracija iskazuje kroz mržnju prema gotovo svima umesto da se pogledamo u ogledalo i da počnemo da radimo na sebi jer istoriju ne možemo promeniti”, piše on.

Ipak, javili su se i oni koji misle suprotno od autora posta.

“Zbog svih ovih koje si naveo smo u nekom momentu stradali na ovakav ili onakav način. Neshvatljivo je da nisi na mrežama primetio direktno usmerenu mržnju ka nama kao narodu. Odbrambeni mehanizam zbog istorije? Nadam se da se šališ i da je ovo samo provokacija. Kroz istoriju smo stradali na svakom polju zbog okupacija ovih ili onih. Komentarom na ovakvu temu sam ponizio sebe. Ne zaslužuje ikakav komentar. Mržnja ne postoji već samo opravdana frustracija a i nje nije toliko. Mi smo prijatan, dobar narod, koji je uprkos svemu kroz sta je prošao ipak ostao vrlo dostojan i cenjen od velikog broja naroda”, smatra neko.

Zaključak je pak dao korisnik koji odgovara na sve nelogičnosti koje su primetne u našem društvu.

“Volimo Ruse iako ne znamo mnogo o njima osim Putin, kalašnjikov, votka i ruske knjige koje smo morali da čitamo u srednjoj iz srpskog tipa Ana Karenjina. Ja lično mrzim sve narode uključujući i Srbe”, piše on.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.