GRAD POD GRADOM / Fabrika Azovstal u Mariupolju je prava tvrđava, Ukrajinci se kriju u rovovima duboko u zemlji

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako su ruske vojne trupe preuzele gotovo u potpunosti kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljom na jugu Ukrajine, ukrajinska vojska i dalje je smještena u željezari Azovstal koja je ostala posljednje uporište oružanih snaga Ukrajine u ovom gradu.

Uprkos tome što su proruski zvaničnici iz Donbasa u utorak izjavili kako su vojnici iz Donjecka i Luganska, uz pomoć ruske vojske, pokrenuli napad na Azovstal, osvajanje ovog dijela grada Rusima predstavlja veliki problem.

Osim velikog broja ukrajinskih vojnika, teritorijalne odbrane, Azov bataljona i stranih boraca koji se nalaze u okrugu fabrike, ruskoj vojsci veliki problem predstavlja i sama “konfiguracija terena” i brojni tuneli koji se nalaze ispod fabrike, a unutar kojih su zapravo i smješteni ukrajinski vojnici.

“Fabriku Azovstal u kojoj su smješteni vojnici, ali vjerovatno i građani, čini ogroman industrijski kompleks od debelih betonskih zidova, čeličnih vrata i ojačanih podzemnih rovova. To je u suštini grad pod gradom”, piše New York Times.

Novinar Daily Maila, John Lawson objavio je fotografiju koja prikazuje brojne tunele ispod fabrike, a koji su izgrađeni još tokom perioda Hladnog rata kada je postojala velika prijetnja od nuklearnog sukoba između Sovjetskog Saveza i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema onome što je prikazano na fotografiji, tuneli se nalaze šest spratova ispod zemlje, a unutar ovog prostora može se smjestiti gotovo 40.000 osoba u slučaju nuklearnih napada. Kada je riječ o samoj površini fabrike, tu se nalaze brojna skladišta, elektrane i dimnjaci koji također pružaju zaštitu ukrajinskim vojnicima.

Uzevši u obzir položaj tunela, stručnjaci također procjenjuju kako ih je gotovo nemoguće probiti bombardiranjem te se navodi kako će ruski vojnici morati koristiti posebnu tehniku kako bi zatrpali tunele ili eventualno natjerali vojnike na izlazak.

Osim što je izuzetno teško stići do tunela, oni nude i mogućnost ukrajinskim vojnicima da i dalje vrše napade na ruske vojne trupe koje se nalaze u gradu.

“Prostrani tuneli omogućavaju brigadama da izađu na površinu i izvrše gerilske napade na ruske trupe”, navodi se.

Na kraju, navodi se kako je sistem tunela sličan labirintu te da zbog toga i dalje ostavlja dovoljno prostora ukrajinskim vojnicima za organizaciju napada na ruske vojnike koji se nalaze na površini.

“Vjeruje se da je u sistemu tunela smješteno oko 1.500 ukrajinskih vojnika. Vjerovatno, jedini način da ruska vojska ‘očisti’ ovaj dio jeste upotreba hemijskog oružja”, navodi se. (Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker