Bjelorusi dali zakletvu Ukrajini, bore se protiv ruskih snaga

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Pojavili su se novi detalji o Belorusima koji se bore za Ukrajinu protiv ruske invazije u okviru šire borbe za oslobađanje sopstvene zemlje od ruske dominacije i vladavine autokrate Aleksandra Lukašenka koju podržava Moskva.

Govoreći ekskluzivno za Glas Amerike u telefonskom intervjuu u utorak, zamenik komandanta najveće proukrajinske beloruske borbene snage rekao je da je njihov broj skoro dostigao veličinu prosečnog ukrajinskog bataljona, za koji je rekao da ima oko 450-500 vojnika.

“Prijavljeno je još nekoliko hiljada da nam se pridruže putem našeg onlajn alata za regrutaciju”, rekao je Vadim Kabančuk iz bataljona Kastus Kalinouski, nazvanog po beloruskom revolucionaru koji je predvodio regionalni ustanak protiv ruske okupacije 1860-ih.

Bataljon Kalinouski je počeo da se formira u Kijevu nakon što je Rusija započela punu invaziju na Ukrajinu 24. februara. Bataljon koristi Telegram kanal @belwarriors za deljenje vesti i fotografija o svojim aktivnostima.

Dana 9. marta, objavila je usvajanje imena Kalinouski u video snimku postavljenom na platformi.

Kabančuk je rekao da je on jedan od brojnih boraca beloruskog bataljona koji su bili aktivni u odbrani Ukrajine počevši od 2014. Te godine, ruske snage su izvršile invaziju na region Donbasa na istoku Ukrajine kako bi podstakle separatističku pobunu unutar zajednice koja govori ruski.

Belorusima je godinama privlačno da se bore za Ukrajinu u nadi da će njeno oslobađanje od ruske okupacije podstaći njihove napore da oslobode Belorusiju uticaja Moskve i okončaju 27-godišnje predsedavanje Lukašenka, ključnog ruskog saveznika.

Bataljon Kalinouski položio je zakletvu na vernost Belorusiji i Ukrajini u snimku Telegrama koji je objavljen 25. marta.

Četiri dana kasnije, na drugom snimku, pripadnici bataljona su rekli da imaju novi status kao deo Oružanih snaga Ukrajine i držali zelene knjižice koje su ličile na ukrajinske vojne legitimacije.

Nema potvrde o najavi bataljona Kalinouski na sajtovima koje vode ukrajinska vlada i vojska. Ukrajinska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na mejl Glasa Amerike sa pitanjem da li može da pruži takvu potvrdu.

Franak Viacorka, viši savetnik beloruske opozicione liderke Svetlane Cihanouske, rekao je za Glas Amerike da veruje da je deklarisana integracija bataljona Kalinouski u Oružane snage Ukrajine kredibilna.

On je bataljon opisao kao najveću i “možda najbolje organizovanu” jedinicu među beloruskim grupama koje se bore za Ukrajinu i rekao da je zaslužio pravo da ističe belorusku državnu zastavu i grb u svojim operacijama.

“Od sada će se boriti ne samo na jednom mestu, ne samo u odbrani Kijeva, već i širom Ukrajine”, rekao je Viacorka.

Većina Belorusa koji se dobrovoljno bore za Ukrajinu nije vođena ideologijom krajnje desnice, već uverenjem da je borba Kijeva deo njihove sopstvene borbe za oslobađanje Belorusije od ruskog imperijalizma, rekao je bivši zvaničnik beloruskog ministarstva spoljnih poslova Pavel Slunkin u telefonskom razgovoru za Glas Amerike.

Kako je počela ruska invazija u punom obimu, beloruski borci onoga što je kasnije postalo bataljon Kalinouski pridružili su se dobrovoljačkim jedinicama Teritorijalne odbrane Ukrajine u Kijevu, rekao je zamenik komandanta Kabančuk. Kijev Independent je u januaru izvestio da će jedinice Teritorijalne odbrane činiti bivši aktivni ukrajinski vojnici i drugi dobrovoljci, uključujući civile.

Kabančuk je rekao da su neke od jedinica teritorijalne odbrane Kijeva kojima su se pridružili njegovi beloruski borci uključivali ukrajinske borce koji su povezani sa pukom Azov Nacionalne garde Ukrajine. Puk Azov poznat je po ekstremno desničarskim uverenjima nekih svojih pripadnika i najaktivniji je u Mariupolju, južnoj ukrajinskoj luci koju već nedeljama opseda Rusija.

“U početku smo bili deo kijevskih jedinica teritorijalne odbrane čiji su se pripadnici nazivali delom ’Azovskog pokreta‘”, rekao je Kabančuk. “Ali mi nismo deo puka Azov ukrajinske Nacionalne garde i ne želimo da se mešamo sa tim”, dodao je on.

Većina Belorusa koji se dobrovoljno bore za Ukrajinu nije vođena ideologijom krajnje desnice, već uverenjem da je borba Kijeva deo njihove sopstvene borbe za oslobađanje Belorusije od ruskog imperijalizma, rekao je bivši zvaničnik beloruskog ministarstva spoljnih poslova Pavel Slunkin u telefonskom razgovoru za Glas Amerike.

“Oni uključuju blogere, novinare, IT stručnjake, fabričke radnike…. sve vrste profesija. I žele da vide Belorusiju kao demokratsku državu”, rekao je Slunkin, sada analitičar u Evropskom savetu za spoljne odnose.

Neće svi Belorusi koji žele da se pridruže bataljonu Kalinouski proći kroz višestepeni proces provere koji ima za cilj uklanjanje bezbednosnih pretnji, objasnio je Kabančuk. Te pretnje uključuju mogućnost da Lukašenkovi agenti pokušaju da se infiltriraju u bataljon, rekao je on.

“Mnogi od hiljada koji su se prijavili biće odbijeni nakon ličnih intervjua u beloruskom regrutnom centru u poljskoj prestonici Varšavi, koji deluje kao centar za filtriranje prve faze za potencijalne borce”, rekao je Kabančuk. “Ostali će biti odbijeni kao nepodobni nakon što stignu u baze bataljona”.

Manje grupe beloruskih boraca bile su aktivne u drugim delovima Ukrajine poslednjih nedelja, prema beloruskim opozicionarima. U tvitu u četvrtak, Cihanuskaja je rekla da nedavno formirani puk pod nazivom Pahonija obučava nove dobrovoljce u ime ukrajinskih oružanih snaga.

U izjavi od petka za Glas Amerike, portparol Međunarodne legije za odbranu Ukrajine, Norvežanin, rođen u Norveškoj, Damien Magrou, odgovorio je na pitanje o Pahoniji rekavši da ukrajinski zvaničnici razmatraju inicijativu za integraciju “odgovarajućih” beloruskih dobrovoljaca u legiju.

Kabančuk je rekao da bataljon Kalinouski ne želi da se pridruži međunarodnoj legiji jer njegovi borci imaju mnogo više autonomije kao zasebna jedinica.

Viacorka, savetnik Tsihanouskaia, rekao je u četvrtak na Tviteru da se nada da će puk Pahonia činiti osnovu nove profesionalne beloruske vojske u postlukašenkovskoj eri.

Lukašenko je prošlog meseca ismevao proukrajinske beloruske borce, rekavši na sastanku vlade da su borci “ludi” i motivisani samo novcem.

Što se tiče sopstvenih trupa, izbegavao je da ih pošalje u Ukrajinu da bi se pridružili invaziji.

Kabančuk je rekao da će se, ako to učini Lukašenko, neke snage beloruske vojske predati, a druge će se okrenuti protiv beloruskog autokrate.

“On veoma dobro razume da će slanje trupa u Ukrajinu ubrzati pad njegovog režima”, rekao je Kabančuk.

(VoA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker