Uskoro kreće online peticija za vraćanje Hadži Hasanove džamije na Jaliji Islamskoj zajednici

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

NVO „Husein paša-Pljevlja“ podnijela je Peticiju broj : P-1/14/2021-74 na web portal „Glas građana ePeticije“ pri Ministarstvu za javnu upravu Crne Gore sa ciljem stvaranja uslova za pokretanje procedure za vraćanje prostora na kome se nalazila Hadži Hasanova džamija u ponovno vlasništvo Islamske zajednice Crne Gore.

gfhfgthtr

{module Oglas 1 – 2020}

Hadži Hasan džamija na Jaliji je eksproprisana prema podacima OIZ Pljevlja 6. februara 1965. godine uz minimalnu nadoknadu. Od džamije je ostala minara, zidana lijepo tesanim kamenom, visoka 30 metara. Na temeljima džamije sagrađen je objekat Elektrodistribucije. Harem ove džamije kao i groblje je uništeno. Vakuf ove džamije je imao berbernicu, dva dućana, pekaru, baštu, džamiju od tvrdog materijala i groblje uglednih građana islamske vjere. Od svega toga ostalo je samo minare da prkosi jednoj suludoj politici u kojoj nisu pošteđena ni groblja Islamske vjerske zajednice kao ni vjerski objekti.

Radi povećanja transparentnosti rada Vlade Crne Gore, odnosno realizacije građanskih inicijativa, kroz demokratski model podnošenja elektronskih peticija, prepoznajući značaj građanskih elektronskih inicijativa na državnom nivou, pokrenut je navedeni portal. Podnosiocu peticije je stiglo obavještenje od administratora portala da je Peticija primljena i ukoliko ispunjava predviđene uslove biće otvorena za potpisivanje.

{module Oglas 0 – 2020}

Uzimajući u obzir predloge nevladinih organizacija da se smanji broj glasova za prihvatanje peticije, Vlada je prethodno donijela odluku i smanjila broj potrebnih glasova sa 6.000 na 3.000 glasova. Takođe, formirana je posebna Komisija koja će razmatrati i odlučivati o pitanjima koja, u postupku obrade podnijetih elektronskih peticija, dostave resorna ministarstva, a koju čine predstavnici Generalnog sekretarijata Vlade, Ministarstva javne uprave, Ministarstva pravde.

Iz nevladine organizacije „Husein paša – Pljevlja“ napominju da su se prije 6-7 godina pisanim apelom obraćali Elektroprivredi Crne Gore za vraćanje prostora naplatnog mjesta Elektrodistibucije Pljevlja Islamskoj zajednici jer je prostor pored postojećeg minareta pripadao Hadži Hasan džamiji ali je odgovor bio negativan.

Iz Nevladine organizacije napominju da je EPCG u većinskom vlasništvu države Crne Gore i da će Islamska zajednica Crne Gore po prikupljenim potpisima dobiti mogućnost da se u okviru Vlade Crne Gore stvore uslovi na donošenje jedine moguće pravične odluke, da se vjerski objekat Hadzi Hasan džamije vrati onima od kojih je oduzet.

Takođe iz nevladine organizacije i Odbora islamske zajednice Pljevlja napominju da će javnost biti preko sredstava javnog informisanja blagovremeno obavještenja o početku i načinu na koji će se prikupljati potpisi za Peticiju. Uvjereni su da će u skladu sa opredjeljenjem Vlade Crne Gore da se ne smije zloupotrebljavati pravo vjerskim zajednicama da raspolažu sa svojom imovinom, prostor Hadži Hasan džamije u Pljevljima vrati u vlasništvo onima od kojih je to oteto.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker