“Ispisala sam djecu iz vrtića, tek će se saznati sve!” Mama malog dječaka objavila video kako dječaka SKLANJAJU SA BINE tokom priredbe (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ceo region potresao je snimak iz vrtića u Širokom Brijegu, na kom se vidi kako jedna žena sa pozornice, tokom priredbe sklanja petogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom. Potom se pojavio još potresniji snimak, na kojem taj dečak sedi na klupi u hodniku dok priredba traje, koji je objavila dečakova majka.

Iz vrtića “Trnoružice” su se jutros oglasili saopštenjem za javnost, gde su u naveli “da se obraćaju povodom neistinih navoda gospođe Dragane Mandić koje je iste iznela dana 21. decembra 2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije preneli pojedini internet-portali”, piše Avaz.

Naveli su, u najkraćem, da radnici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20. decembra 2022. godine.

– Apsolutno su neistiniti navodi kako je dete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno da učestvuje na priredbi. Izdvajanje bilo kojeg deteta nije bila namera, niti je praksa radnika vrtića bilo koga da diskriminište ili ugrožava, a pogotovo ne decu sa poteškoćama u razvoju – između ostalog su naveli iz vrtića.

Ispisala oba deteta iz vrtića

Mama Dragana je za Avaz ispričala šta se tog dana događalo.

– Svako ima pravo na svoje mišljenje i Bogu hvala da je tako. Ja samo znam da neću stati i da moje dete niko neće ugrožavati. Mislim da se sve vidi na snimcima i na slikama i sve će se saznati. Ništa još nije ostalo da se ne sazna, a naravno da će direktorka reći svoje – kaže Dragana za Avaz.

Svog sina Jakova i ćerku Ritu je, naglašava, već ispisala iz tog vrtića, kako je i najavila. U celoj priči, kaže, postavlja se pitanje gde je bio asistent malenog Jakova?

– Teta koja je uzela Jakova sa pozornice nije njegov asistent. Njegov asistent nije bio uz njega. Mislim, želim da se zna da tete ne želim da uvlačim u sve ovo, one su divne i držale su do Jakova. Ali, zašto je Jakov dva meseca bio bez asistenta? Zašto me o tome niko nije obavestio? Jako sam solidarana osoba i da mi se to reklo, učestvovala bih u tome da se problem reši. Zašto Jakov nije bio u grupi uredan kada se silazilo na pozornicu, nego je sedeo na teti koja stažira u papučama, nije bio u patikama?

Došla sam 15 minuta ranije i pratila sam decu i ranije. I drugi roditelji su videli kako sam ga uzela, rasplakala sam se, a trudna sam i stomak mi je do zuba. Rasplakala sam se kako me sve to pogodilo. Jesu li drugi roditelji videli kako se Jakov sam hteo popeti na pozornicu. Pustila sam ga i sam je otišao gore. Na kraju krajeva, ako dete nije diskriminisano, zašto asistent koji mu je dodeljen nije bio uz njega. Ponavljam, teta nije kriva, radi samo šta joj rečeno, a asistentu očito nešto drugo – priča Dragana.

Spominje slučaj od nekoliko meseci ranije kada je bila priredba za Dane hleba i kada je uz njenog sina bio njegov asistent. Tada je njen sin, kako kaže, celu predstavu izneo bez problema, a tom događaju je prisustvovalo puno više ljudi i program je bio duži nego za božićnu priredbu.

Tvrdi da ovo nije prvi put

– Ne odustajem, naravno, legnem mirno, spavam mirno, u srcu sam mirna. Već jednom sam stvari iz vrtića stavila pod tepih, a da sam tada to rešila do ovog ne bi došlo. Gospođa direktorka je navela da su oni jedini vrtić koji prima decu s posebnim potrebama. Ne. Oni su jedini vrtić koji ima besplatnog asistenta, jer su gradska ustanova. Moj Jakov će ići u privatni vrtić i to će biti besplatno, ali asistenta ćemo morati da plaćamo. Nije problem. Do sada sam ga slala u taj vrtić, jer su vaspitačice divne i deca su divna, kao i njihovi roditelji. Ali, što je politika vrtića takva kakva jeste i što se vrtić vodi politički, to je druga stvar – kaže Dragana za Avaz.

Ona je navela da nije mislila da će neko reći kako je sve inscenirala, i da ju je to povredilo.

– Ja od ovog nemam ništa. Samo želim da moje dete bude prihvaćeno, kao i sva druga deca. I, sve ovo što radim i što ću dalje raditi ne radim radi svog deteta, već i radi svih drugih roditelja koji će imati dete s posebnim potrebama. Svim roditeljima je potrebno ovo što radim – govori majka.

Iznosi kako je dobila neverovatnu podršku javnosti, preko 2.000 poruka na Instagramu , ali i na drugi način od mase ljudi.

– Veliki broj mama mi se zahvalilo što borim umesto njih. Bogu hvala da je tako. Ja stati neću. Tražilo se od mene da iznesem kako tražim ostavku gospođe Zdenke. Ja to ne želim. Nikoga ne želim da nosim na duši, da neko radi mene ostane bez posla. Danas je teško vreme. Gospođa ne treba da zbog mene ostane bez posla. Samo treba da se promeni, ali i izvini meni i drugim roditeljima! Svi prave greške. Ako je bio problem nedostatka vaspitača u vrtiću, ako je asistent dobio druga zaduženja, samo je trebalo da se kaže – kaže Dragana.

Direktorka kaže da je sve izmislila

Zdenka Zovko, direktorka vrtića koji je pohađao Jakov juče je rekla da je čitava situacija bila “iscenirana”.

– Snimak na kojem je dete ostavljeno u holu, gde izgleda tako ružno, ja bih se zgrozila. Znači mama kada je krenula kući, obukla je svoje dete, zatvorila je vrata pred ulaz tako da je ispalo da smo mi to dete samo zatvorili a mi u drugoj prostoriji radili priredbu – ispričala je ona.

Ističe da je sve inscenirano da ispadne kao “da je dete u kavezu”. Prema njenim rečima, majka je uzela dete, obukla, obula ga u prostoriji ispred ulaza gde je garderoba za decu i snimila ga.

– To je veoma drago dete, dete sa Daunovim sindromom, njemu dajemo slobodu, penjao se na binu, silazio. U nekim trenucima sam ga čak ja htela uzeti do sebe da sedne da malo odmori, da sedi duže. Sve je to izvučeno iz konteksta i ružno prezentovano. Ali evo ja sam tu, ni od čega ne bežim, ja sam spremna na sve. Stvari nisu onakve kakve se čine – rekla je u sredu direktorka vrtića u razgovoru za “Avaz”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana (@_draganamandic)

(Avaz)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex