Ispovijest pilota turskog Bayraktara: “Jednom je ruski raketni sistem detektirao moj dron. Vidio sam eksploziju, a onda se desilo čudo”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Krstareći visoko iznad guste ukrajinske šume, borbeni dron uočio je dugu rusku kolonu koja vijuga niz cestu iz smjera bjeloruske granice. Operater bespilotne letjelice, koji djeluje izdaleka, koristio se kamerama na letjelici kako bi skenirao drvored u potrazi za znakovima protivzračne odbrane, a zatim je odabrao svoju metu.

Bombe su udarile u sredinu kolone i jedna za drugom cisterne s gorivom eksplodirale su u lančanoj reakciji, a vatrene kugle osvjetljavale su zaslon pilota drona. “Mislim da je ovo moje najveće postignuće”, rekao je za The Times pilot kodnog imena Odesa. “To je zaustavilo ofanzivu u smjeru Černihiva i Kijeva jer je neprijatelj imao opremu, ali ne i gorivo”.

Odesa, viši oficir u ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, upravlja Bayraktarom TB2, turskom borbenom bespilotnom letjelicom koja je postala poznata zahvaljujući više video snimki njezinih preciznih napada na ruske snage, objavljenih na internetu.

Izveo je desetine letova s letjelicama TB2, uništivši više od pedeset ciljeva visoke vrijednosti, od protivzračnih raketnih sistema do skladišta streljiva. Odesa je prvi pilot Bayraktara koji je javno progovorio o svojim misijama. “Rad s Bayraktarom sličan je hirurškom procesu”, kaže Odesa.

“To nije sredstvo zračne podrške vojsci, poput jurišnih helikoptera ili aviona. Naš cilj je natjerati neprijatelja da zaustavi napredovanje uništavanjem goriva, municije. Ja im uskraćujem sredstva za napad na naše snage”.

Zahtjevna obuka

Kako bi upravljao bespilotnom letjelicom TB2, morao je proći niz testiranja, prije nego što je pohađao obuku s timom Baykara. Jedan je trener pomno ispitivao njegovo emocionalno stanje i njegovu sposobnost da ostane smiren pod pritiskom. Kako dron može provesti više od 24 sata u zraku s promjenama pilota, tako je drugi ispitivao njegovu sposobnost da ostane usredotočen dulje vrijeme na monotone zadatke, poput pretraživanja grmlja u potrazi za skrivenim artiljerijskimili protivzračnim sistemima.

Sve se to isplatilo kada su Rusi u februaru počeli napredovati prema Kijevu, glavnom gradu Ukrajine. Dronovi njegove jedinice stalno su bili u zraku na vrhuncu bitke za Kijev, a piloti su upravljali u iscrpljujućim desetosatnim misijama s vrlo malo sna, dok su njihove obitelji bježale iz zemlje.

Bayraktar TB2, s rasponom krila od 12 metara i najvećom brzinom od 218 kilometara na sat, manji je i sporiji od većine borbenih bespilotnih letjelica NATO-a, ali je mnogo jeftiniji za proizvodnju. Može provesti cijeli dan i noć na visini od 7600 metara, što mu omogućuje obavljanje dugotrajnih zadaća izviđanja sa snažnim digitalnim i termovizijskim kamerama.

Vraćaju se i puni rupa

Ima laserski pokazivač cilja, čime pomaže artiljeriju, te može gađati sa četiri vrste oružja, koji mogu biti kombinacija laserski vođenih pametnih raketa, bombi ili projektila.

Budući da Ukrajina ima tako malo borbenih bespilotnih letjelica, Odesa ističe da osjeća duboku odgovornost za svaku koju podigne u zrak. “Ja sam poput draguljara koji voli svoj alat i uvijek njime rukuje u baršunastim rukavicama”, kaže uz smiješak. Ipak, ovi dronovi su ranjivi na sofisticirane ruske sisteme protivzračne odbrane i čak su i najpažljiviji operateri gubili letjelice. Ukrajini su, kaže, hitno potrebne zamjene za izgubljene dronove.

Jednom je prilikom ruski raketni sistem S-300 detektirao njegov TB2 u blizini nuklearne elektrane Zaporižja. “Vidio sam ispaljivanje projektila i eksploziju u blizini i izgubio sam kontakt. Bili smo uznemireni jer smo mislili da smo izgubili dron”.

Nekoliko sati poslije, TB2 se čudesno vratio, izvršivši automatsko slijetanje u njihovu zračnu luku. “Bio je potpuno izbušen, pun rupa, ali uspio je”, navodi Odesa. “Nakon toga je obnovljen i učinio je još puno dobrih stvari”.

U drugom slučaju ruski ratni avion pogodio je jednu od bespilotnih letjelica raketom zrak-zrak. Nastavila je letjeti, ali Odesa nije mogao razumjeti očitanja i morao je prekinuti misiju. Unatoč tome, dron se uspio vratiti u bazu, iako s golemim oštećenjima. “Kvaliteta ovog drona je impresivna. Gotovo svi sistemi leta su dvostruki, tako da ih rezervni sistemi mogu vratiti čak i uz značajna oštećenja”.

Poput partije šaha

Njegov rad je, kaže, postao poput partije šaha, pri čemu obje strane uče više o sposobnostima one druge kako rat napreduje. Rusi pokušavaju postaviti protivzračnu odbranu u zasjedu za TB2 koji je na putu do vrijedne mete, a piloti bespilotnih letjelica pokušavaju pronaći rute do svojih ciljeva izbjegavajući područja gdje se protivzračna odbrana može sakriti.

SAD je obećao Ukrajini poslati veću i bržu bespilotnu letjelicu Grey Eagle, koja bi njegovim ljudima pružila moćnu novu ulogu u ratu, kaže Odesa.

“Uzbuđeni smo pri pomisli da letimo letjelicama Grey Eagle i dijelimo svoja iskustva. Dronovi iz naprednih zemalja poput Izraela i Sjedinjenih Država nemaju iskustva u borbi protiv visokotehnološke vojske poput ruske. Njihova protivzračna odbrana jedna je od najmoćnijih na svijetu”. (Saff)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker