Islamska zajednica se oglasila nakon što je Pezić rekao da je grijeh da žena uzme muževo prezime

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Bosni i Hercegovini sve više muškaraca uzima ženino prezime, a nakon te informacije oglasio se i islamski tumač Elvedin Pezić koji je rekao da je to grijeh.

Kada je govorio kakav je grijeh muškarcu uzimati supruzino prezime, dodao je i da je to isto grijeh i supruzi, odnosno da ni supruga ne bi smjela uzimati muževo prezime.

“Kažu da je to sve češća pojava! Muškarci uzimaju supruzino prezime prilikom sklapanja braka. Tobe ja Rabb. Kao što je ženi zabranjeno da prilikom sklapanja braka uzme muževo prezime, tako je i mužu zabranjeno da uzme supruzino prezime”, napisao je Pezić.

Mnogima u BiH je ta informacija nova, te su tumačenje zatražili iz Islamske zajednice.

Prema tumačenju muftije prof. dr. Enesa Ljevakovića, nema smetnje da žena uzme muževo prezime.

“Žena ima pravo da zadrži svoje prezime, ukoliko to želi, prilikom vjenčanja, bez dodavanja ili s dodavanjem muževljevog prezimena.

Nema smetnje ako bi uzela i samo muževljevo prezime, jer se u vjenčanom listu kao i rodnom listu uvijek navodi i djevojačko prezime udate žene, tako da tu ne može biti nikakve zabune u vezi njenog ranijeg i novog prezimena. Međutim, najbolja je opcija da svom prezimenu doda muževljevo prezime jer se na taj način prepoznaje da je udata, a ne gubi se ni trag njenom porijeklu”, odgovorio je muftija prof. dr. Enes Ljevaković.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
14 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Neko
Neko
2 mjeseci ranije

Tipicno za islamsku zajednicu. Poznato je u islamu da zena mora da zadrzi svoj identitet i nije dovoljno to sto se ovaj vadi, kao pise na nekom tamo izvodu… preuzimaju hriscansku tradiciju, koja je nastala iz vremena kada je zena bila imovina, i jos je pravdaju islamom.

Ali ovo je nista, sta oni sve jos rade, njima kamata nije problem, iako je u Kur`an zabranjena, muzika im nije problem, mnoge stvari im nisu problem, tako da me ovo ne iznenadjuje. Kada bi oni poceli da daju serijatske argumente za odluke, bilo bi bolje, ali znaju da ce se obrukati….

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Neko

Ha ha ha, što se nalupa, žena je i sada kod vas imovina ma da i gore od toga, vi preko žena bacate crne čaršafe, prekrivate im lica. Uputi se malo šta u pravnoj nauci znače hartije iz Trepče iz srednjeg vijeka pre Turaka gdje žena bila naslednik iza muža a kasnije i raspolagala svojom nepokretnom imovinom, što u evropi i islamskom svijetu se počelo primenjivati tek nakon 6-7 vijekova.

Inače kod Srba je trećina prezimena po ženskom pretku tj. majci (Marić, Milić, Jovanić, Miličić itkd) kao znak uvažavanja prema majkama i ženskom podvigu uopšte, jedinstven primjer u svijetu

Sandzacki sin
Sandzacki sin
2 mjeseci ranije

Vi servi ste poznati koliko “uvazavate majke i cerke” ,to se videlo u zadnjim ratovima na ovim prostirima!

Neko
Neko
2 mjeseci ranije

Sta ocekivati od nepismenog srbina, koji je zaslijepljen mrznjom. Smeta vam sto nam se pokrivaju zene a majka Isusa je bila pokrivena, pokrivene zene u crkvi nazivate casnim sestrama, pa i shvatam, jer su vam ostale van crkve definitivno necasne…do skoro je bilo kod Vas da prvo dever mora da proba mladu prvo vece… bolje nemojte o vasem postovanju zene… zasto zena u crkvi nema pravo da ima svoju djecu, da ima porodicu, zivot…ni dan danas u 21 vijeku a Vi pricate o necemu, vec je zatvorite jadnu da umire tamo u crkvi lagano ali sigurno, dok one van crkve bludnica do bludnice…

Allah je dao zeni pravo nasledstva jos prije 1400 godina, a u evropi je zeni bilo zabranjeno da glasa do negde 1967 (npr Svajcarska)…

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Neko

Ne lupaj, ti si mi vidim pismen. Vas istina pogađa pa bežite u te manišulacije i lagarije. Ja sam rekao da kod vas žene kreću da pokrivaju crnim čarpafima da iim se ni oči ne vide nego gledaju kroz čipkani prozor. To je ispod dostijanstva za ljudsko biće. A ti mi pomi ješ hristov majku koja se kao što se zna pokrivala na drugi način. Uostalom i moja baba je nosila maramu tj. šamiju, zbog pokrivanja kose, kao mlada jer se i kod nas kosa računala za nešto izazovno a kao stara jer je seda kosa ženama nešto neprilično, ljepša je marama sa lepim često cvijetnim dezenima. Ove gluposti o devwrima ne bih komentari Sao, kod vas je opšte poznato da kad jedan brat preseli drugi tu njegovu ženu tj snaju uzima za ženu. Arapska poganština, šta reć…

M......
M......
2 mjeseci ranije

Allah ti dao svako dobro brate Pezicu

Hajrudin
Hajrudin
2 mjeseci ranije

Što se mene tiče da je žena zadržala prezime prilikom vjenčanje ,ja BiH odmah napustio vjenčanje.a kamoli da uzmem njeno prezime. In

Fadilj
Fadilj
2 mjeseci ranije

Ko nam useli ove vehabije ?

Neko
Neko
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Fadilj

Kur`an i praksa Poslanika a.s. Citali ljudi, obrazovali se i vidjeli sta je to Poslanik a.s. radio, naredio, zabranio, preferirao itd. To sto nasi ranije nisu znali, ne znaci da su u pravu…. Da Vam je sin alkoholicar, bilo bi ok, cerka utegnuta, a gola, ok ali muslimani sa bradom…e ne ide. Zar toliko moze insan biti glup i neobrazovan, da se tako ponasa???!!!

Sandzaklija
Sandzaklija
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Fadilj

Reakcija na srpski fasizam.

Fadilj
Fadilj
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Fadilj

Šta kaže Pezić jel bio na proslavu noć veštica

Sandzaklija
Sandzaklija
2 mjeseci ranije

Sta zna ova klika od Islamske zajednice koja vuce korijene iz komunizma. Vise od 80% imama IZBIH ne nosi bradu, koja je sunet, vec se izbrijaju kao katolicki popovi.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
2 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandzaklija

A ti si pravi musliman? Ulema iz komunizma je bila srcem i dušom ulema, bavili su se poslovima kao i svi drugi, i poljoprivredom, itd. a ne kao ovi danas kojima je jedini posao namaz, dudovi, pečenje,
zgrtanje novca i munafikluk i cinkarenje.

M......
M......
2 mjeseci ranije

Zgrtali su dosta njih od naplate jasina, slivanja strave I još puno cega

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
14
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker