Na Pešteru najavljena izgradnja najveće solarne elektrane u ovom delu Evrope – 40 mil EUR

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Beogradu je u u sedištu kompanije CWP Global održan radni sastanak sa predstavnicima opštine Sjenica povodom dalljih koraka na realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane na Pešterskoj visoravni. Regionalna direktorka kompanije CWP Global Maja Turković je rekla da će u ovaj impozantan projekat bili uloženo 40 mil EUR, kao i da će nova solarna elektrana snabdevati više od 20.000 domaćinstava.

Na sastanku je ispred opštine Sjenica prisustvovao predsednik Skupštine opštine prof. dr Rejhan R. Kurotivić, koji je razgovarao sa regionalnim direktorom CWP Global Majom Turković i menadžerom razvoja projekta Acom Sirkovićem, prenosi portal Sandžak press.

Tokom susreta, koji je prema rečima učesnika bio vema produktivan, dogovoreni su naredni koraci u realizaciji čitavog projekta, svoje zadovoljstvo postignutim nije krio Rejhan Kurotović.

– Danas smo imali jedan veoma dobar i konstruktivan sastanak, gde smo dogovorili dalje pravce delovanja na polju razvoja solarne elektrane na teritoriji opštine Sjenica, konkretno na području sela Kamešnica. Zadovoljan sam činjenicom da je tim menadžera CWP Global do sada odradio puno posla na razvoju ovog projekta. Pre svega, oni su kupili zemljište od fizičkih lica, dakle privatno zemljište na teritoriji naše opštine gde će izgraditi solarnu elektranu, zatim su preuzeli konkretne korake kada su u pitanju zakonske procedure koje se odnose na dobijanje dozvola i obezbeđivanje svih potrebnih uslova za rad, što je preduslov za dalji razvoj ovog projekta i saradnju sa našom lokalnom samoupravom – rekao je Kurtović.

On je posebno istakao činjenicu da će se na teritoriji opštine Sjenica graditi najveći solarni park u ovom delu Evrope.

– Raduje me da će na teritoriji opštine Sjenica biti sagradjen najveći solarni park u ovom delu Evrope i da ćemo iskoritisti sunčani potencijal. Naravno, očekujemo konkretnu dobit i za našu opštinu, ali i otvaranje novih radnih mesta. Do sada stvari idu u dobrom smeru u skladu sa zakonskim procedurama i svim standardima koji se zahtevaju projekti ovakve vrste – zaključio je Kurtović.

Maja Turković je rekla da je kompaniji CWP Global velika čast i zadovoljstvo što će baš na teritoriji opštine Sjenica napraviti najveći solarni park u zemlji i regionu”.

– Zahvaljujući veoma produktivnim sastancima koje smo imali u proteklom periodu sa profesorom Kurtovićem i predstavnicima lokalne samouprave, odlučili smo se da ovako veliki i značajan projekat upravo pokrenemo u Sjenici. Projekat firme Kima Solar, snage 50 MW, i investicione vrednosti 40 mil EUR će omogućiti napajanje preko 20.000 domoćinstava zelenom energijom. Projekat Kima Solar nije značajan samo na nivou energetske stabilnosti zemlje i njenih planova da podrži upravo projekte iz OIE , nego ima i ogroman značaj za razvoj lokalne zajednice i celog Pešterskog regiona – rekla je Turković dodavši da se u narednom periodu očekuje izrada neophodne dokumentacije nakon čega bi trebalo da usledi gradnja.

– čekujemo da ćemo po usvajanju Plana detaljene regulacije u narednim mesecima započeti izgradnju elektrane, i angažovati deo lokanog stanovništva. Elektrana će biti puštena u rad krajem 2024. godine. Uzbuđeni smo što ćemo zajednički pozicionirati Sjenicu i Pešter kao centar čiste energije na energetskoj mapi Evrope – rekla je direktorka CWP Global.

(Ekapija)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker