Muftija Kujević: Samo od 1918. do 1939. godine IZ oduzeto 40 miliona ari zemljišta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vakuf je snaga islama i muslimana. Veliki je problem što su vakufi uzurpirani na prostoru čitavog Sandžaka. Njihov povrat  bez sumnje neće biti jednostavan, čak I ako se izvrši restitucija, opet nije kraj procesa, pogotovo u slučajevima gdje su recimo stambene zgrade sagrađene

kujevic

{module Oglas 1 – 2020}

-Od Prvog svjetskog rata pa do 1939. godine IZ na teritoriji BiH I dijela Sandžaka oduzeto je 40 miliona ari zemljišta. Zamislite koje je to prostranstvo, njive, šume, koji su to objekti. Zloglasnom agrarnom reformom uzela je osnovna prava, na posjedovanje imetka.

Zatim, 125 miliona ari begovske zemlje. Tako da je 27 posto cjelokupne teritorije Bosne I Sandžaka oduzeto u samo tom prvom mahu agrarne reforme.

{module Oglas 0 – 2020}

Potom, Zakonom o nacionalizaciji nastavlja se pustošenje vakufske imovine  pa su ostali samo oni objekti gdje se vršila usluga za vjerske obrede. Kada su u pitanju vakufske parcele gdje su izgrađeni stambeni I drugi objekti mi ne odustajemo ni od jednog parčeta zemlje.

Ni od jednog pedlja vakufske imovine nećemo odustati. Zašto? Zato što nemamo parvo da odustanemo, kaže sandžački muftija Abdurahman ef. Kujević, v.d. rukovodioca Vakufske direkcije. (Sana)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker