Esnafska džamija neće ni u jednu IZ

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U poslednjih dvadesetak godina izgradnja džamija u Novom Pazaru i okolini je u ekspanziji.

Pored postojećih starih muslimanskih bogomolja, koje su deo bogatog kulturno-istorijskog nasleđa, ovdašnja naselja imaju još po nekoliko novoizgrađenih.

Zemljište poklanjaju (vakufe) vernici, čijim sredstvima se, potom, izgrađuju i opremaju džamije.

Nedavni je u novopazarskom naselju poznatom kao Kovačka mahala ili po novijem samo Mahala otvorena Esnafska džamija, koju su na svom posedu izgradila braća Nezir i Nedžad Šuntić.

Oni su džamiju sagradili u znak sećanja na svoje pokojne roditelje. Svečanost je upriličena uoči dobre noći Lejletul-Miradža, jednog od najbitnijih događaja u islamu.

Ovaj deo Novog Pazara bio je naseljen prvim zanatlijama i po tome je džamija dobila ime Esnafska.

Njenom otvaranju prisustvovali su imami iz Islamske zajednice IZ) Sandžaka, koja organizaciono pripada IZ Srbije i u čijem sistemu će biti ovaj objekat.

Džamijski odbor je saopštio da će se brinuti i troškove održavanja snositi i da Esnafska džamija „neće biti priklonjena nijednoj od nekoliko islamskih zajednica dok se ne ujedine“.

Odgovor je stigao od Medžlisa (odbora) IZ Novi Pazar, koja je u sistemu IZ u Srbiji.

Ovaj odbor je konstatovao da je Esnaf džamija „izgrađena i otvorena van sistema jedinstvene, tradicionalne i legitimne IZ, podignuta u okviru „dirar zajednice“ – zajednice razdora i smutnje“, pa se smatra „dirar džamijom“ – džamijom razdora u kojoj nije mesto pravnim vernicima.

Saopštenje džamijskog odbora smatra se „običnom frazom“, koja je neistinita i obmanjuje vernike, jer su njenom otvaranju prisustvovali „predstavnici paraverske tvorevine“.

To je ustaljen naziv za pripadnike IZ Srbije, od raskola pre 13 i po godina.

Mežlis IZ Novi Pazar pozvao je džamijski odbor i vernike da preispitaju svoju odluku o statusu džamije i da pristupe IZ u Srbiji, čija su vrata otvorena, a „njihovo delo imalo status hajrata“.

Ovim se nastavlja međusobno nepriznavanje dve IZ i zagovaranje podela na prave i „dirar vernike“. (Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzak
Aktivan član
Sandzak
1 godina ranije

Ovi su “dirar vjernici” a Vučićevi/Zukorlićevi su “dinar vjernici”. Šta ima veze, razlika je samo u jednom slovu. Tako je to kad se umjesto Allaha S. W. T. počne obožavati novac i korumpirani lideri i kada se dunjaluk stavi iznad ahireta.

Gazda
Pouzdan član
Gazda
1 godina ranije
Odgovor za  Sandzak

Kakvi su ovi tvoji Beogradski? Paravjerski?

Sandzak
Aktivan član
Sandzak
1 godina ranije
Odgovor za  Gazda

Pa već ti je rečeno, oni su “dirar vjernici” a vi ste “dinar vjernici”, eh sad, ko od vas u šta vjeruje i koga obožava ne znam, samo znam da Allaha nešto puno i ne obožavate. Šehadet vam je samo na jeziku, a srcima i djelima ni prišao nije. Mrzite vašeg “Gazdu” ali džaba plašite ga se više nego Allaha dž.š.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker