Dr Kon: Tražimo skraćenje radnog vremena do 17h, pa potpuno uvođenje kovid propusnica

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

On je objasnio da produženi raspust i uvođenje 24-časovnih kovid propusnica treba da se odigra simultano

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je da je jedino rešenje epidemiološke situacije sinergično sprovođenje raspusta koji bi sa dva vikenda trajao devet dana i uvođenje 24-časovnih kovid propusnica “da se ne bi okupljala ta ista mladež po kafićima i restoranima”.

– Cilj je smanjenje kontakata i da nema prelivanja u škole i vraćanja virusa nazad u porodice. Sa druge strane to je jedna mogućnost. Mi tražimo i više od toga, da 10 dana skraćenje radnog vremena bude do 17 sati, pa onda da se krene na kovid propusnice, zato što bi se onda vidno spustila kriva i dobio bi se jedan predah koji je, s jedne strane, jako bitan za zdravstveni sistem, a sa druge strane tada treba punim kapacitetom da se sprovodi vakcinacija – rekao je Kon u gostovanju na tv Prva.

On je nakon sastanka sa načelnicima Školskih uprava rekao da će biti još razgovora o protivepidemiološkim merama.

– Smatramo da je hitno neophodno da mere budu rigoroznije. Nemamo vremena da se vraćamo. Ove mere o kojima sada pričamo poslate su u prvoj polovini aprila. Konačna odluka je na Vladi Srbije – napomenuo je Kon.

On je dodao da je broj zaraženih u Beogradu isti kao i prošle nedelje.

O ivermektin grupi

– Po zakonu o lekovima, sve ono što nije registrovano za upotrebu, ne sme ni da se koristi u humanoj medicini. Sve ideje o tome da će to da spreči bolest ili da je jeftin lek pa zato nije registrovan odbacujem kao malo verovatne. Ništa ne može da zameni vakcinaciju, to je tako, sviđalo se to nekom ili ne. Vakcina je u pandemijskim situacijama nešto što je doktrinarno – naveo je epidemiolog i rekao da o tome treba da govori Agencija za lekove i medicinska sredstva.

On je rekao da postoji tim infektologa koji se bavi lečenjem i izdaje protokole.

– U ovakvim situacijama postoje protokoli koji moraju da se poštuju. Ako se izađe iz toga ulazi se u prostor koji nije legalan. Pitao sam nekoliko puta pre godinu dana naše infektologe koji su rekli da se to nigde ne radi, da je lek u eksperimentalnoj fazi da nema rezultata koji bi to podržali – dodaje.

Vakcinacija prosvetnih radnika

Kon je naglasio da je vakcinacija prosvetnih radnika bitna i da je još početkom aprila traženo da ona bude obavezna. Dodao je da to pitanje prati svaku sednicu Kriznog štaba jer nije dovoljan obuhvat vakcinacije u nekim javnim službama, s prosvetom na prvom mestu.

– Obavezna vakcinacija je odluka države, ona je i dalje preporuka. Priča da zdravstveni radnici nisu vakcinisani je netačna. Hoću da kažem da su lekari vakcinisani skoro 90 odsto, a u kovid bolnicama i mnogo više od toga – rekao je Kon.

Epidemiolog kaže da je vakcinacija oko 55 odsto među punoletnima, a da je cilj podignut na 80 odsto.

– U samom startu se očekivalo da će 50 odsto biti zaštićenih odraslih dovoljno za kolektivni imunitet. U jednom momentu smo saznali da vakcina kraće štiti nego što se prvo pokazalo, pa dolazi do obolevanja kada prođe neko vreme. Prvo smo mislili na šest meseci, sada vidimo da je ipak na četiri meseca posle Sinofarm vakcine. S druge strane, virus se menja, tako da sama situacija nije povoljna ako smo nevakcinisani, ako smo vakcinisani sve je u redu. Onda može samo sa strane da nam dođe virus koji je potpuno mutirao – dodao je.

On je napomenuo da svi koji nisu vakcinisani biraju da se susretnu sa virusom.

– To nije najpametnija odluka. Ukoliko se vakcina, primi rizik je manji, on je gotovo teoretski – rekao je epidemiolog.

(Telegraf.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker