Cigare, meso, med, rakija – GDJE ZAVRŠE ROBA I PROIZVODI KOJE CARINICI ODUZIMAJU OD PUTNIKA?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Carinici su tako prošle godine zaplijenili više od milion komada cigareta, pet hiljada litara alkohola, šest i pol tona mesa, četiri i pol tona mliječnih proizvoda, pet tona voća i povrća i 800 kilograma meda.

Već je dobro poznato da se meso i mliječni proizvodi uopće ne smiju iz trećih zemalja unositi u Evropsku uniju a kao razlog je navedeno zbog rizika od širenja bolesti.

Povrće mora imati sanitarni certifikat. Med i jaja smiju preko granice, no samo do dva kilograma. Dopuštene su dvije kutije cigareta, jedna litra žestokog pića, četiri litre vina i 16 litara piva.

U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirat javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem iskustava od putnika.Carinici su tako prošle godine zaplijenili više od milion komada cigareta, pet hiljada litara alkohola, šest i pol tona mesa, četiri i pol tona mliječnih proizvoda, pet tona voća i povrća i 800 kilograma meda.

Carinici su tako prošle godine zaplijenili više od milion komada cigareta, pet hiljada litara alkohola, šest i pol tona mesa, četiri i pol tona mliječnih proizvoda, pet tona voća i povrća i 800 kilograma meda.

Za to su izrekli 4600 kazni u iznosu od 53 miliona kuna. S ulaskom u Schengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste.

Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen nije se ništa promijenilo što se tiče rada carinske uprave.

Mnogi se pitaju gdje završi zaplijenjena roba na granici?

Mesni i mliječni proizvodi se uništavaju jer niko ne može jamčiti da su zdravstveno ispravni za primjerice doniranje u humanitarne svrhe.

A u škrinji na granici završi nešto gotovo svakoga dana. Vjerovatno će i biti puna sve dok BiH, Srbija i ostale zemlje ne uđu u EU, piše gpmaljevac.com.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker