Muslimani u Sandžaku pozivaju Čečeniju: Braćo, pomozite nam

Duhovna uprava muslimana Srbije apelovala je na rukovodstvo Čečenije da se u muslimanskom regionu zemlje, Sandžaku, izgradi škola hafiza (osoba koje znaju Kuran napamet) i da se ona nazove po prvom čečenskom predsedniku Ahmat-Hadži Kadirovu, izjavio je predsednik Evropskog muslimanskog foruma Abdul-Vahed Nijazov.

Prema njegovim rečima, apel je iznet tokom međunarodnog okruglog stola posvećenom 70. godišnjici rođenja Ahmata-Hadži Kadirova koji se održava u Novom Pazaru.

„Učesnici okruglog stola, koristeći značajan datum ─ 70-godišnjicu i znajući želju lidera Čečenske Republike Ramzana Kadirova da pomogne muslimanima, uključujući i na Balkanu, zvanično su se obratili rukovodstvu Čečenije sa molbom za izgradnju najveće škole Kuran-hafiza u regionu u Novom Pazaru“, rekao je Nijazov.

Prema njegovim rečima, ukoliko čečenske vlasti pozitivno odgovore, biće doneta odluka da se škola nazove po prvom predsedniku te zemlje, a kasnije bi i ulica u kojoj će se nalaziti verska institucija mogla da bude nazvana po njemu.

„Učesnici događaja su primetili da muslimani u Srbiji sa nadom gledaju u svoju čečensku braću koja, podigavši svoju republiku iz ruševina, sada pomažu da se podiže duhovnost i u drugim zemljama“, dodao je on.

S tim u vezi, rekao je da muftija Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji Mevlud Dudić planira da se uskoro sastane sa čečenskim muftijom Salahom-Hadži Mežijevim i da će razgovarati o tome projektu.

Kako je rekao Nijazov, Dudić je pre nekoliko godina bio u Čečeniji, video podignute škole hafiza i bio impresioniran. (Sputnik)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker