Esad Rahić – Molim i apelujem na svu trojicu lidera…

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Molim i apelujem na svu trojicu lidera tri najjače bošnjačke stranke da u svojim javnim nastupima jasno, glasno, izričito i nedvosmisleno pozovu sve bošnjake koji žive u republici srbiji da na dva osnovna pitanja iz popisne liste svi daju istovjetne odgovore:

– nacija: bošnjaci
– maternji jezik: bosanski

Valjda je ovo pitanje gdje svi trojica imaju isti stav. Ovaj će popis biti od historijskog značaja za naš narod, isvi bošnjaci se u pogledu ova dva krucijalna pitanja moraju izjasniti jednoobrazno.

Mora se našem narodu uputiti jasna I jedinstvena poruka, a ne uopćena I neprecizna.

Bošnjačko nacionalno vijeće će sa svoje strane učiniti sve u ovom periodu da se svi pripadnici našeg naroda izjasne kao bošnjaci I da im je maternji jezik bosanski.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

13 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Pesterac
Pesterac
3 godina ranije

– Osom toga, mi Bošnjaci u Sandžaku, moramo odrediti šta je naš nacionalni interes i u skladu sa tim definisati vlastite dostižne ciljeve i donijeti jasne strategije za njihovo postizanje. Ovde kad spomeneš nacionalni interes Bošnjaka, tog momenta postaješ državni neprijatelj… Treba da pronađemo svoj interes i njega da se držimo, a on apriori ne mora biti u sukobu sa interesom Srbije i Srba. Bošnjaci i Srbi imaju vijekovnu zajedničku istoriju, u kojoj je bilo svega od bolnih momenata do genocida, ali i normalnog, plodotvornog suživota, nije teško pronaći ono što može da nas spaja, a ne samo ono što nas razdvaja..
Prvi i osnovni interes je da se živi bolje. Kojim putem ćemo do toga stići, recimo, da se izgradi bolja infrastruktura (putevi, željeznica, aerodrom…), da se popravi zdravstvena zaštita (nove bolnice, klinički centar…), da se gleda kako da mladi ljudi ostanu, a to može samo ako ovde imaju perspektivu, itd.
Pod pretpostavkom da sve to postignemo, uz decentralizaciju i regionalizaciju Srbije prema meri i potrebama njenih građana, uvažavajući naše kulturološke posebnosti, ono čega se Srbija najviše plaši, a to je njena dalja dezintegracija, izgubila bi jedan važan argument, zato što sa naše strane, u tom slučaju, ne bi bilo potrebe za takvim težnjama. Tada bi ojačala suprotna ideja, zainteresovanost za nekim vidom integracije Zapadnog Balkana u uniju koja na najbolji način i u najvećoj meri može da ostvari interese svih naroda, država i entiteta koji bi je sačinjavali.

Marko
Marko
3 godina ranije
Odgovor za  Pesterac

Šta vam fali u državi Srbiji? Po čemu ste to uroženi?

Has Pazarac
Has Pazarac
3 godina ranije

Pazite šta vam kažem, ovi nikada neće imati zajedničku izjavu, da se sva trojica slože, nema nikakve šanse

Emir
Emir
3 godina ranije

Možeš ti moliti dok si živ, oni imaju svoje privatne prioritete

Starac Fočo
3 godina ranije

Ovo je uvredljivo za sve bošnjake. Valjda znaju ko su i koji im je jezik materinji. Treba neko da ih uči tome. Svašta.

Posmatrač
Posmatrač
3 godina ranije
Odgovor za  Starac Fočo

Znaš li ti ko si? Izgleda da ne znaš svoje porijeklo?

Starac Fočo
3 godina ranije
Odgovor za  Posmatrač

Znam. Istog sam porekla kao i moj navrndeda i njegov navrndeda i navrndedinog navrndefe navrn deda. I materinji jezik nam je isti. Ne menjamo ga od popisa do popisa. I stojim iza toga da je uvredljivo za bilo kog čoveka učiti ga koje je nacije i koji mu je jezik materinji. Po autoru ove izjave usoade da su Bošnjaci beslovesno stado, a nisu. Toliko za tebe i veselo društvo kome pripadaš.

Posmatrač
Posmatrač
3 godina ranije
Odgovor za  Starac Fočo

Znamo mi druže ko smo i šta smo, već što nam stavljate smicalice, pa se rasipamo kao muslimani, yugosloveni i slicno. Ti si za mene Srbijanac

Starac Fočo
3 godina ranije
Odgovor za  Posmatrač

Nisam Srbijanac nego Srbin.
Što se mene tiče možete se izjasniti kako god vam volja. Poenta mog komentara je da niko nema pravo da bilo kome sugeriše kako će se nacionalno izjašnjavati. Nije ljudski, nije etički, a nije ni po zakonu.

Has Pazarac
Has Pazarac
3 godina ranije
Odgovor za  Starac Fočo

Slušaj čiča od stotinu ljeta….500 godina ste bili pod Turcima, i ti sada znaš navrndedu  :wpds_mrgreen: 

Starac Fočo
3 godina ranije
Odgovor za  Has Pazarac

Vidiš, zbog takvih kao što si ti postoje vicevi o Muji i Hasi.
Kad izađeš iz mraka u kome si biće ti lakše.

Has Pazarac
Has Pazarac
3 godina ranije
Odgovor za  Starac Fočo

A značiii ti si ipak Bosanac, a ne Srbin, provaljen si  

Marko
Marko
3 godina ranije

Šta ima ti da im govoriš da su Bošnjaci, valjda znaju šta su i ko su hahahha

13
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.