HVATA SE ZA GLAVU: Medved mu pojeo konja na ispaši, a sad mora i da PLATI KAZNU od 5.000?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Medved je krajem prošle godine usmrtio konja u domaćinstvu Mirka Sićovića na planini Mučanj kod Ivanjice.

Mirko je pokušao da naplati odštetu, ali je odbijen, a sada mu je stigla i kazna od 5.000 dinara jer konj nije bilo umatičen.

U kršovitom kraju mnogi konjskom zapregom obavljaju poljoprivredne radove. U zasadima krompira i maline u planini zemlju ne mogu da obrade traktorima i drugim mašinama pa su im konji neophodni.

– Mnogo mi znači. Bez konja ne mogu. Vidite sad 200 kila krompira ja dam za 10 kila našte. Ja nemam to odakle, moram s konjom da radim, to mi je jedini izvor. Od toga živim – rekao je vlasnik konja Mirko Sićović.

Bez konja su ostali krajem prošle godine kad ga je medved usmrtio. Sićovićima je bilo zastrašujuće i to što je konj nastradao na ispaši nedaleko od njihove porodične kuće u selu Preseka.

– Na bazi onog što smo videli na lešu 99 posto je medved. Tako je zapisnički i konstatovano da je medved pričinio štetu – naveo je stručno lice za gazdovanjem lovišta “Čemernica Ivanjica” Aco Aleksić.

U ivanjičkom kraju medvedi su do sada uglavnom napadali pčelinjake, a retko kad domaće životinje.

Naknada štete koje naprave strogo zaštićene divlje vrste regulisane su Zakonom o zaštiti prirode.

– Medvedi su zaštićena vrsta životinja, a moj konj nije. I ja tražim odštetu, tako kako god oni zaštićuju njinog medveda, tako bi ja zaštitio svog konja – naglasio je Mirko Sićović.

Konja nisu umatičili pa moraju da plate dodatnih 5.000 dinara, a odštetu nisu uspeli da dobiju.

– Po zakonu traži se da budu umatičena grla i to je sad već praksa u 99 posto slučajeva. Sve životinje koje imaju svoj matični broj su registrovane su – istakao je šef Odseka za biodiverzitet Zavoda za zaštitu prirode Srbije Vladan Bjedov.

Dodaje da registrovanje grla olakšava odluku da se pozitivno odgovori na zahtev za odštetu.

– Svi viču da se ne matiče šareni konji, da se ne matiči crni bez biljega, žuti bez biljega, beli bez biljega. Ko će to negde u Tutinu gore – kazao je Mirko Sićović.

Svake godine beleži se porast šteta koje naprave medvedi koji su strogo zaštićene divlje vrste. Prošle godine bilo je 80 prijava, a isplaćeno je blizu 7.000.000 dinara, ali ne i za porodicu sa Mučnja.

(Kurir.rs/RTS)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker