Čuvaju mural ratnom zločincu Mladiću i imaju poruku za Rasima Ljajića

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Marko Oljača iz udruženja “Koraci” izjavio je da je u subotu planiran protest ispred murala Ratku Mladiću. Ističe da “nije više pitanje jednog murala ili grafita u centru Beograda” i dodaje da će vlast “bez obzira što prebacuje lopticu na stanare zgrade, morati ovaj mural da ukloni”.

Prema rečima reportera N1, kod murala se dogodila „smena straže“. Građani prilaze da se slikaju, ima onih koji usput komentarišu da je takav mural sramota ovog grada, mišljenja su dosta podeljena. Atmosfera nije napeta, nema tenzije.

Reporter kaže da se policijska patrola prilikom prolaska pozdravila sa onima koji čuvaju mural.

Marko Oljača iz udruženja „Koraci“ kaže da protest planiraju za subotu.

„Trebalo nam je malo vremena da se organizujemo, budući da hoćemo da napravimo regionalnu antifašističku koaliciju. U kontaktu smo sa predstavnicima međunarodne zajednice, evroparlamentarcima…“, kaže on.

Ističe da „nije više pitanje jednog murala ili grafita u centru Beograda“.

„Ovo je mnogo šire pitanje, vrednosno, treba nam društveni konsenzus kako bismo odgovorili na ovo“, kaže on.

Govoreći o policiji, rekao da je da pravi razliku.

„Oni kordoni policije koji su bili pre dva dana, to su policajci koji svoj posao obavljaju po zadatku i profesionalno, drugo je pitanje ko su oni ljudi koji su Jelenu i Aidu vukli po ulicama Beograda“, kaže Oljača.

Kaže da je tvrdnja da je policija štitila građane, a ne mural „zamena teza“.

„Inverzija koju mi živimo svakodnevno. Policija jeste štitila javni red i mir da ne dođe do incidenata, ali je ključno pitanje šta je tu policija radila ranije, onih dana kada se tu ništa nije dešavalo. Radi se o sveukupnom odnosu prema tom čoveku, prema tim događajima devedesetih godina. Moramo posle 30 godina konačno sa tim stvarima da raskrstimo i da se dogovorimo u kakvom društvu želimo da živimo“, kaže on.

Bez obzira što prebacuje lopticu na stanare zgrade, kaže on, „vlast će morati ovaj mural da ukloni“.

„Vlast mora još malo da koketira sa celim tim cirkusom u javnosti, nakon toga, kada se strasti stišaju, mural će biti uklonjen. Da li ćemo mi aktivisti to uraditi, ili vlast, videćemo, ali pritisci su preveliki da bi taj mural ostao tu“, kaže on. (Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex