Đerlek – Pluća su mi razorena

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dr Đerlek je sa podelio i svoje lično iskustvo, posledice koje je korona ostavila na njegovo zdravlje.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek u razgovoru za medije najavljuje ozbiljnu strategiju i lekarsku podršku onima koji imaju posledice preležanog kovida. Očekuje da će se oni u sve većem broju javljati zdravstvenim ustanovama.

– Ja nikada nism imao problem sa srcem, nakon preležanog kovida, već godinu dana, pijem lekove protiv aritmije, jer mi je korona to izazvala. Moja pluća su bila razorena. Ranije sam se do stana na petom spratu kao od šale peo bez lifta, a sada to ne pokušavam – iskren je Đerlek.

On ukazuje na to da će postkovid sindrom biti jedan od glavnih zadataka zdravstvenog sistema u narednom periodu.

– Prvi dan kada se budemo oslobodili korona virusa, moramo biti spremni na ozbiljnu borbu za ozdravljenje i spašavanje onoga što je kovid ostavio na mentalno zdravlje. To nije sve. Kovid 19 je sistemska bolest, i imamo kardiovaskularne bolesti i oštećenja koja se prvi put javljaju posle preležanog korona virusa. Tu su i plućne bolesti, gde su na mestu oštećenja ostale fibrozne promene. Imamo neurološke poremećaje, imamo i ljude koji su posle kovida završili na dijalizi. Nema organa koji ne može da bude ugrožen. Pravimo jednu ozbiljnu strategiju postkovid rehabilitacija i lečenja – najavljuje Đerlek.

Napomije da je ostalo mnogo stvari koje će morati da se leče posle kovida.

– Očekujem da će se ti pacijenti u većem broju javljati našim zdravstvenim ustanovama i moraćmo im posvetiti više pažnje – zaključuje Đerlek. (Srbija danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker