“Muftijin amanet” osvojila oko 36.000 glasova , SDA Sandžaka osvojila oko 20.500 glasova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Lista “Muftijin amanet” imaće tri, SDA Sandžaka dva poslanika, a zajedno sa poslanicima s ostalih lista koje su zadovoljile cenzus na izborima 3. aprila, Sandžak će u Skupštini Srbije predstavljati ukupno devet poslanika

Manjinske stranke i koalicije imaće u novom sazivu srbijanske skupštine ukupno 13 poslanika koji će predstavljati bošnjačku, mađarsku i hrvatsku nacionalnu zajednicu, dok Albanci i Romi neće imati svojih predstavnika u parlamentu, javlja Anadolu Agency (AA).

Za razliku od ostalih političkih organizacija koje nisu okupljene oko manjinskih nacionalnih programa, manjinskim strankama i koalicijama u Srbiji nije neophodno da osvoje tri odsto glasova birača da bi prešle cenzus, već je potrebno da pređu takozvani prirodni prag, što znači da pri uobičajenoj izlaznosti na izborima moraju da osvoje oko 11.000 glasova.

– “Muftijin amanet” i SDA Sandžaka –

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji održanih 3. aprila, sa 99,3 odsto obrađenih biračkih mesta, prirodni prag su uspele da pređu lista “Muftijin amanet” koja je osvojila nešto manje od 36.000 glasova i imaće tri poslanika, i Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka koja je osvojila oko 20.500 glasova i imaće dva poslanika.

Okosnicu liste “Muftijin amanet” čini Stranka pravde i pomirenja (SPP) muftije Muamera Zukorlića, koji je preminuo nekoliko meseci pre raspisivanja izbora i po kome je lista i dobila ime.

Na čelu SPP, koja sedište ima u Novom Pazaru, muftiju Zukorlića je nakon smrti nasledio njegov sin, diplomirani teolog Usame Zukorlić, koji je bio i nosilac liste “Muftijin amanet” i koji će po svemu sudeći biti i narodni poslanik.

Nakon što je postalo jasno da će “Muftijin amanet” ući u Skupštinu Srbije, Zukorlić je istakao da je spreman da se odazove eventualnom pozivu da učestvuje u formiranju nove Vlade Srbije.

Zukorlić je rekao i da je spreman za nastavak “korektne saradnje” sa Srpskom naprednom strankom (SNS) srbijanskog predsednika Aleksandra Vučića u vezi sa realizacijom velikih infrastrukturnih projekata u Sandžaku i otklanjanjem “višedecenijskih nepravdi prema bošnjačkom narodu, na polju popravljanja položaja svih nacionalnih zajednica u Srbiji i suštinskom pomirenju između bošnjačkog i srpskog naroda”.

Ukoliko ne budu odustali od kandidature, listu “Muftijin amanet” će u Skupštini Srbije predstavljati i drugi i treći na listi – univerzitetski profesor iz Novog Pazara Jahja Ferhatović i pravnik Zaim Redžepović iz Tutina.

Poslanici SDA Sandžaka bi, prema rasporedu kandidata na listi, trebalo da budu novopazarski profesor Enis Imamović, koji je prvi put u Skupštinu Srbije ušao nakon izbora 2012. godine, i diplomirana pravnica iz Tutina Selma Kučević, koja je bila poslanica i u prošlom sazivu Skupštine.

Na početku izborne kampanje, Imamović je rekao da je prioritet SDA Sandžaka suprostavljanje “velikosrpskoj politici aktuelnog režima” i naveo da ta stranka trajno rešenje vidi u pristupanju svih država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i NATO-u.

Objasnio je da SDA Sandžaka u tome vidi “sigurnost za biološki i politički opstanak bošnjačkog naroda” i naglasio da će SDA Sandžaka nastaviti da insistira “na priznavanju i osudi genocida u Srebrenici” i usvajanju rezolucije o genocidu u Skupštini Srbije.

Prirodni prag prešli su još i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koji je osvojio nešto više od 60.000 glasova i imaće šest poslanika u Skupštini, i lista “Zajedno za Vojvodinu”, koja je osvojila nešto više od 24.000 glasova i imaće dva poslanika.

– Moguća saradnja Vučićeve SNS sa SVM –

Budući da bi koaliciji oko SNS, koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila 120 mandata, saradnja sa šest poslanika SVM bila dovoljna za tesnu većinu u Narodnoj skupštini Srbije, koja ima ukupno 250 poslanika, u javnosti se spekuliše da bi upravo SNS i SVM mogle da budu osnova nove skupštinske većine.

Među prvih 120 kandidata koalicije oko SNS nalazi se sedam kandidata Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasima Ljajića, jednog od najiskusnijih bošnjačkih političara i nekadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ljajić nije bio među kandidatima za poslanike koalicije oko SNS, a iz SDPS Sandžak bi trebalo da predstavljaju doktor medicine iz Novog Pazara Muamer Bačevac i politikolog iz Priboja Jasmin Hodžić.

Poslanici će biti i član SNS Krsto Janjušević i visokopozicionirana članica Socijalističke partije Srbije Dijana Radović, oboje iz Priboja, što znači da bi u novom sazivu kupštine Sandžak trebalo da predstavlja ukupno devet poslanika, četiri manje nego u prethodnom sazivu.

Listu SVM predvode potpredsednik te stranke i predsednik Skupštine Subotice Balint Pastor i Elvira Kovač koja je u prošlom sazivu bila potpredsednica Skupštine Srbije.

Listu “Zajedno za Vojvodinu” predvode predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i advokat Aleksandar Olenik, poznat kao oštar kritičar Srpske pravoslavne crkve.

– Albanci bez predstavnika –

Manjinske stranke i liste koje nisu uspele da pređu prirodni prag su albanske Alternativa za promene i Koalicija Albanaca Doline, Romska partija i Ruski manjinski savez.

Iako su u prošlom sazivu Skupštine Albanci sa juga Srbije imali tri poslanika, na ovim izborima nisu uspeli da osvoje nijedan poslanički mandat upravo zbog toga što su nastupali u dve odvojene liste.

Koalicija Albanaca Doline osvojila je nešto više od 9.500 glasova, a Alternativa za promene nešto više od 3.000, što znači da bi prešle prirodni prag da su se udružili u jednu listu.

Razlog za ovakvo nejedinstvo, mišljenje je albanskog dela javnosti u Srbiji, trebalo bi tražiti u tome što je političarima bio važniji raspored na listi kandidata za poslanike od interesa albanske nacionalne manjine, pa je na izbore izašlo svega oko 15 odsto Albanaca.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

9 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
2 godina ranije

Ja ne znam zašto se zove “muftijin amanet”, kad Muamer niti je bio muftija niti je ostavio takvu vrstu amaneta, kako neki hoće da predstave, on je bio režimski narodni poslanik, poltron i ulizica. Lista je trebala da se zove, “poltronski i ulizivački amanet sinu i sledbenicima”.

sara
sara
2 godina ranije

Usame tuče Sulja kao vola u kupusu.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
2 godina ranije
Odgovor za  sara

Bolje reći udba, jer da nije udbe, Marića i hepija, Pinka i Sarape, poltronstva Muamera a sad i sina mu, itd. SPP bi se svela na statističku grešku. Ni jedna stranka nebi mogla da opstane u ovakvoj informativnoj izolaciji, osim SDA.

Seljo iz Brnjaka
Seljo iz Brnjaka
2 godina ranije

Eeee,bas mi je,,milo i drago” da sam,i pored zauzetosti,naisao na tvoj komentar kao odgovor na neko tvoje pisanije da,,lupam ko Maksim po trnju”.Jos uvijek mi nije jasno da li shvatas da u odredjenim komentarima postoje realne cinjenice a na osnovu toga i realni komentari a da se,kao u mom slucaju,na te komentare,odgovara sa puno ironije a ja vrlo cesto koristim i sarkazam kao grublji ili cinicniji oblik izrazavanja..Pripadajuci,na osnovu tvojih komentara,istoj politickoj opciji,a povodeci se time da svako na svoj nacin izrazava svoje misljenje,zacudio sam se tvom komentaru,,lupanje po trnju” ili vec kako si se izrazio.OK,tvoje je pravo da izrazis svoje misljenje ali postoji i nesto sto se zove ,,respekt” i postovanje tudjeg misljenja bez kvalifikacije.Na drustvenim mrezama imamo razne sagovornike,sa znanjem,povrsnim znanjem i neznalicama.Na drustvenim mrezama se pojavljuju i oni sa ostrascenim stavovima vodjeni svojim ili tudjim misljenjem.Na tim istim drustvenim mrezama se pojavljuju i neki koji,,eto samo da nesto kazem,, kvalifikuju nekog kao Maksima.Nick,,Seljo iz Brnjaka” je ironicni Nick na nivo inteligencije i seljacinu onih sa kojima zivimo u komsiluku i delimo zajednicki prostor a ujedno i tragediju koju nam vekovima nanose.Malo razumnog razmisljanja nije na odmet jer ni onaj pravi ,,Sulejman Velicanstveni” a niti nas Sulejman nisu usli u istoriju nasih naroda,bez obzira na okolnosti i vreme u kojima su delovali a i respekt ko je na bilo kakav nacin dodao zrno peska u vremenski sat opstojanja bosnjackog i albanskog bica na Kosovu i Sandzaku.Svaka negacija ovih tvrdnji je negacija nepobitnih cinjenica a ako krenemo na osvrt iz dogadjaja tokom WW2 videcemo da oni koje danas slave kao svoje najbliznje i kao,,drzavu jer nemaju drugu” nek ne zaborave ko je dosao da polozi zivot u odbranu i casti tog istog Sandzaka.Imate mezare,posetite i vidite ih,polozitecvijece u njihovu cast i slavu zivota koji zivite jer da nije njih ne bi bilo ni vas.

Seljo iz Brnjaka
Seljo iz Brnjaka
2 godina ranije
Odgovor za  sara

Eeeee Saro.Nije Suljo niti imao namere da ikog potuce vec da svoju politicku opciju predstavi kao najispravniju u politickoj borbi kojoj su se ,,Emanetdzije” priklonile.Nije potreban visi nivo inteligencije da se shvati da je bivsi muftija zbog svojih licnih i porodicnih interesa a i svojih politickih ambicija prikloni politici 100 za jednog koju je njegov politicki vodja Vucic promovisao od prvog dana njegove politicke egzistencije.A i Vucicu nije bilo potrebno mnogo.Sve sta mu je trebalo,sto se Sandzaka tice,bilo je da mu obezbedi uslove da sandzackom narodu stavi brnjicu i sprovodi u delo ono sto je SANU predvidela svojim programom.Da ne duzim kazem samo hvala dragom Allahu da taj mufti nije po nalogu BIA uspeo da islamsku zajednicu u BiH stavi pod svoju kontrolu a tako i pod uticaj SPC i uticaj programa unistenja bosnjackog naroda po programu SANU.Stoga i moj stav da se i vi iz SPP probudite makar zbog cinjenica da ni po cijenu opstanka ne smete podrzavati onoga kojem je vijekovni san unistenje bosnjackog bica na Sandzaku odnosno u ,,vasoj” drzavi Srbiji sa pretenzijama da islamsku zajednicu BiH uzmete u svoje ruke i sprovedete zacrtan program i realizaciju tog istog u korist srpske hegemonije nad svim sto je izvorno bosnjacko.

Bego
Bego
2 godina ranije

Koliko ste oharamili ,kod vas nema ni zrno psenice halal.
Lopovluk,lazi ,ogovaranje,bahatos,zavidnost to je sto krasi straku SPP I udbasku ulemu.

Zubar K. Mitrovica
Zubar K. Mitrovica
2 godina ranije
Odgovor za  Bego

Zato je kot nasek rejsa is Beograda sve halal, pusti njih moj Bego.

Seljo iz Brnjaka
Seljo iz Brnjaka
2 godina ranije

Eeee,sramoto ljudska.Ako imas animozitet prema nekome,licno mu se obratis i iznases svoje stavove a ne da se kao neka rospija krijes iza,,nicka” kojim se predstavljas.Pitanje koliko su tvoje intelektualne i ljudske sposobnosti da stignes do nivoa a i hrabrosti da svoje argumente predstavis pred onim koji je,svojevremeno,tvom Milosevicu,bio prvi i jedini otpor,sto se Sandzaka tice.Sta ti znas o tome ko je sta ucinio za dobrobit naroda na Sandzaku osim sto lupas gluposti u svom totalnom neznanju.Ali dobro,meni je jasno da i najveci glupani imaju pristup drustvenim mrezama pa mi nisu ni strani tvoji komentari.Obrazuj se ovco inace ti je sudbina tor.

Albina
Albina
2 godina ranije
Odgovor za  Seljo iz Brnjaka

Eeeeeeeeeeee ti , sarkastično obrazovani.Upitaj Sulja, kako stoji sa berzanskim poslovima u Turskoj?Eeeeeeeee ti i pitaj , gde su onolike donacije dijaspore devedesetih?Eeeeeeee i slažem se u vezi Albanaca,moja braća.

9
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex