KO JE KO U SANDŽAKU – Da li će smrt Zukorlića promeniti odnose među bošnjačkim partijama i kako to može da utiče na Srbiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Da li će i koliko smrt Muamera Zukorlića, bivšeg muftije i lidera Stranke pravde i pomirenje, promeniti političku scenu u Snadžaku – pitanje je koje se nameće nakon što je Zukorlićev sin Usame izabran za v.d. predsednika stranke.

Vlast na lokalu u tri najveće opštine i do sada je bila podeljena između SDP-a Rasima Ljajića, SDA Sulejmana Ugljanina i SPP.

Iako je na parlamentarnim izborima prošle godine Stranka pravde i pomirenja posvojila jedan odsto glasova i dobila četiri poslanika, a Zukorlić postao zamenik predsednika parlamenta, ova stranka u najvećim opštinama u Sandžaku trenutno ne učestvuje u vlasti.

Tako u Novom Pazaru vlast drži Ljajićev SDP zajedno sa SNS-o, na čelu Sjenice je SPP, dok Tutinom rukovode SDA i SNS i to pošto je nakon nekoliko meseci iz vlasti izašla SPP.

Na dženazi Zukorlića bilo je vidljivo koliko je bivši muftija bio poštovan u Sandžaku. Zbog toga se postavlja pitanje da li će se i kako promeniti odnosi političke snage između tri najjače bošnjačke stranke u ovoj oblasti.

Sin nastavlja očevim stopama?

Pošto je izabran za vd. predsednika SPP-a, Zukorlićev sin Usame istakao je da će nastaviti da vodi partiju očevim putem.

– Želim naglasiti da mi hoćemo jedinstvenu Islamsku zajednicu sa duhovnim centrom u Sarajevu u matici Bosni i Hercegovini. Mi imamo kao stranka potpisan sporazum sa vladajućom partijom i želim naglasiti da ćemo se kao stranka pobrinuti da se ispoštuje svaki član i ono što je naš vođa ostavio u amanet da se sprovede do kraja – rekao je Zukorlić.

Ipak, analitičari ocenjuju za “Blic” da je veliko pitanje kako će se Zukorlićev sin pozicionirati na političkoj sceni.

Videćemo kakav kapacitet ima Usame Zukorlić

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije “Faktor plus”, naglašava da je Usame Zukorlić slabo poznat javnosti.

– Verovatno će posle smrti oca imati priliku da se pokaže kao lider partije, a videćemo da li će imati kapaciteta za to. Svakako da je i okviru manjinskih zajednica višestranačje poželjno. Dobro je da postoji debata između više stranaka, da se do odluka dolazi kompromisom uz ravnotežu stavova i ideja – ocenjuje Lacmanović za “Blic”.

Kako kaže, interesantno za Sandžak jeste da se svaka od tri bošnjačke partije smenjivala na vlasti i imala periode dobrih odnosa sa ređimom.

– Sa stanovišta državne vlasti najbitnije da je da vlast ima komunikaciju sa svim manjinskim partijama, pa tako i sa najjače tri bošnjačke stranke – ocenjuje Lacmanović.

Naš sagovornik ističe da će uticaj političke situacije u Sandžaku na celu državu zavisiti od više faktora.

– Pored komunikacije koja mora postojati sa republičkom vlašću, važno je da se i taj deo zemlje kao i drugi delovi ekonomski razvija. Ako toga nema, onda dolazi do veće netrpeljivost i nemira – kaže Lacmanović.

Nije dobro kada ne postoji treća strana

Predsednik Upravnog odbora Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić smatra da posle smrti Zukorlića mnogo toga u Sandžaku neće biti isto.

– Nije dobro kada ne postoji treća strana, jer tada, kako narod, kaže, dve strane maltretiraju ceo svet. Zukorlićev program bio je garancija multietničkog i multikulturalnog razgovora. Njegova stranka na poslednjim izborima dobila je glasove i Mađara, Roma, Albanaca. Zukorlić, recimo, nikada nije bio po volji Turske. Bio je, takođe, svestan svoje slovenske prošlosti – apostrofira Janjić za “Blic”.

Kako kaže, najveštiji od svih političara u Sandžaku je Rasim Ljajić.

– On je pokazao da može da komunicira i s Beogradom, Sarajevom, Turskom, ako treba i sa Kuvajtom. Videćemo kako će birači Zukorlića reagovati nakon njegove smrti. Sigurno će tražiti neku treću stranu između Lajića i Ugljanina. Ne verujem da će se prikloniti Ljajiću jer pamte sve nesuglasice koje su imali u vezi sa Zukorlićevim univerzitetom u Novom Pazaru – podvlači Janjić.

Svi bošnjački lideri obavljali značajne državne funkcije

Zanimljivo je da je svako od lidera tri najjače bošnjačke stranke u Sandžaku svojevremeno imao značajne državne funkcije. Svakako u tome prednjači Lajić, koji je praktično dve decenije bio u vlasti kao ministar.

S druge strane, Ugljanin je šest godina bio ministar, dok je Zukorlić poslednjih godinu i po dana bio zamenik predsednika Skupštine.

Još jači uticaj Turske na Sandžak

Predsednik Upravnog odbora Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić očekuje da će na političke prilike u Sandžaku još veći uticaj imati Turska u naprednom periodu.

– Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan koristiće svaku priliku da utiče na Sandžak i to će činiti, kao i do sada, preko Islamske zajednice – kaže Janjić.

(Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex