Nesvakidašnji projekat: Hor Isa beg promovisao numeru “Sultan Mehmed Fatih” (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Novi Pazar oduvijek je bio rasadnik talenata kada su duhovnost i kultura u pitanju. U toj priči posebno su se izdvajali horovi duhovne muzike. Jedan od njih, koji godinama unazad niže uspjehe je i hor Isa beg. Prije samo par dana promovisali su numeru “Sultan Mehmed Fatih” sa nesvakidašnjim video spotom i zvucima orijenta svojstvenim pravom načinu očuvanja tradicije.

Brojni pokrovitelji stali su iza ovog projekta. Grad Novi Pazar, Islamska zajednica u Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće, TIKA, Muzej Ras, Kulturni centar, Generalni turski konzulat u Novom Pazaru – samo su neki od fakotra koji su prepoznali važnost da se na ovaj način čuva sjećanje na velikog osvajača koji je u svom pohodu na Bosnu boravio u Novom Pazaru. Prvi čovjek hora Isa beg Elvir Bogućanin ističe da se na ovakav način još više moraju čuvati tekovine.

“Očekivali smo reakcije, ali su one bile i više nego izvanredne, jer ljudi su željni ovakvih i sličnih snimanja, željni su da konkretno, uživo vide te historijske činjenice, sve ove glumce, jer smo mi zaista koristili baš približnu nošnju koja se tada koristila.

Ovom gradu fali da bude na jednoj mapi filmova, da se u njemu snimaju historijski filmovi, da se snimaju i drugi filmovi, jer su oni stvarno od velikog uticaja – ne samo za našu historiju i kulturu, već i za turizam i za prosperitet, jer znate i sami koliko turske serije utiču da turisti obilaze.

Mi ćemo ovim filmom privući sve njih i kazati da se to ovdje desilo. Snimaju se, ne samo historijske činjenice i likovi koji su vezani za islam, nego i za hrišćanstvo. Treba to njegovati, jer to je naša historija i mi moramo čuvati te stare tekovine”, kazao je Bogućanin.

Tekst potpisuje poznati autor Dževad Ibrahimović, dok je na aranžmanu numere pečat Nena Trtovca, poznatog novopazarskog producenta. Nesvakidašnji spot za numeru djelo je “Motrilja produkcije”.

Kasidu sa spotom odgledajte na linku u nastavku:

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Každa su Bošnjaci a pjevaju pesme Sultanu Mehmedu Fatihu osvajaču. Šta reći, taj Mehmed je poklao svu bošnjačku vlastelu, žene silovali njegovi vojnici, kraljicu najurili, kralju posekao glavu – i oni koji tvrde da su Bošnjaci ga slave?

Tu i tamo
Tu i tamo
1 godina ranije

Ipak priznaješ da su to naš kralj i kraljica, i našu nacionalnu pripadnost.

Abdurahman
Abdurahman
1 godina ranije
Odgovor za  Tu i tamo

Pa pitam se da li su, ako jesu ne možeš onda slavit i veliča ove druge…

Bell
Bell
1 godina ranije

Sacuvaj boze opet u srednji vek turcizam i gluposti u Sandzak/dzamahiriji…Kome to jos treba???

4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex